FABRICA DE COPII DE LA LUNGANI. 300 de femei sunt gravide în satul Crucea

Iaşul este pe primele locuri la numărul de nașteri în România, alături de Bucureşti şi Suceava. Capitala, Moldova şi Dobrogea sunt cele trei zone ale României cu natalitate ridicată. Dintre cele trei zone, în Moldova se nasc cei mai mulţi copii, iar recordul îl deţine satul Valea Grecului din judeţul Vaslui.

 

În judeţul Iaşi, cea mai mare natalitate este în comuna Lungani: 24 de născuţi vii la mia de locuitori. Spre exemplu, în satul Crucea din comuna Lungani, în prezent, sunt înregistrate 300 de gravide din totalul de 2.000 de locuitori din sat. 11 copii născuţi vii la mia de locuitori e media Iaşului. În Lungani, media este de 24.

 

Devreme căsătorite

Cum este posibil ca într-o comună să se nască în fiecare an 24 de copii la 1.000 de locuitori? Pentru că fetele se căsătoresc foarte devreme. „Avem o mulţime de căsătorii, cu fete de doar 14 ani. Asta-i tradiţia lor, nu avem ce să le facem. Şi după ce se căsătoresc o iau repede la făcut copii. Sunt săraci, dar nu le pasă. Nu sunt multe familii care să aibă sub 5 copii. Între 5 şi 12 sunt cele mai multe”, a spus Gheorghe Pricopie, primarul din Lungani. Acesta a declarat că nici în familiile de români situaţia nu este mult diferită. „Se căsătoresc ceva mai târziu, dar fac mulţi copii. Avem o grămadă de familii cu 8 – 10 copii. E rău că-i sărăcie mare la ei, dar bogăţie de copii este”, a mai spus primarul Pricopie. „În satele Crucea şi Zmeu se fac botezuri multe. Se descurcă cum pot, îi cresc cum pot, dar de avut îi au”, a spus şi preotul Adrian Andrei, din comuna Lungani.

 

Dan şi Eugenia Hoamea au 9 copii. Două fete lipsesc din fotografie. S-au căsătorit şi sunt, fiecare, la casa ei.

 

Cel puţin 6 copii

În satul Crucea, cei mai mulţi au cel puţin şase copii, dar sunt multe familii cu câte 8 sau 9. Dan şi Eugenia Hoamea au 9 copii: cel mai mare are 24 de ani şi este la casa lui, cel mai mic are doi ani şi abia a învăţat cum să meargă. Nu sunt înstăriţi, ba au avut şi-un necaz când le-a luat foc locuinţa, dar sunt fericiţi cu cât au. „Trăim din vreo 500 de lei lunar, din care plătim şi ceva rate, dar nu ne trebuie mai mult. Fetele sunt măritate, cea mare are deja şi ea copii, o să aibă şi cea mai mică”, a spus Dan Hoamea. Copiii – Simona (24 de ani), Sergiu (22), Andreea (21), Emanuel (16), Rebeca (11), Beniamin (10), gemenii Abel şi Ionatan (6) şi Vasilica (2) împart o curte de câteva sute de metri pătraţi, într-o zonă în care a avea multe odrasle este normalitatea. „Nu este nicio problemă aici, fiind atât de mulţi, când sunt mici au cu cine se juca, au ce se ocupa”, a spus Eugenia, mama lor. Dintre cei 9 copii, doar 5 sunt acum la şcoală. Iar dintre ei, doar cu unul singur au fost ceva probleme de sănătate. „Sergiu s-a născut cu epilepsie. N-am avut nicio problemă cu niciunul dintre ceilalţi opt. Nu i-am tratat de nimic. Au mai răcit, s-au mai lovit, dar nimic altceva”, a mai spus Dan Hoamea.

 

Gheorghe Pricopie, primarul din Lungani, spune că familiile de rromi ridică mult natalitatea în comună

Pe naţional, scădere

Media pe România este, conform statisticilor, de 1,4 copii la fiecare femeie ce poate procrea. Tendinţa, la nivel naţional, este de scădere a natalităţii. În anii 1967 – 1968, fiecare româncă avea trei sau patru copii, ca medie. În anul 2007, s-au născut în România 214.000 copii. În 2008 şi 2009 s-au născut 220.000, dar cifra a scăzut iarăşi, în 2011, la 196.242, care este cea mai mică din ultimele decenii. Bucureşti şi Ilfov, Iaşi, Suceava, Constanţa, Bacău, Timiş şi Prahova sunt judeţele în care media pe ţară a fost depăşită. Cei mai puţini copii se nasc în Tulcea, Covasna, Sălaj, Giurgiu, Caraş Severin, Brăila şi Gorj.

 

Recordul absolut: Valea Grecului

În satul Valea Grecului din judeţul Vaslui este recordul de natalitate pe România. Localitatea ce aparţine comunei Epureni nu este la primul record de acest gen. Şi în 1985 şi-a adjudecat acest titlu, iar autorităţile locale pun performanţa pe seama faptului că sătenii nu au auzit de metode contraceptive sau de avort. Din 512 copii, câţi sunt în comuna Epureni, 300 sunt din Valea Grecului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here