Caz stupefiant de impostură academică: fiul lui Gerard Jităreanu, fostul rector USAMV, a călcat în picioare regulile de cercetare ştiinţifică. Mai mulți universitari consultați de 7EST s-au arătat revoltați de lucrarea beizadelei. Trei tipuri de plagiat în 35 de pagini ale lucrării de doctorat susţinute de Andy-Felix Jităreanu în septembrie 2010, la Universitatea de Agronomie. Pagini întregi din lucrare, o schemă, formule matematice sunt copiate. Jităreanu a copiat până şi virgula dintre subiect şi predicat. Susţinerea lucrării a avut loc în perioada în care tatăl lui Andy Felix era rector al universităţii. Pe baza acestui doctorat, în 2013, Jităreanu Jr. a devenit asistent universitar. Într-un comunicat trimis 7EST, el recunoaşte doar parţial încălcarea eticii academice.
Fiul fostului rector al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Iaşi, Andy Felix Jităreanu, a plagiat o bună parte din teza sa de doctorat cu titlul „Contribuţii privind implementarea marketingului în unităţile agricole integrate din judeţul Iaşi“, lucrare susţinută în 2010. Tatăl lui Andy Felix, Gerard Jităreanu, unul dintre cei mai cunoscuţi profesori universitari din Iaşi, fost secretar de stat în Autoritatea Naţională pentru Cercetarea Ştiinţifică, era rector al USAMV în acel an.
35 de pagini cu paragrafe copiate
Dintr-un total de 214 pagini, cât are teza de doctorat, în cel puţin 35 sunt paragrafe plagiate, aproape toate fiind scrise după modelul „copy-paste“, din alte cărţi. În total, 837 de rânduri din lucrarea de doctorat sunt copiate cuvânt cu cuvânt din mai multe lucrări.
Jităreanu nu s-a obosit nici măcar să corecteze lucrarea de doctorat, el copiind şi greşelile făcute de autori ai lucrărilor plagiate: „Integrarea, a luat forme diferite (…)“, copiată din lucrarea Laurei Ţimiraş („Evoluţia marketingului agroalimentar din România în contextul extinderii Uniunii Europene, p. 17“), unde doctorandul nu a observat virgula dintre subiect şi predicat.
Autorii plagiaţi de către Andy Felix Jităreanu în lucrare sunt Victor Manole şi Mirela Stoian („Agromarketing: caiet de lucrări aplicative şi studii de caz“, Ed. ASE Bucureşti – 2003), Laura Ţimiraş („Evoluţia marketingului agroalimentar din România în contextul extinderii Uniunii Europene“, EduSoft – 2007), Sica Stanciu („Bazele generale ale marketingului“, Ed. Universităţii Bucureşti – 2002), Iosefina Moroşan („Analiza economico-financiară“, Editura Fundaţiei România de Mâine – 2006), Ovidiu Nicolescu, Ioan Verboncu („Fundamentele managementului organizaţional“, Ed. Tribuna Economică – 2001).
Jităreanu a copiat şi din „Raportul asupra investigaţiei declanşate pentru analizarea sectorului comercializării produselor alimentare“, publicat de Consiliul Concurenţei în septembrie 2009.
Ca un elev în bancă, Andy Jităreanu copiază de pe servite. La Agronomie, pe lângă beizadea, mai predau tatăl și mama sa
Noian de furturi academice
Cele mai multe paragrafe copiate sunt din lucrarea „Agromarketing: caiet de lucrări aplicative şi studii de caz“. Spre exemplu, în pagina 26 a tezei de doctorat sunt preluate, cuvânt cu cuvânt, trei paragrafe din paginile 40 şi 41 ale lucrării scrise de Victor Manole şi Mirela Stoian: „Agromarketingul a început să se afirme ca ştiinţă şi ca instrument de raţionalizare şi optimizare a fenomenelor şi proceselor economice din sfera agribusinessului mai ales după anii ’60 (…) justificându-le astfel frecvenţa zilnică în consum“, este primul dintre paragrafele luate din lucrarea menţionată, citând sursa, fără a pune însă în ghilimele.
Dar sunt multe paragrafe luate cu copy/paste din lucrări care nici nu apar în bibliografie şi nici nu sunt citate. Unul dintre aceste exemple este paragraful din pagina 17 a lucrării de doctorat, care este copiat cuvânt cu cuvânt din pagina 7 a lucrării Laurei Ţimiraş „Evoluţia marketingului agroalimentar din România în contextul extinderii Uniunii Europene“: „Marketingul produselor agricole şi agroalimentare este rezultatul procesului de specializare a marketingului în domenii economice, proces ce a apărut şi s-a intensificat datorită particularităţilor existente la nivelul diferitelor zone de aplicaţie concretă ale acestuia (…) concomitent cu creşterea profitabilităţii întreprinderii“
Moroşan: „Regret că se pretează la aşa ceva!“
Iosefina Moroşan, unul dintre autorii plagiaţi de către Jităreanu Jr., a declarat că regretă gestul făcut de fiul fostului rector al USAMV. „Regret că unii oameni se pretează la aşa ceva! Mi se pare foarte grav. Tatăl său, fiind cunoscut în cadrul universităţii, l-a făcut să creadă, probabil, că nimeni nu-i va controla teza. Dacă cita lucrarea mea, tot era plagiat, dar, aşa, e plagiat total! E pentru prima dată când mi se întâmplă să plagieze cineva vreo lucrare de-a mea. Cine nu ştie ce înseamnă un doctorat şi vede ce se întâmplă acum, ne ia din demnitatea noastră“, a spus Moroşan.
Un alt profesor plagiat de Andy Jităreanu, Victor Manole, a precizat că nu vrea să comenteze: „Eu sunt pensionar şi chiar nu mă mai interesează. Dacă a plagiat, să suporte consecinţele!“
Andy Felix Jităreanu
Stanciu: „Dezavuez total acest gest!“
Sica Stanciu, un alt profesor plagiat de către Andy Felix Jităreanu, ne-a spus că nu este surprinsă, nefiind prima dată când află că cineva i-a plagiat vreo lucrare. „Nu pot decât să dezavuez total acest gest! Eu am muncit un număr mare de ani pentru a susţine lucrarea de doctorat, dar, în zilele noastre, Internetul le pune la dispoziţie tinerilor toate lucrările şi «copy-paste-ul» este la ordinea zilei! Eu cred că de vină sunt şi conducătorii de doctorat care acceptă aceste plagiate. Şi mai grav este că acest domn şi-a folosit doctoratul-plagiat pentru a urca în grad în învăţământul universitar“, şi-a expus părerea Stanciu.
„Plagiatul este asemeni unui viol!“
Profesorul Eugen Munteanu, de la Catedra de Limba Română şi Lingvistică Generală a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“, a catalogat plagiatul în termeni plastici, ca fiind un „adevărat viol“. „Plagiatul reprezintă cel mai grav atentat la autenticitatea, veridicitatea, corectitudinea cercetării ştiinţifice. Compromiţătoare este copierea unei singure pagini, darămite mai multe pagini! În domeniul creaţiei intelectuale, nu există infracţiune mai mare decât plagiatul. Plagiatul este asemeni unui viol. Şi, dacă, la viol, căsătoria cu victima şterge fapta, în creaţia intelectuală, fata rămâne violată! Plagiatul este forma supremă de furt pentru un om de ştiinţă. Din nefericire, este un fenomen din ce în ce mai extins. Profesorul îndrumător poate avea doar vina naivităţii“, a menţionat Munteanu.
Jităreanu recunoaşte că a greşit, dar parţial
Referitor la acuzaţiile de plagiat aduse, Andy Felix Jităreanu a recunoscut că a copiat pasaje din cărţile menţionate şi că a omis să o citeze pe Laura Ţimiraş. „În structura lucrării, se află un capitol distinct «Studii şi cercetări din ţară şi străinătate cu privire la implementarea marketingului în unităţile agricole integrate», care constituie partea de documentare şi pe care nu mi-am asumat-o ca fiind o cercetare proprie, ci o cunoaştere cât mai largă a domeniului de studiu.
(…) Autorii materialelor folosite sunt citaţi în text şi în bibliografie, cu menţiunea că în unele situaţii au fost citaţi la sfârşitul ideii asupra căreia s-a făcut documentarea. Pe parcursul lucrării, am folosit metoda citării în text, dar fără a cita de mai multe ori pasaje din aceeaşi lucrare care se află în succesiune pe pagina respectivă sau pe pagini consecutive, ce se referă la o problematică similară. Altfel spus, sunt aspecte care se află în acelaşi context şi am folosit metoda citării în text o singură dată, la finalul expunerii problematicii respective.
Toate observaţiile făcute se referă la documentarea teoretică, fără a se prelua rezultate ale cercetărilor concrete ale altor autori ca fiind rezultate proprii. Este vorba despre studii teoretice, care nu influenţează originalitatea cercetării pe care am realizat-o în cadrul grupului de firme Kosarom. Îmi asum omiterea citării în bibliografie a unui autor (Laura Ţimiraş).
Restul citărilor şi informaţiilor sunt legate de autori pe care i-am studiat şi care se regăsesc în lista bibliografică, făcând parte din documentarea teoretică şi nu asumate ca rezultate proprii“, se arată într-un comunicat trimis 7EST şi semnat de Andy Felix Jităreanu, alături de conducătorul său de doctorat, Aurel Chiran.
Trei cuie în lucrare
Cele trei tipuri de plagiate din lucrarea lui Jităreanu sunt:
- Pagini întregi, copiate cuvânt cu cuvânt, cu sursă la sfârşitul preluării, fără indicarea volumului, ci doar a anului apariţiei acestuia. Autorii şi volumul sunt menţionaţi în bibliografie. Nu există, la începutul acestor fragmente, menţiuni de genul “După cum afirmă…” sau “Conform cercetătorului…”, de aceea prezenţa sursei la sfârşit poate induce ideea că au fost preluate doar 10-20 de rânduri. Nu este deloc aşa: menţiunea vine după pagini întregi de copiere fidelă. Exemplu: cartea lui Manole şi Stoian.
- Pagini întregi, copiate cuvânt cu cuvânt, autorul şi volumul fiind indicate doar în bibliografie. Exemplu: cartea Sicăi Stanciu. În acest caz există un alt fapt neetic – preluarea unei părţi teoretice a fost “editată”, Jităreanu desfiinţând ghilimele sau sursa din lucrarea plagiată: “Alţii subliniază rolul personalului ca variabilă de importanţă esenţială care trebuie adăugată celorlalte patru elemente «clasice», întrucât în orice organizaţie «calitatea şi motivaţia personalului care lucrează acolo reprezintă raţiunea esenţială care face publicul să dorească (sau nu) să apeleze la serviciile ei»(N. Hart, op. cit., p. 22) ” (Sica Stanciu)/”Alţii subliniază rolul personalului ca variabilă de importanţă esenţială care trebuie adăugată celorlalte patru elemente «clasice», întrucât în orice organizaţie calitatea şi motivaţia personalului care lucrează acolo reprezintă raţiunea esenţială care face publicul să dorească (sau nu) să apeleze la serviciile ei.” (Jităreanu).
- Pasaje întregi, clasificări, preluate cuvânt cu cuvânt, o schemă, formule matematice, fără ca autorii sau volumele să fie indicate nici pe parcurs, nici în bibliografie. Exemple: cărţile Laurei Ţimiraş, Iosefinei Moroşan, raportul Consiliului Concurenţei.
Care este procedura în cazul unei suspiciuni de plagiat
Apariţia mai multor cazuri de plagiat în spaţiul public al ultimilor ani, mai ales cel al premierului Victor Ponta, a dezvăluit slăbiciunile sistemului în depistarea acestor fapte lipsite de etică. Întrebările care s-au ridicat au fost au fost legate de cine este competent să analizeze o astfel de suspiciune – universitatea sau o autoritate centrală – şi care sunt criteriile care stabilesc existenţa unui plagiat.
Citește și SUVEICA DADJ: patru firme câștigă toate contractele din Iași
Carieră fulminantă pentru „fiul lui tata”
Născut în mai 1984, Felix Jităreanu are abia 30 de ani. La 23 de ani termină Marketing la FEEA, urmează un scurt stagiu la Kosarom, după care primește post la Universitatea Agronomică, unde rector era tatăl său. Devine imediat doctorant, iar în 2010, la doar 26 de ani, obține titlul de doctor, pe această lucrare plină de pasaje furate. Mai mult, obține imediat și o bursă post-doctorală, tot în timpul mandatului său. S-ar putea spune că Felix Jităreanu este un geniu în Agronomie.
Cu 2-3 ani în urmă, a fost prins băut la volan, în Copou, și, nervos, a făcut scandal polițiștilor, care au chemat imediat presa. Felix Jităreanu țipa: „Voi știți cine sunt eu?!”.
{gallery}plagiat{/gallery}