Experiența umilitoare a unei filipineze angajate ca bonă în Iași: „Ești o proastă!”

Multe familii care își permit să angajeze bone externe pentru îngrijirea copiilor întâmpină, uneori, nemulțumiri legate de prestația acestora. Însă, de cealaltă parte, și bonele, mai ales cele venite din alte țări, se confruntă adesea cu situații umilitoare. Este cazul unei femei de origine filipineză, care a relatat calvarul trăit în timpul unei slujbe într-o familie din Iași.

Femeia, acum în vârstă de 45 de ani, a plecat din Filipine acum aproape două decenii pentru a le oferi o viață mai bună copiilor săi. A lucrat în Singapore și Rusia, iar în 2015 a ajuns în România, angajată ca bonă într-o familie din Iași.

„Ești o proastă!” – umilințe în public și agresiuni fizice

Primul episod care a marcat-o profund s-a petrecut într-un mall din Iași, când a întârziat cu copilul în lift.

„Era liftul prea plin și nu puteam urca, că aș fi zdrobit căruciorul. Și a durat până am ajuns. «Ești o proastă!», a țipat în fața tuturor. Și mi-a dat o palmă în umăr. «De ce nu răspunzi la telefon?». Dar eu nu aveam semnal în lift. «Dacă fugeai cu copilul meu?» Nu aveam cum să fac asta, eram însoțită de bodyguarzi”, a povestit femeia pentru Antena 3 CNN.

Umilințele nu s-au oprit aici. De la reproșuri minore, cum ar fi acuzația că ar fi mâncat un măr al copilului, până la muncă mult peste program și acuzații nefondate de furt, experiența femeii în casa acestei familii a fost un coșmar.

„20 de ore de muncă pe zi, fără să fiu plătită în plus”

După plecarea colegei sale, o altă bonă filipineză, volumul de muncă al femeii a crescut dramatic.

„A trebuit să lucrez 20 de ore pe zi. În fiecare zi. Fără să mă plătească în plus. Îmi spunea că asta e treaba mea, că e colega în concediu”, a declarat femeia.

Bonele filipineze – o opțiune preferată, dar la ce cost?

Bonele din Filipine și alte țări asiatice sunt apreciate în România pentru devotamentul, seriozitatea și profesionalismul lor. Agențiile de recrutare le promovează drept o soluție exclusivistă pentru părinți, oferind bone bine pregătite, implicate și cu o bună cunoaștere a limbii engleze.

Totuși, experiența acestei femei scoate la lumină realitatea dificilă cu care se confruntă unele dintre ele. Deși bonele asiatice își părăsesc familiile pentru a le asigura un trai mai bun, condițiile de muncă abuzive sau lipsa de respect din partea angajatorilor transformă aceste sacrificii într-un coșmar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here