Vladimir Zabolotnâi, unul dintre cei mai cunoscuți executori judecătorești din Iași, are probleme mari cu Fiscul. Biroul său este executat silit de către ANAF pentru o datorie la bugetului statului de peste 50.000 de lei. Executorul a fost acuzat că nu și-a achitat contribuțiile pentru asigurările sociale și de sănătate, în baza datelor furnizate de ANAF. Într-o plângere adresată Judecătoriei, bărbatul susține că în perioada la care se face referire nu avea calitatea de asigurat și obligația de a depune vreo declarație de venituri către CAS Iași.
“Nu există debite pe care să le am față de organul fiscal de control”, se apără Zabolotnâi.
De cealaltă parte, reprezentanții ANAF au trimis unităților bancare notificări și somații în care au cerut instituirea popririi pe conturile aparținând BEJ Zabolotnâi, până la recuperarea integrală a datoriei.
Inspectorii Fiscului au început prigoana executorilor judecătorești care au datorii la bugetul statului. Următorul BEJ care a intrat în malaxorul organului de control este Vladimir Zabolotnâi, un cunoscut nume în branșă. Conform unor date și informații oferite de reprezentanții DGRFP-AJFP Iași, BEJ Zabolotnâi figurează cu un debit la bugetul statului de peste 50.000 de lei.
Mai precis, executorul ieșean este acuzat că timp de un an de zile nu și-ar fi plătit legal și corect contribuțiile de asigurări sociale și de sănătate. În opinia controlorilor fiscali, datoria este de fix 50.679 lei, sumă pentru care a fost demarată și executarea silită. Decizia de impunere a fost emisă pe data de 19 ianuarie 2017 și ulterior a fost transmisă la domiciliul executorului. Mai mult, în 2018, juriștii ANAF-ului au trimis către unitățile bancare din Iași, notificări și somații în care care au solicitat instituirea popririi pe conturile aparținând BEJ Zabolotnâi, pentru recuperarea datoriei. În replică, Vladimir Zabolotnâi contestă executarea silită în justiție și arată că acțiunea Fiscului este una abuzivă și ilegală.
“Niște decizii eronate și total abuzive”
Într-o plângere adresată magistraților Judecătoriei Iași, executorul Zabolotnâi, prin intermediul apărătorului său, Dan Constantin Tudurache, solicită anularea deciziei de impunere și desființarea popririi înființate de ANAF.
“Organul fiscal nu a comunicat deciziile de impunere în conformitate cu prevederile Codului de procedură fiscală. În perioada 1 ianuarie 2011-31 decembrie 2011, Zabolotnâi nu a avut contract de asigurare cu Casa Județeană a Asigurărilor de Sănătate Iași, deci nu avea obligația vreo declarație la această casă de asigurare. De vreme ce în această perioadă de realizare a veniturilor impozabile, executorul nu a fost asigurat al CJAS, respectiva instituție nu are nici o îndreptățire ca să calculeze pretinsele contribuții pentru asigurări de sănătate, în baza datelor furnizate de ANAF. Prin urmare, în mod netemeinic și nelegal, organul de control a procedat la emiterea deciziilor de impunere. În consecință, înființarea popririi este nelegală”, a explicat avocatul Dan Tudurache, într-o întâmpinare depusă la dosar.
“Am aflat de poprire de la bancă, și nu de la ANAF”
Executorul Vladimir Zabolotnâi a criticat dur hotărârea ANAF-ului pe care a catalogat-o drept abuzivă și ilegală. Totodată, el a susținut că a aflat de instituirea popririi pe conturile sale de la reprezentanții unei instituții bancare și nu prin intermediul unei adrese oficiale, cum era normal și firesc.
“Pe 13 octombrie 2018, oficialii Libra Bank mi-au expediat un e-mail în care am fost informat că asupra disponibilităților bănești din contul meu bancar, ar fi fost înființată o poprire până la concurența sumei de 50.679 lei, și în temeiul unei adrese emise de ANAF. Organul de control fiscal nu mi-a comunicat însă, până la data menționată de bancă, nici o înștiințare, nici o adresă de înființare a popririi. Au acționat vădit netemeinic și nelegal. Nu există debite pe care să le am față de Fisc”, a precizat în contestație, Zabolotnâi.
Executorul a mai arătat că, anterior, a cîștigat un proces de acest gen cu inspectorii fiscali, și că ANAF-ul nu era îndreptățit acum să mai solicite o nouă poprire. Pe 11 august 2017, printr-o sentință civilă emisă de Judecătoria Iași, magistrații au admis contestația la executare formulată de Zabolotnâi și au desființat titlurile executorii emise de ANAF împotriva executorului.
Cu toate acestea, controlorii ar fi demarat o nouă poprire asupra conturilor bănești aparținând BEJ Zabolotnâi.
“În disprețul acestei sentințe judecătorești, organul fiscal, cu încălcarea dispozițiilor legale, a mai înființat o poprire, pentru aceleași sume de bani. Totul, cu încălcarea dispozițiilor legale”, a precizat, în contestație, apărătorul Tudurache.
ANAF: “Datoria e datorie și trebuie plătită”
De cealaltă parte, reprezentanții DGRFP-AJFP Iași susțin că toate actele de executare și de poprire, inițiate împotriva lui Vladimir Zabolotnâi, ar fi fost întocmite cu respectarea Codului de procedură fiscală.
“Titlurile de creanță în baza cărora s-au stabilit obligațiile fiscale datorate de contestator (n.r.-Zabolotnâi) sunt niște decizii de impunere privind impozitul datorat, contribuții de asigurări sociale/sănătate și decizii referitoare la obligațiile fiscale accesorii reprezentând dobânzi și penalități de întârziere. Neefectuându-se plăți în contul creanțelor fiscale, s-a procedat la începerea executării silite. Conform prevederilor Legii 207/2015 și cele din Codul de procedură fiscală, s-au emis acte de executare silită, somații și titluri executorii aferente. Motivat de faptul că obligațiile fiscale nu au fost achitate, s-a continuat cu procedura de executare silită prin emiterea unei noi adrese de înființare a popririi pentru recuperarea sumei de 50.679 lei. Titlurile executorii ce au fost anulate anterior de instanța de judecată fac referire la o altă perioadă de timp, respectiv 14 ianuarie 2013 – 14 octombrie 2015. În concluzie, contribuabilul a realizat venituri din activități independente și avea obligația de a plăti impozit pe venitul realizat, precum și contribuțiile de asigurări sociale și de sănătate”, au conchis juriștii Fiscului, solicitând respingerea contestației lui Zabolotnâi.
Un nou termen de judecată în războiul juridic BEJ Zabolotnâi – ANAF a fost stabilit la data de 17 mai 2019.
Nicu SAMSON