Laurențiu Gheorghiu se cunoaște cu deputatul PSD de 20 de ani, găsindu-și un loc călduț într-o Direcție a Primăriei. De doi ani îşi primește salariul și îi merge vechimea fără să dea o zi pe la serviciu. Gheorghiu se prezintă pe FB ca mare consilier la Parlamentul României, iar în cartea de muncă scrie că lucrează la Citadin, ca programator producție. La Stația de Betoane, locul său de muncă, nimeni nu-l cunoaşte. Directorul Citadin a intrat în fibrilaţie când a auzit că întrebăm de un angajat fantomă. Deputatul PSD Sorin Iacoban a avut toată ziua telefonul închis, deşi i s-a spus subiectul. În decembrie 2015, Gheorghiu semna un referat de la Comisia pentru Drepturile Omului din Camera Deputaților cu titulatura „consilier”.
Laurențiu Gheorghiu, 47 de ani, programator producție la Citadin SA. Așa scrie în cartea de muncă a acestui personaj fantomatic. Pe pagina sa de FB descoperim că „lucrează la Parlamentul României”, așa se recomandă ca să facă impresie. Fără contract de muncă.
Cine este de fapt Laurențiu Gheorghiu? Om din anturajul deputatului PSD Sorin Iacoban, prieten cu acesta de peste 10 ani, semnând „consilier Laurențiu Gheorghiu” pe referate oficiale de la Camera Deputaților.
Cine mai este acest domn? Pe vremuri avea o cârciumă lângă T17, acum are o bombă de cartier printre blocurile din zona Pădure, iar vara s-a lipit de Piscina Ciric, administrată de Primărie, cu grupul de „băieți deștepți” care a închiriat spațiile de desfacere.
Ce treabă au cu Laurențiu Gheorghiu ieșenii care citesc acest text? Noi îi suportăm privilegiul de a figura de doi ani ca salariat la Citadin fără să meargă nicio zi la serviciu. E un angajat fictiv. Gheorghiu este o fantomă cu protecție politică, un belfer, un parazit pe care îl plătim noi în loc să îl plătească Sorin Iacoban.
Îl știți pe unu’ Gheorghiu?
Marți dimineață, 12 aprilie, Stația de betoane a Citadin. În curtea de la intrarea în Dancu latră turma de maidanezi, iar portarul iese prevăzător când ne vede. „Îl căutam pe Laurențiu Gheorghiu.” „Nu-l cunosc”, spune gardianul, stând un pic pe gânduri. Îi spunem că e programator producție. „O fi la sediu, în Bucșinescu”, răspunde el. „Figurează aici”, îl contrazicem și îl descriem: „47 de ani, slăbuț, păr grizonat, început de chelie”. Imposibil, nu există!
Laurențiu Gheorghiu se joacă cu renii prin mall-uri, în timp ce colegii lui de la Citadi se duc la muncă și îi fac treaba. Ieșenii îl plătesc și-n timpul său liber
Între timp, doi muncitori din apropiere sunt chemați în ajutor: „Îl știe cineva?”. Oamenii spun clar, după ce dăm mâna cu ei: „Nu lucrează aici”. Sunt alți programatori producție, dar nu Laurențiu Gheorghiu, nu l-au văzut în viața lor. Consilierul lui Iacoban n-a dat nicio zi pe la serviciu, măcar să le lase muncitorilor vorbă că, dacă îl caută cineva, e plecat pe teren. Şi aceasta de vreo doi ani.
Cerem la șeful Stației de betoane, îi spunem că suntem de la 7EST. Portarul, om de treabă, îl sună pe mobil pe inginerul Grigoraș, aflat în birou. „Vă caută niște domni de la presă”. Grigoraș nu iese, nu se lasă păcălit. Portarul, naiv, îl mai sună o dată, la rugămințile noastre: „Îl cunoașteți pe Laurențiu Gheorghiu?”. Inginerul răspunde că n-a auzit niciodată de acest nume. „Nu-l știe, dom’le, deci nu lucrează aici”, încheie omul de la poartă, satisfăcut că ne-a rezolvat dilema. Scoatem telefoanele să facem niște poze, dar portarul închide brusc poarta, apăsând pe buton.
Nici directorul n-a auzit
Ne mutăm la sediul Citadin, pe bulevardul Tudor Vladimirescu. Portarul face ochii mari: „Gheorghiu? Nu-l știu…”. Îi cerem voie la directorul Marius Ionescu, sună la secretariat, apoi urcă scările spunându-ne să așteptăm. Alt angajat stă în fața cabinei de la intrare și-l întrebăm: „Unde lucrează Laurențiu Gheorghiu?”. Nu știe, n-a auzit, se apleacă pe o listă lipită de perete, la portar, o parcurge rapid și ne spune de un Cristinel Gheorghiu. Sunt 59 de angajați TESA la Citadin, oamenii se știu între ei. Între timp urcăm la director.
Aceeași întrebare: „Cine este Laurențiu Gheorghiu?”. Marius Ionescu e binevoitor, nu înțelege ce vrem, dar răspunde: „Nu mai lucrează la noi de doi ani”. Îi spunem că astăzi, în timp ce vorbim, el este angajat programator producție la Stația Betoane, cu carte de muncă la zi. „Fugi, dom’le, crezi că eu nu știu?”, gesticulează directorul, dar repetăm: „Laurențiu Gheorghiu”. Descumpănit de siguranța noastră își dă seama că se gândea la Cristinel Gheorghiu. „Nu, e altul”, îl lămurim. Nu-l cunoaște, sunt vreo 300 de toți, aşa că o cheamă pe Manuela, de la Resurse Umane.
Verdict: „Da, apare la noi”
Doamna ascultă şi spune, sigură pe ea: „Nu există, n-am auzit, dar mă duc să verific”. Între timp, directorul spune că sunt angajările sezoniere, n-are de unde să-i știe pe toți, deși noi îi spunem că ne referim la TESA, iar apoi capitulează: „E grav?”. „E consilierul lui Sorin Iacoban şi n-a fost nicio zi la serviciu”. Se ridică de la masă, tremură emoţionat şi ne cere hârtie oficială ca să ne dea răspuns: „Nu toate angajările trec pe la mine, sunt concursuri, eu doar semnez, nu-i văd în față…”.
Doamna Manuela se întoarce: „Da, într-adevăr e angajat de vreo doi ani, cu normă parţială, poate vine o zi, două nu, își face norma…”. „Nu vine niciodată, nu-l cunoaște nimeni”, îi răspundem, după care directorul Ionescu o evacuează din birou.
Laurențiu Gheorghiu ia un salariu de la Citadin şi i se acumulează vechime, bună pentru pensie, făcându-i alții munca şi ținând alți tineri pe tușă, care nu obțin un post „prin concurs”.
Iacoban, probă de curaj: şi-a închis telefonul
Ne-am oprit apoi la Biroul parlamentar al lui Sorin Iacoban, din Oancea. Un singur băiat, la masa de recepție, ne spune că nu-l găsim pe Laurențiu Gheorghiu. „N-are el treabă pe-aici, e prin oraș, pe undeva…”. Pe drum, îl sunăm în sfârșit pe programatorul producție, omul care lucrează la Parlamentul României, consilierul lui Sorin Iacoban, celebrul Laurențiu Gheorghiu: „Unde sunteți, că nu v-am găsit la Stația de Betoane?”. Relaxat, spune că e prin oraș, nu prea înțelege cu cine stă de vorbă, ne recomandăm: „7EST. Cum lucrați la Citadin că e marți dimineață și nu vă cunoaște nimeni acolo?”. Se crispează, bâlbâie „nu știu cu cine stau de vorbă”, după care închide.
Am revenit, de 4-5 ori l-am mai sunat, i-am trimis mesaj. Nimic. Protectorul său,
Sorin Iacoban, era la Parlament, comisii. I-am trimis mesaje de pe trei telefoane, i-am expus subiectul, i-am lăsat vorbă la biroul parlamentar, niciun răspuns până la ora 19.00. Telefonul deputatului a stat închis.
Singura reacție, târziu, a venit de la Sebastian Buraga, şeful Comunicării în Primăria Iași: „În principiu, o asemenea situație este de neaceptat. Vom verifica”.
Gheorgiu în alb, melancolic, pe marginea Piscinei Ciric
Avea un spațiu în T17 și o făcea pe șoferul lui Iacoban
Laurențiu Gheorghiu se ocupa cu comerțul într-un spațiu la parterul căminului T17, pe firma Del Auto Tour. Aceasta până prin 2011, când s-a înglodat în datorii. Era cunoscut ca șofer al lui Sorin Iacoban și, la un moment dat, i-a boțit mașina rău de tot. Nu se știe prin ce împrejurări, firma PIM i-a girat un credit pe care nu l-a returnat și din această cauză, soților Pietraru, patronii PIM, li s-a scos un utilaj la licitație. În cele din urmă, soții Pietraru i-au cumpărat firma și i-au schimbat numele în PIM.RO SRL.
În anturajul din Tudor, lui Laurențiu Gheorghiu i se spunea „Beți-man”.
Bombonica Dragnea, urmărită penal pentru un caz similar
Bombonica Prodana, fosta soție a liderului PSD Liviu Dragnea, este urmărită penal pentru un caz identic cu cel de la Citadin. Șefă a unui centru de asistență socială din Teleorman, aceasta a acoperit cu pontaje fictive și rapoarte de activitate falsificate salariile a două angajate care n-au venit nicio zi la serviciu. Faptele s-au comis între 2008 și 2010. În dosar, sunt urmărite penal patru persoane aflate la conducerea DGASPC, care au acoperit patru angajați fantomă ce încasau salarii necuvenite. Prejudiciul depășește 150.000 de lei.
În februarie 2015, și Revista Vice a identificat doi angajați fictiv la Institutul Cultural Român. Colegii lor de muncă nu știau nici cum îi cheamă și nici cum arată. Aceeași verificare a fost făcută de 7EST la Citadin, în cazul Laurențiu Gheorghiu.
Greierele cu chitara, furnicile la muncă. Pe Facebook, Gheorghiu se dă consilier parlamentar
Directorul ITM: „Nu-i poți prinde, îți trebuie surse”
Andrei Albulescu, directorul ITM Iași, a explicat că un agajat fictiv primește, pe lângă un salariu necuvenit, și puncte de pensie, mărindu-și stagiul de cotizare. „Un punct se calculează împărțind salariul acestuia la salariul mediu brut pe economie. Dacă iese subunitar, se adună cu următorul an de vechime și tot așa, iar la sfârșit, se înmulțește valoarea punctului cu 870 de lei, cât este acum. Stagiul de cotizare minim este de 15 ani”.
Directorul ITM spune că fenomenul angajărilor fictive e prezent în special în mediul privat, unde patronii le fac cărți de muncă în special copiilor, ca să adune vechime: „Acolo e foarte greu de controlat, îți poate spune că e pe teren sau în delegație”. În mediul public, controlul e mai riguros, mai puțin în administrațiile locale: „Tema e veche, știu că se discută și în Parlament despre modificarea cadrului legislativ. O companie locală are autonomie, o verifică o dată pe an Curtea de Conturi, dar n-are cum să vadă cine vine la serviciu și cine nu. Îți trebuie surse”.
Altfel spus, autonomia administrativă este terenul de joacă al vătafilor locali.
Citeşte şi Iadul din Psihiatrie: alt pacient bătut măr de infirmier
În județul Iași sunt, în acest moment, 13.091 de șomeri. 10.649 provin din mediul rural. Cu studii liceale, care s-a încadra pentru un post de programator producție la Citadin, sunt 1.566 de șomeri. Locul unuia dintre ei a fost luat de Laurențiu Gheorghiu, omul de casă al lui Sorin Iacoban.