Expoziție de pictură „Șapte Zile la Redondo”. Eveniment Contemporanii la TNB, între 19 aprilie și 19 mai 2016

Avem deosebita plăcere să anunțăm deschiderea expoziției de pictură Șapte Zile la Redondo, însoțită de lansarea catalogului cu același nume, ce va avea loc marți, 19 aprilie, orele 18:00, la Teatrul Național I. L. Caragiale București, în foaierul Sălii Media — aripa Intercontinental.

 Expoziţia va reuni peste 50 de lucrări de pictură și fotografie ce poartă semnătura a șapte pictori români: Florin Ciubotaru, Dorin Coltofeanu, Teodora Coltofean, Sorin Iosub, Elisabeth Ochsenfeld, Christian Paraschiv, Mihai Sârbulescu și a graficianului Mihail Alexandrescu. Alături de aceștia, Veronica Kirchner, jurnalista care a însoțit grupul de artiști pe parcursul rezidenței, semnează conținutul editorial al catalogului expoziției.

 

Lucrările expuse și catalogul expoziției reprezintă o frântură din experiența celor șapte artiști participanți în cadrul rezidenței artistice Șapte zile la Redondo, acțiune organizată în luna august a anului 2015 în orașul Redondo, Portugalia.

 

Expoziția Șapte zile la Redondo este organizată în cadrul Proiectului Contemporanii, alături de Institutul Cultural Român și Ambasada Portugaliei la București, în calitate de coorganizatori.

 

În deschiderea expoziției vor lua cuvântul:

  • Radu Boroianu, Președintele Institutului Cultural Român
  • João-Bernardo Weinstein, Ambasadorul Portugaliei la București
  • Daniel Perdigão, Reprezentantul Institutului Camões în România
  • Ion Caramitru, Managerul Teatrului Național București I.L. Caragiale
  • Maria Pașc, Curatorul Expoziției

 

„Şapte zile petrecute într-un mic oraş recunoscut pentru frumuseţea sa au avut darul de armoniza personalităţi artistice distincte. Lucrările celor şapte pictori poartă pecetea luminii interioare care are puterea de a face sensibile ochiului culorile unei realităţi excepţionale. Îi cunosc şi pot spune că felul în care ei sunt împreună într-un demers al spiritul înalt, al moralei superioare şi al cunoaşterii profunde a lucrurilor recuperează un ideal de mult uitat: kalokagathia, uniunea dintre bine şi frumos. Florin Ciubotaru a rămas acelaşi subtil cercetător de sine însuşi. Indiferent la provocările modei, el ne spune că imaginarul nu este decât o altă formă de manifestare a arhetipului, mai puternică, însă, decât realitatea. Realitatea pe care Dorin Coltofeanu o filtreză, o purifică, pentru ca noi să o putem privi cu pace în frumuseţea ei dintru început, iar Mihai Sârbulescu o acordează, cu materialitatea culorilor, propriei stări interioare. Lor li se adaugă, în dimensiunea comună a spiritualităţii, Christian Paraschiv. Teodora Coltofean îşi expune pânzele în aerul curat al unei perpetue dimineţi şi ne îmbie la optimism. Şi el pasionat de culoare, Sorin Iosub priveşte lumea cu luciditate şi, uneori, suntem surprinşi de ceea ce vede.   Admir la Elisabeth Ochsenfeld, dincolo de incontestabilul ei talent de pictor, grafician şi chiar scriitor, capacitatea de a-i aduce împreună pe artişti: organizează, de câţiva ani buni încoace, tabăra internaţională şi simpozionul de artă vizuală de la Gărâna. Şapte zile, şapte pictori şi această expoziţie ne dau prilejul să mergem, într-o altfel de călătorie, la Redondo.” a declarat   Radu Boroianu, Președintele Institutului Cultural Român.

 

„Să revezi locuri și peisaje familiare prin ochii unui artist străin este ca și cum ai face o nouă descoperire, ai porni o adevărată și foarte binevenită aventură. Șapte pictori români au călătorit în Portugalia, iar acum ne invită la o plimbare prin intermediul imaginilor pe care le-au adunat, prin intermediul luminii și al culorii pe care le-au păstrat, al spiritului pe care au izbutit să-l aducă cu ei prin amintirile pe care le-au transpus în tablourile lor, reunite într-o expoziție bogată în varietatea de stiluri și perspective. Aș dori să subliniez importanța pe care această expoziție o poartă prin dimensiunea ei de experiență interculturală, de prilej de dialog pe care îl reprezintă: unul artistic și instituțional, fără îndoială, dar mai ales unul uman. Conviețuirea într-o țară străină a permis portughezilor să cunoască un grup de români, iar acestora din urmă să descopere Portugalia și pe portughezi. S-au creat punți și s-au deschis uși.” spune João-Bernardo Weinstein, Ambasadorul Portugaliei la București.

 

„Portugalia, țară de poeți de geniu și marinari temerari, unde din piatră sau înălțat admirabile castele și catedrale, nu a avut parte de pictori pe măsura infinitei palete de lumini și orizonturi de care se bucură. De aceea veniți, voi pictori români, voi maeștri ai îmbinării culorilor pe pânze de tablou și pe mâneci de ie, veniși și pictați-ne Lumina în care cândva Lucian Blaga își compunea poemele absorbind, la malul Oceanului, Boarea atlantică” spune Daniel Perdigão, reprezentantul Institutului Camões în România.

 

„Bun venit, așadar, celor șapte artiști români care ne bucură ochii cu producția artistică rezultată în urma unei călătorii documentare și a unei rezidențe lusitane, expusă pe simezele foaierului Media de la TNB sub titlul  ”Șapte zile la Redondo”. Prin prezența lor în spațiile Teatrului Național, acești artiști devin, implicit, ambasadori ai culturii românești: TNB reprezintă un adevărat brand cultural naţional şi este unul din principalii generatori de imagine culturală ai României.  Această poziție privilegiată se cere nu doar exploatată, ci, în primul rând, onorată de toți artiștii care îi calcă pragul.”  Ion Caramitru, Managerul Teatrului Național București I.L. Caragiale

 

Expoziția Șapte Zile la Redondo poate fi vizitată în perioada 19 aprile – 19 mai 2016, în orele de program ale Teatrului Național I. L. Caragiale București. Accesul în sala de expoziție se va realiza prin intrarea de la Sala Atelier, Piața Universității, Bdul. Nicolae Bălcescu nr. 2.

 

Contemporanii este un proiect initiat si derulat de Asociatia Fauritori care isi propune valorizarea Culturii romanesti actuale prin favorizarea actului de creatie, abordat intr-o perspectiva unitara cu creatorul. Proiectul Contemporanii are ca obiectiv organizarea si sustinerea de activitati artistice si socioculturale, pentru educarea sensibilităţii estetice a publicului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here