EXCLUSIV. FIE şi FILIT, o singură reţetă: TOŢI BANII LA EI! Mindirigiu şi tinerii liberali, câştigătorii marilor premii (Text integral)

Finanţarea Festivalurilor Primăriei şi Consiliului Judeţean, FIE respectiv FILIT, a urmărit un scop precis: banii publici s-au întors în buzunarele lor. Festivalurile din 2013, câştiguri certe în plan cultural pentru Iaşi, ascund un mare secret în plan financiar: contractele au ajuns la afiliaţii politici. Anul acesta, Primăria a renunţat la colaborarea cu Florin Mindirigiu, cel care anul trecut a avut pe mână 500.000 de euro şi despre care nu se ştie cum i-a cheltuit. La CJ, banii au ajuns invariabil la cei din familia liberală. Speranţa PNL Andrei Tabarcea a şi umflat primul contract pentru 2014: 25.000 de lei consultanţă la FILIT. Nu e clar nici acum pe ce s-au dus cei 29.000 de euro primiţi anul trecut de Ioana Chirica, preşedinta Clubului de Afaceri a Tinerilor Liberali.

 

 

Rivalitatea dintre Primărie şi Consiliul Judeţean a dus la apariţia „experţilor” în evenimente culturale, în ambele situaţii aceştia având coloratură politică. Dacă la festivalul Primăriei „potul” a fost luat de Florin Mindirigiu, la FILIT banii s-au scurs spre zona liberală.

 

Găselniţa cu Asociaţia, camuflare perfectă

Cheltuielile Festivalului Internaţional al Educaţiei (FIE) constituie un secret păstrat de toate părţile implicate. Iniţiat de ABplus Events, organizator profesionist de târguri, expoziţii, conferinţe şi congrese, festivalul a fost pus la cale în parteneriat de Primăria Iaşi şi Asociaţia ProEvent. Firma Abplus şi Asociaţia Pro Event au acelaşi şef, Florin Mindirigiu. Acesta a ajuns, de altfel, director al Festivalului. Cât a costat FIE şi de unde au venit banii, este un mister. Înainte de prima ediţie, primarul Gheorghe Nichita anunţa un buget estimativ de 500.000 euro, din care Primăria ar fi suportat circa jumătate. Cealaltă jumătate urma să fie acoperită de firma organizatoare prin vânzarea de bilete şi materiale promoţionale.

 

 

 La FIE a cântat şi Patricia Kaas, care a venit la Iaşi cu căţelul personal. A fost încântată de colaborarea cu Florin Mindirigiu

Un regret ipocrit

Certă şi clară este doar susţinerea Consiliului Judeţean care, în iunie 2013, a votat alocarea a 100.000 lei pentru organizarea FIE. Cât a costat festivalul şi câţi din aceşti bani au fost publici? „Eu nu vă pot comunica aceste date. Suntem o entitate privată şi, mai mult, reţeta ţine de activitatea noastră, nu o pot divulga. Trebuie să vă adresaţi Primăriei, cei de acolo au toate rapoartele, toate datele”, a susţinut Mindirigiu.

7Est a solicitat în două rânduri municipalităţii date despre costurile FIE şi modul în care au fost cheltuiţi banii. „Cu regret, vă transmitem că atât bugetul, cât şi execuţia bugetară a Festivalului Internaţional de Educaţie vă pot fi furnizate de către organizatorul FIE, respectiv Asociaţia Pro Event”, se arată în răspunsul municipalităţii.

 

 

Citește și Hannibal Lecter există în realitate, la Hârlău, şi muşcă de mâini, degete şi picioare. Meserie extremă: salariu minim, pericol maxim

 

 

Pentru 2014, Primăria preia frâiele

Aşadar, Pro Event indică spre Primărie, în timp ce Primăria trimite la Pro Event. Organizarea festivalului de către o firmă privată, cu atât mai mult de către un ONG, scoate banii publici din zona controlabilă. O fundaţie nu este obligată să-şi facă publice contractele şi nici modul de încheiere a acestora, deoarece nu este instituţie publică.

Procedura de anul trecut pare că a deranjat însă, aşa că în acest an FIE va fi organizat de Primărie, dar printr-o altă fundaţie decât cea a lui Mindirigiu. „Noi am înregistrat marca şi am cedat-o Primăriei. Ce va fi în acest an, se va vedea”, a spus Mindirigiu.

 

Florin Mindirigiu duce din reflex mâna la portofel. El a luat marele premiu anul trecut la FIE

Jumătate de milion de euro la FILIT
Nici modul în care s-au cheltuit banii de la cel de-al doilea festival organizat anul trecut la Iaşi nu se cunoaşte cu exactitate. S-a ajuns până acolo încât unii consilieri judeţeni au cerut date privind bugetul şi execuţia bugetară de la Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere (FILIT), dar nu au primit nicio informaţie. „S-a răspuns ambiguu”, susţine consilierul judeţean Liviu Bulgaru.

Dacă Primăria a decis pentru FIE să utilizeze un ONG, Consiliul Judeţean a încredinţat această sarcină Muzeului Literaturii şi directorului Dan Lungu. Suma pusă la dispoziţie din bugetul judeţului a fost de 500.000 euro, la care s-au adăugat şi diverse sume obţinute de la sponsori.

 

 

FILIT: Liberala, pragul de licitaţie şi anunţul

O mică parte a banilor cheltuiţi la FILIT sunt evidenţiaţi pe portalul achiziţiilor publice. Un „tun” de 29.000 euro a fost dat de Cantores Media SRL, firmă care a produs agende culturale media. Cantores Media aparţine Ioanei Chirica, o tânără speranţă a politicii liberale ieşene. Ea este preşedinte al Clubului Oamenilor de Afaceri Tineri Liberali şi, în acelaşi timp, fosta soţie a lui George Onofrei, purtătorul de cuvânt al FILIT.

„Toată activitatea este înregistrată, este evidenţiată. Avem DVD-uri cu mai multe emisiuni radio şi TV produse, dar şi articole. Ei s-au obligat prin contract să asigure un anumit număr de minute, dar au făcut cu mult mai mult, au depăşit ceea ce era în contract”, a susţinut Dan Lungu. Contractul cu Cantores Media a fost încheiat prin încredinţare directă, nu prin licitaţie. Trebuie menţionat că suma limită pentru care trebuie organizată licitaţie este de 30.000 euro, iar contractul a fost de 129.000 lei, adică 29.000 euro. De ochii lumi, un anunţ pentru eventualii participanţi a fost postat printr-un cotlon de pe site-ul Consiliului Judeţean pe data de 15 octombrie 2013, termenul limită de depunere a ofertelor fiind tot 15 octombrie 2013, ora 10!

 

 

Citește și Cu cărțile pe masă. OAMENII PLĂTIŢI DE FILIT: primele contracte de 600.000 lei 

 

 

Liberali în reţea

Cei 29.000 de euro nu sunt singurii bani oferiţi prin încredinţare directă spre zona liberală. Ademis Impex SRL a primit 30.000 lei pentru servicii de consultanţă în achiziţiile publice. Firma avea în 2012 o cifră de afaceri la jumătate din nivelul banilor primiţi pentru consultanţă.

Ademis aparţine lui Andrei Tabarcea, expert în achiziţii publice, care a fost/este coleg cu fostul viceprimar PNL, Marius Dangă, l
a Bursa Română de Mărfuri Iaşi şi la Development Training Consulting SRL, firma de training-uri a altui liberal, Anghel Ficu. Mai nou, Tabarcea a obţinut un nou contract, pentru ediţia din acest an a FILIT. „Atribuirea s-a făcut, dar încă nu s-a semnat contractul”, spune Tabarcea.

 

 

2014: Afiliatul PNL mai prinde 25.000 lei, tot direct

Noul contract are valoarea de 25.000 lei şi a fost atribuit tot direct, în urmă cu doar câteva zile. „Oferim consultanţă în organizarea procedurii de achiziţie publică, oferim asistenţă la întocmirea documentaţiilor, dar şi la eventuale contestaţii”, explică Tabarcea. Expertul nu a putut explica însă de ce a fost aleasă tocmai firma lui pentru a se ocupa de procedurile pentru FILIT, în condiţiile în care Ademis SRL înregistra o cifră de afaceri de circa 15.000 lei anual. La procedura din 2014, alte trei oferte au fost respinse, Ademis mergând “Drept la ţintă”. 

 

 OMUL FILIT, logoul Festivalului, a făcut parte dintr-o achiziţie de peste 40.000 de lei

7Est a prezentat în urmă cu câteva luni o parte a cheltuielilor făcute la FILIT, prin încredinţare directă.

 

1. Producţie Clip Publicitar – SC Video Extrem SRL Bucuresti – 28.000 lei;

2. Contract Servicii Identitate Vizuală – SC Ro Web Travel SRL Iaşi – 40.489 lei;

3. Servicii Strategie Artistică Entertainment – PFA Bernic Corina – 26.000 lei;

4. Sistem de traducere simultană – Comservice Company SRL Bacău –

39.441,74 lei;

5. Servicii pentru Evenimente – monitorizare – PFA Daia Dan Viorel – 38.600 lei;

6. Servicii de Elaborare Liste de Adrese şi Servicii Expediere – PFA George Onofrei – 38.580 lei;

7. Furnizare Calculatoare si Laptopuri– Quartz Matrix– 27.325 lei;

8. Serviciu Consultanţă Achiziţii Publice Implementare FILIT – 30.000 de lei – Ademis Impex SRL;

Alte două contracte, mai mari, au mers la Nord Tour SRL (Travis Turism) – pentru organizare eveniment, în special transportul invitaţilor – 519.709 lei şi Media Consulta International – pentru realizare materiale publicitare – 227.700 lei. Ambele au fost selecţii de oferte, la prima participând o firmă, iar la cea de-a doua fiind prezente două societăţi.

 

Andrei Tabarcea s-a aranjat când i-a deschis calea liderului PNL Iaşi (Sursa: contul Facebook)

Tabarcea, serviciu făcut lui Fenechiu

Andrei Tabarcea a fost şeful comisiei de evaluare a ofertelor depuse pentru construirea unui sediu de birouri, din fonduri europene, de către o firmă a Alinei Hăilă, o apropiată de fostului lider al PNL Iaşi, Relu Fenechiu. Firma acestuia din urmă, Fene Grup, împreună cu Vega 93 Galaţi, a fost şi cea care a câştigat în 2012 licitaţia la care au fost depuse trei oferte. În jurul afacerii există suspiciunea că ar avea la ambele capete banii lui Fenechiu, Hăilă nedispunând de banii de confinanţare, adică 24,2 milioane lei. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here