Agentul de la Secția 5 Poliție Iași care și-a amendat șeful pentru că nu purta mască de protecție în sediu a fost sancționat de trei ori după acel incident. Pe lângă plata unei contravenții de 100 lei pentru că a filmat în interiorul Secției, agentul Cătălin Căpraru a fost sancționat și cu diminuarea salariului și tăierea unor sporuri. Polițistul l-a filmat pe șeful său, Alexandru Hordilă, în birou, iar acesta l-a reclamat la conducerea Inspectoratului și la direcția de informații a Ministerului de Interne. DGPI l-a amendat pe polițist, dar conducerea IPJ a plusat și l-a sancționat mai drastic pentru că l-a deranjat pe șef. Același agent a fost sancționat în trecut de șefii săi după ce i-a fost ascultat ilegal telefonul personal. Această sancțiune a fost anulată după ce polițistul s-a adresat CEDO.
Polițistul de la Secția 5 din Iași care și-a amendat propriul șef pentru că nu purta mască de protecție în interiorul instituției în timpul stării de alertă a ajuns să fie sancționat de mai multe ori de superiori pentru că a aplicat legea. Incidentul a avut loc în decembrie 2021, în plină pandemie Covid-19. După ce i-a aplicat un avertisment lui Alexandru Hordilă, șeful său de la Secția 5, polițistul Cătălin Căpraru s-a trezit vânat de către superior, sancționat cu amendă pentru că a folosit dispozitivul body cam în interiorul secției și nu numai.
Incidentul s-a lăsat cu urmări pentru polițistul Căpraru, care s-a ales cu o amendă de 100 lei pentru că s-a folosit de camera din dotare în interiorul secției. Căpraru susține că a filmat accidental câteva zeci de secunde discuția cu Hordilă în biroul acestuia (21 secunde conform raportului), acesta fiind și motivul pentru care conducerea Inspectoratului Județean de Poliție l-a amendat pentru efectuarea de filmări în interiorul secției. Cu toate că Direcția Generală de Protecție Internă l-a sancționat contravențional pentru filmări neautorizate, sub pretextul „compromiterii securității informațiilor clasificate”, acest lucru nu a fost de ajuns. Pe lângă contravenție, Căpraru s-a trezit și cu o diminuare a salariului cu 10 la sută pentru trei luni, dar și cu reducerea cu 7,5 la sută a unui spor salarial pe încă un an.
Sancționat de trei ori pentru o singură faptă imputabilă
Practic, după ce i-a reproșat șefului că nu poartă masca de protecție în birou, polițistul Căpraru s-a trezit că este luat la rost până și de conducerea Inspectoratului de Poliție. Bărbatul s-a adresat instanței pentru anularea sancțiunilor impuse de către IPJ Iași.
„O persoană nu poate primi două sau mai multe sancțiuni pentru o singură faptă ilicită ceea ce, în speță, s-a petrecut deja, ba chiar dacă această sancțiune va rămâne în vigoare, voi fi sancționat de 3 ori pentru aceeași faptă, prin suspendarea pe durata valabilității sancțiunii (1 an și 3 luni), a sporului de 7,5 la sută din salariu reprezentând sporul ce se acordă pentru specialist de clasă în baza art 28 din Anexa VI a Legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice”, se arată în plângerea acestuia.
Polițistul Căpraru: „Camera s-a declanșat accidental”
Deranjat de faptul că subordonatul său l-a amendat pentru că nu purta masca de protecție în perioada Covid-19 în sediul, Alexandru Hordilă a cerut sancționarea acestuia pe motiv că „aplicarea sancțiunii contravenționale de către agent ofițerului este de natură a submina autoritatea acestuia în cadrul secției, chiar dacă este o măsură legală aplicată acestuia”, se arată în raportul lui Hordilă către șefii IPJ Iași.
Iar asta nu este tot. Polițistul Căpraru susține că dispozitivul bodycam s-a declanșat accidental, iar el nu a știut acest lucru până a studiat dosarul prin care era cercetat disciplinar. Totuși, Căpraru susține că Alexandru Hordilă știa că aparatul era pornit din moment ce a menționat incidentul în raportul de sancționare înaintat IPJ Iași.
Nereguli mari la Secția 5 Poliție
7IAȘI a prezentat firul evenimentelor care au stat la baza conflictului dintre Hordilă și Căpraru. Primul a întocmit un raport, a doua zi după incident, pe care l-a înaintat superiorilor, raport care însă s-a întors împotriva acestuia. Un control efectuat ulterior de superiori a scos la iveală nereguli în activitatea Secției 5 de Poliție, despre cum Hordilă îi punea pe agenți să facă și alte treburi care nu erau în fișa postului lor. De fapt, aceasta a fost și scânteia care a aprins conflictul li care a dus la disputa dintre Hordilă și Căpraru.
Sancționat pentru abatere disciplinară
Cătălin Căpraru nu a scăpat numai cu sancțiunea contravențională de 100 lei dată de DGIPI pentru că a filmat într-un spațiu în care nu avea voie. Costel Gâtlan, șeful IPJ, a dispus sancționarea disciplinară a polițistului pentru „neglijență manifestată în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu sau a dispozițiilor primite de la șefii ierarhici sau de la autoritățile anume stabilite de lege”. În continuare, Căpraru s-a apărat și a susținut că nu știa că dispozitivul s-a deschis accidental, însă cu toate acestea șefii săi l-au sancționat mai drastic decât ar fi trebuit. „Pe tot parcursul cercetărilor efectuate în prezența speță mi-am susținut nevinovăția și am demonstrat că nu am avut cunoștință de filmarea produsă și că cel mai probabil aceasta s-a produs din cauza unei defecțiuni a camerei de filmat sau a condițiilor la care aceasta a fost suspusă”, se mai arată în plângerea polițistului de anulare a sancțiunii impuse de IPJ Iași.
Sancționat după ce i-a fost ascultat ilegal telefonul
Căpraru nu se află la prima contră cu șefii săi din Poliție. În urmă cu mai mulți ani, în 2013, a fost sancționat disciplinar în baza unor convorbiri telefonice private, sancțiune care a dus la amânarea promovării pe o perioadă de 3 ani. Doar că acele convorbiri telefonice au fost ascultate ilegal, însă șefii săi nu au ținut cont de asta și l-au sancționat disciplinar pentru unele prejudicii aduse instituției. Bărbatul s-a adresat Curții Europene pentru Drepturile Omului, care a anulat sancțiunea în 2018, însă Căpraru nu a primit și compensații financiare.