7IAȘI a intrat în posesia unui memoriu depus încă din luna martie la registratura Spitalului wde Copii Sf. Maria, dar la care conducerea unității medicale nu a oferit niciun răspuns timp de trei luni de zile @ Memoriul este semnat de mai multe cadre medicale din cadrul secției ATI de la etajul 1 care semnalează încălcarea protocoalelor medicale și avertizează asupra pericolului creat prin modificările aduse clădirii în ultimii ani @ Managerul Alina Belu a declarat că sursa incendiului a fost localizată într-o cameră de tratament, dar în realitate, flăcările au izbucnit într-un cabinet de consultații, care nu ar fi trebuit să funcționeze la acel nivel @ Existența unui cabinet de consultații medicale în cadrul secției ATI Covid încalcă protocoalele medicale @ Cabinetul nu a fost supravegheat deoarece funcționa în regim de circuit închis, „sub cheie” @ Prin decizia Alinei Belu, secția ATI de la etajul 1 a fost reorganizată la începutul acestui an prin alocarea a 2 paturi pentru pacienții arși @ Decizia încalcă protocoalele medicale, deoarece pacienții cu arsuri nu pot fi ținuți în saloane cu alți bolnavi întrucât există riscul major al contractării unor infecții ce pot fi fatale@ Transformarea saloanelor destinate ATI în cabinete medicale ale medicilor apropiați de managerul Alina Belu a determinat redirecționarea pacienților către secția ATI de la etajul 1 @ Astfel, pe etajul 1 nu se pot efectua anumite proceduri necesare tratării corespunzătoare pacienților, cadrele medicale fiind nevoite să se deplaseze periodic la etajul trei pentru dezinfectarea instrumentarului medical și pentru realizarea analizelor @ „Dezinfecția instrumentarului și dispozitivelor medicale se realizează în spațiul destinat de la etajul 3, nefiind asigurat spațiu la nivelul etajului 1 în acest sens. Pentru analize prin Programul ATI (AVL, Procalcitonină, Dublu test, Triplu test, Cysc) circuitul este de la ATI etajul 1, pe scări către ATI etajul 3. În timpul prelucrării analizelor pe Programul ATI, atribuțiile asistentei de salon, sunt preluate de o altă asistentă medicală care are pacient stabil. Tratăm la comun, în același salon, patologii cu Rotavirus/ Adenovirus, Clostridium difficile, Salmonella grup B, Meningite/ Encefalite, arși, patologii respiratorii, chirurgicale, oncologice.” , se arată în memoriul la care conducerea spitalului nu a răspuns până în prezent
Incendiul izbucnit la Spitalul de Copii Sf. Maria din Iași scoate la iveală mai multe nereguli ce se petrec în cadrul unității medicale. Mai mulți medici și asistente au început să dea detalii despre ceea ce se întâmplă cu adevărat în spital, dincolo de pozele și postările de pe Facebook ale managerului Alina Belu și ale președintelui Consiliului Județean, Costel Alexe. Realitatea este una cruntă: spitalul are la conducere persoane care nu se pricep și care, prin deciziile luate,pun în pericol viața pacienților. 7IAȘI a intrat în posesia unui document exploziv care demască neregulile ce se petrec în cadrul Spitalului Sf. Maria. Un memoriu înaintat de colectivul Clinicii de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) managerului Alina Belu punctează deficiențele de organizare cauzate de deciziile eronate luate de actuala conducere. Cadrele medicale semnatare ale documentului au fost ignorate, iar neregulile nu au fost remediate. Incediul de la spitalul de copii putea fi prevenit dacă managerul Alina Belu ar fi avut curajul să-și recunoască greșelile și ar fi remediat deficiențele semnalate de cadrele medicale de la Clinica ATI.
Protocoalele medicale au fost încălcate: cabinet de consultații în secția ATI
Conform raportărilor oficiale, incediul de la Sf. Maria a izbucnit la etajul doi al spitalului, în clinica ATI Covid. Imediat după eveniment, managerul Alina Belu s-a grăbit să anunțe că originea focului a fost într-o cameră de tratament. În realitate, incendiul a izbucnit în cabinetul fostului manager, regretatul profesor Marin Burlea, care actualmente a devenit cabinetul de consultații al medicului Lavinia Ionescu, purtător de cuvânt al spitalului. De ce a mințit Belu? Pentru simplul fapt că existența unui cabinet de consultații medicale în cadrul secției ATI Covid încalcă protocoalele medicale. Circuitul bolnavului covid nu are voie să se intersecteze cu cel al bolnavilor non-covid. Managerul a permis existența unui astfel de cabinet și se află în culpă. Totodată, dacă încăperea respectivă ar fi fost alocată secției ATI Covid, așa cum este scriptic în documentele unității, spațiul ar fi fost sub supraveghere permanentă, iar incediul ar fi fost stopat imediat. Fiind însă transformat într-un cabinet de consultații cu circuit închis, sub cheie, utilizat doar de un singur medic, spațiul a devenit sursa unui incediu care se putea transforma într-o tragedie. Incendiul putea fi evitat dacă Alina Belu ar fi luat în serios memoriul depus de cadrele medicale de la ATI în urmă cu trei luni.
Cadrele medicale luate la mișto
În martie 2021, mai multe cadre medicale din cadrul secției ATI de la etajul 1 al spitalului au depus un memoriu prin care sesizează mai multe nereguli și deficiențe în desfășurarea actului medical și cer managerului luarea unor măsuri urgente. Deși au trecut 3 luni de zile de la înregistrarea documentului la secretariatul managerului Alina Belu, cadrele medicale de la ATI nu au primit niciun răspuns, iar situațiile reclamate nu au fost remediate. Atunci când au încercat să afle când vor primi un răspuns scris la memoriul depus, asistentele au devenit subiect de bătaie de joc, fiind transformate în mingi de ping-pong între manager și protejații ei. Într-o discuție purtată cu petenții, Belu le-a spus că răspunsul scris le-a fost transmis către șeful de secție, doctorul Corneliu Paiu, acesta din urmă i-a direcționat către asistența șefă, Codrina Dimitriu, pentru ca în final oamenii să fie trimiși înapoi la manager pentru că documentul nici măcar nu exista la acea dată.
7IAȘI a intrat în posesia memoriului transmis managerului Alina Belu, iar faptele reclamate sunt de o gravitate extremă.
Saloanele pentru arși transformate în birouri pentru șefi
Memoriul atrage atenția asupra deciziilor eronate luate de actuala conducere a spitalului. Secția Clinică Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) își desfășoară activitatea pe 3 etaje, astfel: etajul 1 (fosta Terapie acută), etajul 2 (ATI Covid) și etajul 3 (secția ATI, alăturată blocului operator). Prin decizia Alinei Belu, secția ATI de la etajul 1 a fost reorganizată la începutul acestui an prin alocarea a 2 paturi pentru pacienții arși. Decizia încalcă protocoalele medicale și arată habarnismul de care dă dovadă Alina Belu. Conform protocolului medical, pacienții cu arsuri nu pot fi ținuți în saloane cu alți bolnavi întrucât există riscul major al contractării unor infecții ce pot fi fatale. De asemenea, circuitul pacientului ars în spital trebuie gândit așa încât să nu se intersecteze cu alți pacienți sau cu vizitatori, pentru a reduce riscurile de infecții. La Sf. Maria, pacienții arși sunt distribuiți în secția ATI de la etajul 1 la comun cu alți pacienți. Circuitul pacientului cu arsuri de la ATI etajul 1 spre blocul operator situat la etajul 3 se face prin holul central al spitalului pe unde trec sute de persoane zilnic, transportul fiind efectuat cu liftul care este utilizat de personalul medical și pacienți. Scriptic, lângă blocurile operatoare de la etajul trei există două saloane dedicate pentru pacienții arși, însă acestea sunt utilizate în alte scopuri. Una dintre încăperi a fost transformată în magazie de materiale, iar cea de a doua încăpere a devenit cabinetul șefului secției ATI, dr. Cornel Paiu. Memoriul înaintat către conducerea spitalului în luna martiesesiza tocmai aceste neconformități și arăta deciziile eronate luate de actuala conducere.
Deficiențe majore în circuitele medicale
Transformarea saloanelor destinate ATI în cabinete medicale ale medicilor apropiați de managerul Alina Belu a determinat redirecționarea pacienților către secția ATI de la etajul 1. Astfel, pe etajul 1 nu se pot efectua anumite proceduri necesare tratării corespunzătoare pacienților, cadrele medicale fiind nevoite să se deplaseze periodic la etajul trei pentru dezinfectarea instrumentarului medical și pentru realizarea analizelor. Memoriul arată aceste deficiențe și se cere remedierea lor. Semnatarii sesizării spun că se pierde timp și resursă umană inutil. „Dezinfecția instrumentarului și dispozitivelor medicale se realizează în spațiul destinat de la etajul 3, nefiind asigurat spațiu la nivelul etajului 1 în acest sens. Pentru analize prin Programul ATI (AVL, Procalcitonină, Dublu test, Triplu test, Cysc) circuitul este de la ATI etajul 1, pe scări către ATI etajul 3. În timpul prelucrării analizelor pe Programul ATI, atribuțiile asistentei de salon, sunt preluate de o altă asistentă medicală care are pacient stabil. Tratăm la comun, în același salon, patologii cu Rotavirus/ Adenovirus, Clostridium difficile, Salmonella grup B, Meningite/ Encefalite, arși, patologii respiratorii, chirurgicale, oncologice.” se precizează în document.
Jignite ca la ușa cortului
Prin memoriul depus, asistentele de la ATI reclamă faptul că prin reorganizare li s-a repartizat îngirjirea pacienților arși, dar nu a fost instruite asupra procedurilor și protocoalelor medicale specifice acestor categorii de bolnavi. Documentul aduce în față acuze grave cu privire la comportamentul unor medici față de asistente și infirmiere.
„Lucrăm sub presiune în prezent, având și patologie a pacientului ars, unde nu am fost instruite ce trebuie făcut (din lipsă de protocoale și proceduri de lucru pentru îngrijirea pacientului ars), unde medicul șef chirurgie plastică, Dr. Susanu Sidonia face toaleta/ pansamente cel mai frecvent în toiul nopții (venind de acasă), având un limbaj insultător asupra noastră”, se menționează în documente.
Conform surselor 7IAȘI, astfel de scene s-au petrecut uneori chiar de față cu managerul Alina Belu sau cu asistenta șefă, Codrina Dimitriu. Aceleași surse confirmă comportamentul insultător al unor medici față de asistente sau infirmiere, însă nimeni nu are curajul să vorbească. Asistentele vorbesc despre faptul că nu mai are cine să le ia apărarea. Șefa de sindicat a devenit asistentă șefă și face parte din clica noii conduceri. Belu beneficiază de protecția lui Costel Alexe și la rândul ei asigură protecția celor care au fost reclamați.
„Ne este frică pentru locul de muncă. Unele dintre noi am fost amenințate că vom fi date afară. Suntem făcuteîn mod frecvent incompetente, nesimțite, iar în unele cazuri cuvintele sunt greu de reprodus. Au fost colege care au cerut să plece la alte secții/clinici doar pentru că nu au mai suportat acest tratament.
Rareș Neamțu