EXPLICAŢIILE EXPERŢILOR: De ce plouă de două săptămâni în Iaşi. Legătura dintre nori şi topirea gheţarilor: MANĂ CEREASCĂ SAU BLESTEM?

La această oră, o nouă ploaie torenţială a început să cadă peste Iaşi. Prognoza arată că va ploua, cu intreruperi, cel puţin până marţi. Oamenii nu mai înţeleg, e bună ploaia sau e deja prea multă pentru agricultură? Iată ce spun experţii:

 

 

Specialiştii susţin că ploile care au căzut în ultima vreme au dus la „o îmbunătăţire a condiţiilor legate de resursa de apă în sol“. Desigur, există şi arii în care culturile au fost compromise, dar acestea nu sunt extinse.

 

Până în acest moment, ploaia nu a produs pagube sem­nificative culturilor de grâu şi de porumb, consideră spe­cialiştii. “Analizele colegilor noştri agrometeorologi sugerează că, în urma precipita­ţiilor căzute pe teritoriul României la data de 10 iunie 2013, aprovizionarea cu apă a culturii de grâu era relativ bună în aproape toată ţara, cu excepţia unor suprafeţe agricole din sud-estul şi sudul României. În cazul culturii de porumb, zonele cu deficit de apă în sol sunt şi mai restrânse. Avem o îmbunătă­ţire a condiţiilor legate de resursa de apa în sol”, a precizat, pentru România Liberă, doctor Roxana Bojariu, climatolog.

 

Pericolul vine din Arctica

 

Un punct de vedere destul de apropiat a fost exprimat de preşedintele Federaţiei agricultorilor Fermierul, Ginu Costel. Acesta crede că ploile din ultima vreme nu au putut provoca dezastre de mare amploare în agricultură. “Au existat zone unde cultura a fost compromisă, dar nu putem şti cu exactitate procentul din suprafaţa totală agricolă a ţării. În multe zone, însă, ploile căzute au fost benefice pentru un sol foarte uscat. Nu putem vorbi despre scenarii apocaliptice, deoarece Dunărea nu s-a revărsat în câmpie şi nu au fost semnalate calamităţi pe suprafeţe întinse, ci doar în anumite zone”. Climatologul Roxana Bojariu a oferit şi o explicaţie a fenomenelor extreme care au cuprins bătrânul continent în ultimele zile: “Inundaţiile din Europa Centrală au fost provocate de precipitaţii intense şi persistente care au dus la creşteri ale nivelului râurilor care se ating o dată la câteva sute de ani. Aceste precipitaţii s-au produs datorită unui blocaj al circulaţiei atmosferice ce în mod obişnuit curge de la vest la est”.

 

Specialistul afirmă că episoade de blocaj atmosferic, care au dus la persistenţa unor episoade de vreme extremă nu sunt ceva nou. “Nu mai departe de vara lui 2010 am avut de-a face cu un astfel de blocaj, care a dus la secetă extremă şi incendii de vegetaţie în Rusia şi inundaţii catastrofale în Pakistan. Am putea spune că noutatea e aparenta creştere a intensităţii şi frecvenţei unora din aceste episoade şi o modificare în statistica lor ne duce cu gândul la schimbarea climei. Există o ipoteză, dezbătută, dar încă nevalidatată în comunitatea ştiinţifică, ce explică creş­terea frecvenţei blocajelor atmosferice în emisfera nordică prin topirea accelerată a gheţii marine din Arctica”.

 

Inundaţii doar pe râuri mici

 

Lucrările de consolidare a digului de pământ de la braţul Borcea, în care se infiltrase apa, sunt aproape încheiate, neexistând vreun pericol de inundaţie, au anuţat autorităţile. Digul a fost în pericol din cauza eroziunii active, ca urmare a debitelor ridicate din aprilie şi pe fondul lipsei perdelei de protecţie forestieră. Nivelul maxim al Dunării ar urma să fie atins în perioada 13-15 iunie. Altfel, râurile mici din bazine hidrografice aflate în nordul, nord-vestul şi sud-vestul ţării se află până astăzi, ora 16.00, sub atenţionare de cod galben de inundaţii. Trenurile internaţionale Bucureşti-Viena şi retur circulă, între Budapesta şi Viena, pe un traseu deviat prin Bratislava, din cauza inundaţiilor din Ungaria, a anunţat CFR Călători.

 

Vremea, la Iaşi

Mâine, Iaşul va fi acoperit de nori, iar la amiază va ploua. Minima va fi de 17 grade Celsius în această seară, iar vineri, la orele amiezii, temperaturile nu vor depăşi 27 de grade. Umiditatea va fi suficient de ridicată la primele ore ale dimineţii.

 

la fel se va întâmpla şi sâmbătă, 29 iunie când, la amiază, vor fi temperaturi care nu vor depăşi 23 de grade. Dimineaţa, în schimb, cerul va fi senin.

 

De duminică, 30 iunie, şi până marţi, 2 iulie, temperaturile vor scădea treptat, de la 20 până la 18 grade Celsius, iar ploile îşi vor face simţită prezenţa pe parcursul zilei dar şi a nopţii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here