Exclusiv 7est. Hello Kitty şi Adidas „Made in Valea Adâncă”. Afaceristul din Iași care a umplut Moldova cu HAINE CONTRAFĂCUTE

„Angajăm confecţionere” scrie pe gardul sediului Delta Plan, semn că afacerea cu tricotaje merge bine

A făcut treninguri cu trei dungi pe mâneci şi a intrat în vizorul celor de la Crimă Organizată. „De unde să ştiu eu că trei dungi albe înseamnă automat Adidas?”, se apără, cam stângaci, patronul firmei Delta Plan Iaşi, Neculai Pârlog. 5.000 de haine contrafăcute au fost confiscate de Poliţie, Delta Plan vânzându-şi marfa în toată Moldova. Aproape niciodată nu ştii dacă îmbraci un original, spun experţii.

 

 

Proprietarul neagă acuzaţiile, spunând că a încălcat drepturile de autor ale unei cunoscute firme din neştiinţă n Magazinele sunt pline de falsuri, multe dintre ele vândute la preţ de produse originale n Stilistul Ovidiu Buta: „Cei mai tari falsificatori sunt coreenii. Nu deosebeşti originalul de copie”.

Recent, o cunoscută firmă de confecţii din Iaşi, Delta Plan, a fost în centrul unui scandal legat de haine contrafăcute. Anchetatorii din Galaţi au răscolit toate magazinele firmei şi sediul de la Iaşi, după o sesizare a OSIM legată de încălcarea drepturilor de autor. La finalul percheziţiilor, au fost confiscate 5.000 de articole de îmbrăcăminte, iar proprietarul va fi, probabil, amendat. Ancheta a readus în discuţie un subiect aprins: haine ale unor firme celebre piratate şi vândute la preţ de original.

 

5.000 de haine confiscate

Poliţia Galaţi a anunţat că, în urma acţiunii îndreptate contra Delta Plan Iaşi, au fost confiscate nu mai puţin de 5.000 de obiecte de îmbrăcăminte. Poliţiştii vorbesc despre haine contrafăcute în dosarul pe care l-au deschis împreună cu DGIPI, doar că proprietarul firmei neagă acuzaţiile. „Nu este atât de grav pe cât vor ei să pară. Nu am făcut un produs pe care să-l etichetez după aceea drept un brand celebru. Dintre cele 430 de repere pe care le fabricăm, le-au atras atenţia, după ce ne-au răscolit magazinele şi firma, două: un trening comercializat sub sigla noastră, cu etichetele noastre, dar care are trei dungi pe el, şi un tricou pentru copii cu Hello Kitty. Pentru prima acuzaţie pot spune că nici măcar nu am ştiut că nu poţi pune dungi albe pe un trening, habar nu aveam că trei dungi înseamnă automat Adidas. Îmi asum însă problema a doua, doar că este o neatenţie. Nu am piratat acel tricou, ci am pus pe piept o emblemă protejată de drepturi de autor. Probabil că-mi vor da o amendă”, ne-a spus Neculai Pârlog, proprietarul Delta Plan.

 

Acestea sunt hainele cu simboluri ale unor mărci celebre fabricate la Delta Plan, în Valea Adâncă. Patronul s-a ferit de aparatul foto

A piratat

Dacă Neculai Pârlog se apără invocând faptul că nu a ştiut ce face, IPJ Galaţi este ferm în declaraţii: este un dosar legat de haine contrafăcute.”Este o acţiune amplă de probare a activităţii infracţionale a mai multor persoane suspectate că produc îmbrăcăminte cu mărci protejate pe care le comercializează. În urma percheziţiilor, au fost găsite 5.000 de astfel de produse ce au fost confiscate. Urma a dus către o fabrică din Iaşi care producea aceste haine. Hainele erau vândute în magazine din Botoşani, Neamţ, Vaslui, Brăila, Galaţi şi Bucureşti”, a precizat Cristina Tatulici, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi.

 

Cum ne apărăm de falsuri?

Cunoscutul designer Ovidiu Buta spune că singura metodă de a scăpa de stresul de a cumpăra produse piratate vândute ca originale este să fie luate de la reprezentaţa producătorului. „Este singura metodă sigură care ne apără de haine sau accesorii piratate. Sigur că preţurile sunt mai mari, dar niciun producător cunoscut nu va tolera un fals în reprezentanţa sa. În rest, oricând putem cumpăra ceva contrafăcut. Să vă dau un exemplu: Am o geantă de firmă care are nişte elemente de siguranţă foarte bune. Poate fi urmărită în orice colţ de lume. Doar că până şi acest sistem poate fi copiat. Este o adevărată concurenţă între producători şi piraţi. Primii concep sisteme de siguranţă îmbunătăţite iar ceilalţi le depăşesc, contracronometru. Şi nu mă refer aici la ce se produce în China. Marfa de acolo este destul de grosolan copiată şi se vede de la o poştă. Mă refer la maeştrii absoluţi ai copierii produselor originale: coreenii. Sunt foarte, foarte buni în domeniu. Au fost situaţii în care până şi producătorii originali au rămas uimiţi de calitatea mărfurilor făcute de un pirat coreean. Acestea sunt falsurile de care nu prea te poţi păzi”, ne-a spus Ovidiu Buta.

 

Adina Buzatu a fost acuzată că vindea falsuri fabricate în Turcia

Scandalul Buzatu

Creatoarea de modă Adina Buzatu a fost în centrul unui scandal legat de produse contrafăcute vândute în magazinele sale drept originale. Într-un material produs de PRO TV reporterii au arătat că, pe lângă produsele unor branduri celebre vândute de către creatoarea de modă, se strecurau unele produse falsificate, vândute ca originale. Adina Buzatu a negat acuzaţiile. „La Adina Buzatu problema a fost o capcană de-a concurenţei, nimic altceva. Ştiu sigur că nu vindeau falsuri, dar asta nu s-a mai scris după aceea”, a precizat Ovidiu Buta.

 

Moncler îşi avertizează clienţii pe Internet

Una dintre metodele destul de sigure de apărare contra produselor piratate a fost inclusă de producătorul italian Moncler în jachetele sale. Un cod unic înscris pe eticheta produsului ce poate fi verificat pe Internet, din orice colţ al lumii. Dacă produsul este fals, site-ul de verificare îl va alerta pe potenţialul client că este pe cale să cumpere un articol piratat.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here