Primăria Iași este vizată de încă o anchetă a DNA. În dosarul 140/P/2022, se fac cercetări pentru fapte de „abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit”. Dosarul privește modul în care, sub conducerea lui Mihai Chirica, Primăria Iași nu a pus în aplicare dispoziția emisă pentru demolarea unei construcții fără autorizație ridicată în Copou, pe domeniul public, de către soții Cornel și Geanina Poroșnicu. Dispoziția de demolare este întărită și de o sentință definitivă, care, de asemenea, nu a fost pusă în aplicare. Pe 7 noiembrie, DNA a solicitat de la Primăria Iași documente. După ce DNA a trimis solicitarea, în Primăria Iași au apărut din neant acte acoperitoare, cel mai probabil, antedatate. În ianuarie 2022, Servicii Publice SA spunea într-un document oficial că Primăria Iași nu a solicitat până la acea dată demolarea clădirii. Acum, Primăria flutură o adresă cu număr de înregistrare scris cu pixul „22 iulie 2021”, în care cere aceleiași instituții desființarea clădirii. 7IAȘI l-a întrebat pe Mihai Chirica de ce a întârziat timp de șapte ani demolarea clădirii. Primarul a mințit și dat din colț în colț. Mai întâi a spus că hala va fi demolată de către proprietar: „Petentul a luat decizia de a-și face singur demolarea”. După câteva secunde s-a răzgândit: „Nu a durat șapte ani datorită mie și va fi demolată prin dispoziția primarului, nu prin decizia celui care este acolo”. Tipografia Masterprint, actuala NX Print, și-a desfășurat activitatea ani de zile în spațiul construit ilegal și a produs inclusiv materiale electorale pentru PNL și Mihai Chirica. Subiectul anchetei DNA a făcut obiectul mai multor investigații publicate de 7IAȘI în 2021 și 2022.
„Blestemul urbanismului” lovește Primăria Iași sub forma unui nou dosar penal deschis de DNA Iași în toamna acestui an și în care sunt cercetate fapte de abuz în serviciu. Cercetările vizează modul în care o construcție ilegală, o hală de producție edificată ca extindere a unui imobil deținut de soții Cornel și Geanina Poroșnicu, nu a fost demolată timp de mai bine de șapte ani de zile, deși în acest sens fusese emisă o dispoziție de „desființare a lucrărilor executate fără autorizație pe domeniul public”.
Hala Masterprint, rebotezată NX Print, a fost construită fără autorizație pe domeniul public, pe un teren al Consiliului Județean. Dispoziția de demolare nr. 444 a fost emisă de către fostul primar Gheorghe Nichita și a fost atacată în instanță de către proprietarii imobilului, soții Poroșnicu. Solicitarea acestora a fost respinsă printr-o sentință rămasă definitivă încă din 2016. Cu toate acestea, primarul Mihai Chirica nu a pus în aplicare timp de șapte ani de zile dispoziția de demolare. Tipografia Masterprint și-a continuat activitatea și a produs în continuare inclusiv materiale electorale pentru PNL și Mihai Chirica.
Ce documente a solicitat DNA de la Primărie
La începutul lunii trecute, pe 7 noiembrie, DNA Iași a solicitat Primăriei Iași, documentele legate de această speță. Surse implicate în anchetă susțin că dosarul ar fi fost deschis de către procurorii anticorupție în cursul lunii octombrie a anului 2022.
„În interesul soluționării cauzei penale cu numărul de mai sus, în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit” (…) în conformitate cu ordonanța procurorului emisă la data de 21.10.2022 vă rugăm să ne predați (…) în copie conformă cu originalul, următoarele înscrisuri:
- Dispoziția de demolare nr.444/04.06.2014, prin care s-a dispus desființarea extinderii edificate fără autorizație de construire la construcția existentă în mun. Iași, str. Codrescu, nr.6 pe terenul proprietate publică a Consiliului Județean Iași și toată documentația întocmită în legătură cu punerea în executare a acesteia.
- Adresele înaintate de poliția locală și societatea comercială Servicii Publice SA, cu referire la desființarea extinderii edificate fără autorizație de construire la construcția existentă în mun. Iași, str. Codrescu, nr.6 și răspunsurile formulate de UAT Iași.
- Nota de comandă având ca obiect execuția lucrărilor de desființare a unei construcții realizate fără autorizație de construire pe domeniul public în mun. Iași, str. Codrescu, nr.6 ”, se arată în solicitarea trimisă Primăriei municipiului Iași de către DNA – Serviciul Teritorial Iași.
După ce DNA a trimis solicitarea, la Primărie au început să se fabrice acte
Spre deosebire de celelalte cazuri în care declanșarea unei anchete DNA provoca dispariția unor acte din Primăria Iași, în această speță, documentele apar peste noapte, chiar dacă se bat cap în cap și contrazic cronologia evenimentelor. Cel mai probabil este vorba de documente acoperitoare, antedatate, introduse pe furiș în circuitul administrativ.
Astfel, ca prin minune, în acest circuit birocratic a apărut un document al Direcției Tehnice a Primăriei Iași cu număr de înregistrare din 22.07.2021 adresat companiei Servicii Publice Iași SA și Poliției locale Iași în care se arată: „Vă solicităm să demarați și să susțineți activitățile necesare punerii în aplicare a prevederilor Deciziilor Civile nr.1457/2015 și nr.491/2016, precum și a Dispoziție nr.444/2014”
Deși documentul prin care municipalitatea cere demolarea clădirii are număr de înregistrare din 22.07.2021, într-un alt document, emis cinci luni mai târziu, pe 25 ianuarie 2022, Servicii Publice Iași SA arată că, „până la data prezentei”, Primăria Iași Iași „nu a înaintat o notă de comandă având ca obiect desființarea construcției”.
„(…) Municipiul Iași a înștiințat Servicii Publice SA, dar nu a fost transmisă o notă de comandă, având ca obiect execuția lucrărilor de desființare a unei construcții realizate fără autorizație de construire pe domeniul public în Iași, str. Codrescu, nr.6. Ca urmare, prin adresa noastră nr.23600/29.07.2021 am solicitat expres concedentului mun. Iași să procedeze la emiterea notei de comandă în acest sens.
Până la data prezentei, concedentul nu a înaintat o notă de comandă având ca obiect desființarea construcției la care faceți referire ”, se arată în răspunsul întocmit de Servicii Publice Iași SA.
Chirica se încurcă în minciuni. „Aveți garanția a ceea ce vă spun”
La sfârșitul săptămânii trecute, 7IAȘI l-a întrebat pe primarul Mihai Chirica de ce de șapte ani de zile nu a semnat documentele pentru demolarea clădirii construită pe domeniul public, deși în acest sens exista și o sentință definitivă emisă de instanțele de judecată. Inițial, Chirica a susținut că hotărârea privind desființarea lucrărilor executate fără autorizație a fost comunicată doar proprietarului. Însă, susținerea lui Chirica este lipsită de fundament, din moment ce Primăria Iași a fost parte în proces. În aceeași declarație, la distanță de câteva secunde, primarul a spus ba că proprietarul face demolarea, ba că nu, proprietarul, ci primăria, urmare a dispoziției pe care el a semnat-o. 7IAȘI a solicitat Primăriei să facă publică această dispoziție. Oficialii municipalității nu s-au mai ținut însă de cuvânt.
„Nu a fost la noi acea hotărâre definitivă. Hotărârea definitivă a fost comunicată petentului. Petentul a luat decizia de a-și face singur demolarea. Am trimis corpul de control, s-a luat decizia demolării prin dispoziția primarului care a fost eliberată. Aveți garanția a ceea ce vă spun. Este vorba despre fosta stație taxi din Codrescu. Rezolvată! Este dată nota de comandă la serviciul tehnic al primăriei prin dispoziția primarului spre demolare. Bănui că până la sfârșitul acestui an o aveți demolată. Nu a durat șapte ani datorită mie și va fi demolată prin dispoziția primarului, nu prin decizia celui care este acolo. Aceste dispoziții sunt publice și trebuie să aveți răbdarea doar să vă uitați pe pagina de internet a primăriei sau pe avizierul de la intrare.”, a declarat primarul Mihai Chirica.
7IAȘI a dezvăluit abuzul încă din anul 2021
Subiectul clădirii construită ilegal pe domeniul public și protejată ani la rând de către administrația condusă de către Mihai Chirica a făcut obiectul mai multor investigații jurnalistice ale 7IAȘI cu mai bine de un an de zile înainte de declanșarea cercetărilor de către DNA.
Istoria acestui caz începe în 2013, când Consiliul Județean reclama Primăriei Iași faptul că un om de afaceri a construit ilegal, în zona Copou, pe domeniul public aflat în proprietatea instituției. Poliția Locală a amendat proprietarul construcției, iar primarul Gheorghe Nichita a emis o dispoziției de demolare a clădirii ilegale. Dispoziția acestuia a fost înregistrată cu numărul 444 și a fost atacată în instanță de către proprietari. În 2016, acțiunile acestora au fost respinse printr-o sentință definitivă, dar dispoziția de demolare nu a mai fost pusă în aplicare de către noul primar Mihai Chirica nici până în ziua de astăzi.
„Prin prezenta vă aducem la cunoștință următoarele: pe terenul proprietate publică a Consiliului Județean Iași situat în municipiul Iași, str. Codrescu nr. 6 (imobil evidențiat în schița anexată), unde funcționează SC Master Print SRL și anume corpul de clădire C2, s-a efectuat construcția notată E2 fără ca beneficiarul să dețină autorizație de construire și fără acordul proprietarului, Consiliul Județean Iași. Prin edificarea acestei construcții s-a obturat accesul spre societatea ce funcționează în corpul de clădire notat C1. Având în vedere cele semnalate și în conformitate cu prevederile Legii 50/1991, vă rugăm să luați măsurile legale ce se impun” – se precizează în adresa semnată de președintele CJ Iași, Cristian Adomniței.
Pe 15 ianuarie 2014, Poliția Locală – Serviciul Control Urbanism verifică sesizarea transmisă de Consiliul Județean și constată că patronul Masterprint, Cornel Poroșnicu, a executat lucrări de extindere a construcțiilor existente fără a avea autorizație de construire.
„Domnul Poroșnicu Cornel Constantin, în calitate de beneficiar, a executat, în curtea imobilului situat pe str. Codrescu nr. 6, lucrări de extindere în plan parter în suprafață de aproximativ 190 mp a construcției existente, fără a deține autorizația de construire, construcția nou edificată având destinația unei hale de producție/depozitare.” – se menționează în procesul verbal întocmit de Poliția Locală, document pe care Poroșnicu l-a semnat fără obiecțiuni.
A urmat o acțiune a Poliției Locale, care l-a sancționat pe Poroșnicu cu o amendă în valoare de 4.000 de lei și a dispus ca și măsură complementară „intrarea în legalitate prin obținerea autorizației de construire, dacă o vor permite condițiile urbanistice, sau, în caz contrar, demolarea construcției în cauză”.
Pe 30 mai 2014 este înregistrat la Primăria Iași referatul nr. 4422 prin care directorul Poliției Locale, Georgel Grumezea, propune primarului Gheorghe Nichita „întocmirea dispoziției administrative de demolare a extinderii edificate fără autorizație de construire pe teren proprietatea publică a Consiliului Județean Iași.”
Pe 4 iunie 2014, primarul Gheorghe Nichita semnează dispoziția nr. 444 prin care dispune: ”începând cu data prezentei se desființează extinderea edificată fără autorizație de construire în municipiul Iași, str. Codrescu nr.6.”
Costel Alexe a vrut să-i vândă lui Poroșnicu, fără licitație, terenul din domeniul public
În primăvara anului 2021, 7IAȘI dezvăluia faptul că președintele Consiliului Județean Iași a promovat un proiect de hotărâre prin care propunea vânzarea fără licitație a unui teren de peste 1.500 mp către Cornel și Geanina Poroșnicu. Este vorba chiar despre terenul pe care a fost construită ilegal tipografia NX Print. În plus, contractul de concesiune a terenului era expirat încă din septembrie 2020 . În ianuarie 2021, același Costel Alexe a promovat un alt proiect de hotărâre prin care propunea concesionarea terenului prin licitație publică, dar acesta a fost retras de pe ordinea de zi. NX Print (fost Masterprint) a tipărit pentru PNL materiale publicitare de sute de mii de euro în campaniile electorale pentru prezidențiale, europarlamentare, locale și parlamentare. Proiectul de hotărâre conține schița unei clădiri care nu mai există în realitate în forma de pe planșă, deoarece imobilul fusese extins ilegal. Proiectul de hotărâre a fost întocmit și aprobat la foc automat. Pe 10 martie 2021, Poroșnicu a depus cererea de cumpărare, pe 23 martie au fost întocmite referatele, iar la sfârșitul lunii, proiectul a intrat în ședință. În cele din urmă, consilierii județeni au admis doar trecerea terenului din domeniul public în domeniul privat, fără a accepta vânzarea fără licitație.
Tudor LEAHU