Costel Alexe și-a plătit sora din bani publici, din fondurile Parlamentului României @ Banii au ajuns la firma Adinei Gianina Dura prin intermediul unui contract încheiat cu Cabinetul Parlamentar al lui Alexe @ Firma are sediul în celebrul conac de la Sculeni, acolo unde procurorii DNA presupun că au ajuns cele 20 de tone de tablă pe care Costel Alexe le-ar fi primit drept mită @ Firma a primit bani pentru servicii de monitorizare media, dar în realitate a editat publicația „Pulsul Ieșean”, oficiosul PNL din timpul campaniei electorale @ Inițial, firma a fost înființată pe numele secretarei, dar apoi a fost preluată de sora lui Costel Alexe @ Conflictul de interese se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică
O nouă problemă cu legea pentru președintele Consiliului Județean, Costel Alexe. Ca și cum nu ar fi fost de ajuns dosarele penale și punerea sub acuzare de către Direcția Națională Anticorupție, Alexe va avea de furcă și cu Agenția Națională de Integritate ca urmare a existenței unui conflict de interese în perioada în care actualul președinte al CJ Iași era parlamentar. Pentru că legea nu-i permitea să-și angajeze rudele în cadrul biroului parlamentar, Alexe a încercat să o ocolească nu să o respecte.
7IAȘI a intrat în posesia unor documente care demonstrează că Alexe i-a dat bani surorii sale, Adina Gianina Dura, din sumele acordate de Camera Deputaților pentru activitatea biroului parlamentar. Nu direct, ci prin intermediul unei societăți la care aceasta era acționar și administrator. Firma în cauză, înființată chiar în conacul de la Sculeni al președintelui CJ, fără vreun angajat și fără alte cheltuieli, a reușit să presteze serviciile contractate și achitate de deputatul Alexe. Investigația 7IAȘI a scos la iveală faptul că serviciile facturate de societatea surorii lui Alexe sunt fictive, acele servicii fiind prestate în realitate de o altă societate cu care președintele CJ avea contract decontat tot din bugetul Camerei Deputaților. În realitate, societatea familiei Alexe se ocupă cu editarea și finanțarea unui site denumit Pulsul Ieșean, un instrument online de manipulare prin publicarea și distribuirea unor știri false despre adversarii politici ai PNL și ai președintelui CJ, Costel Alexe.
Firma a fost înființată pe numele secretarei
La finalul lunii iunie 2017, este înființată societatea Concept Art Event SRL, cu sediul în sat Sculeni, comuna Victoria, în conacul lui Costel Alexe menționat de DNA în dosarul privind șpaga primită de fostul ministru al mediului. Inițial societatea a avut ca asociat unic și administrator pe Simona Cuciureanu, secretara lui Alexe de la PNL. Ulterior, societatea a fost preluată de sora lui Alexe, Adina Gianina Dura. Imediat după înființare, societatea își începe afacerile și încheie un contract de prestări servicii chiar cu proprietarul faimosului conac, deputatul Costel Alexe. Conform bilanțului, firma Concept Art Event SRL a avut în anul 2017 o cifră de afaceri de 8.000 lei. Întreaga sumă a provenit din fondurile alocate de Camera Deputaților cabinetului parlamentar al deputatului Costel Alexe. Concept Art Event a eliberat un număr de patru facturi în perioada septembrie – decembrie 2017, toate având aceeași valoare, respectiv 2.000 lei.
În 2018, cifra de afaceri a firmei a crescut la 41.500 lei și un profit de 41.421, adică 99,8%! Mai bine de jumătate din acești bani au provenit de la cabinetul parlamentar al lui Costel Alexe. Deputatul liberal a plătit in fiecare luna câte 2.000 lei firmei Concept Art Event, în total 24.000 lei în 2018. Contractul cu aceasta firmă s-a derulat până în octombrie 2020, când Costel Alexe și-a încetat mandatul de deputat ca urmare a câștigării funcției de președinte al Consiliului Județean Iași. În total, Alexe a decontat din bani publici 76.000 lei pentru serviciile pe care i le-ar fi prestat societatea surorii sale.
Servicii fictive
În afara conflictului de interese flagrant și evident, tot acest nou scandal în care este implicat Costel Alexe naște și suspiciunea existenței unor fapte de natură penală! De ce spunem acest lucru?! Obiectul contractului încheiat de deputatul Alexe cu Concept Art Event a fost de ”prestare servicii monitorizare media”. Adică firma ar fi trebuit să-i comunice lui Alexe un raport cu cele mai importante apariții din mass-media. Nimic ieșit din comun. Numai că, Alexe mai avea pe cabinetul parlamentar încheiat încă un contract similar, cu aceeași sumă, cu o altă societate din Iași, Torre Fiama Group SRL. Contract care nu a fost reziliat și care s-a derulat în continuare până la finalul mandatului de parlamentar. Așadar, Alexe a plătit de două ori, din bani publici, aceleași servicii. Este evident că deputatul Alexe nu avea nevoie de două rapoarte de monitorizare, care în principiu spun același lucru! Ceea ce înseamnă că în realitate, cel puțin unul dintre contracte a fost încheiat pur formal, iar serviciile facturate și încasate sunt fictive. Mai mult, societatea Concept Art Event nu a avut niciun angajat în perioada în care a prestat serviciile pentru Alexe. Iar cheltuielile din primii doi ani de funcționare au fost de 69 lei în 2017 și 79 de lei în 2018! Cum a reușit să presteze firma serviciile plătite de Alexe dacă nu avea niciun angajat și nici măcar nu a generat nicio cheltuială?! Camera Deputaților nu verifică în amănunt cheltuielile decontate de parlamentari. Funcționarii nu verifică veridicitatea contractelor sau existența prestării serviciilor. În fapt nimeni nu verifică cum se cheltuie banii! Nici Parlamentul, nici Finanțele și nici Curtea de Conturi! Deși sunt bani publici și au fost alocați cu destinație precisă, nu există un sistem de verificare și control. Astfel, banii publici alocați pentru cabinetele parlamentare sunt decontați doar pe baza unor hârtii și a unor declarații pe propria răspundere. De aceea, pentru unui parlamentari întreprinzători, precum Costel Alexe, banii sunt ușor de deturnat de la adevăratul scop pentru care au fost încasați.
Conflictul de interese
Potrivit Agenției Naționale de Integritate (ANI), un oficial public este în conflict de interese atunci când, în virtutea funcției publice pe care o ocupă, ia o decizie sau participă la luarea unei decizii cu privire la care are și un interes personal. Conflictul de interese apare atunci când oficialul public are un interes personal care influențează sau pare să influențeze îndeplinirea atribuțiilor sale oficiale cu imparțialitate si obiectivitate. Interesele private ale funcționarului pot include un beneficiu pentru sine sau pentru familia sa, pentru rudele sale apropiate, pentru prieteni, pentru persoane sau organizații cu care funcționarul public a avut relații politice sau de afaceri.
Conform Ghidului elaborat de ANI, participarea la luarea unei decizii se consideră îndeplinită atât atunci când decizia depinde exclusiv de voința oficialului public în cauză, cât și atunci când acțiunea oficialului public respectiv reprezintă doar o verigă din procesul de luare a deciziei. În cazul nostru, decizia de încheiere a contractului și de plată a sumelor către societatea surorii a fost exclusiv a președintelui CJ, Costel Alexe. În ceea ce privește a doua condiție pentru existența conflictului de interese, respectiv un interes personal, ANI precizează că acesta poate fi reprezentat de un beneficiu pe care oficialul public sau o persoană apropiată acestuia îl obține ca urmare a deciziei luate, în speța noastră o sumă de bani din bugetul public al Camerei Deputaților. Așadar, Costel Alexe a luat o decizie prin care a plătit a o sumă de bani societății la care sora sa este asociat și administrator, prin urmare conform legii s-a aflat în conflict de interese. Codul penal prevede o pedeapsă de la 1 la 5 ani de închisoare pentru conflictul de interese, precum și interzicerea dreptului de a ocupa o funcție publică.
De-a lungul timpului, ANI a descoperit peste 50 de parlamentari care s-au aflat în conflict de interese ca urmare a angajării rudelor în cadrul birourilor parlamentare. Cel puțin cinci parlamentari ieșeni s-au aflat și ei în această situație: deputații Anghel Stanciu, Luminița Iordache, Daniel Oajdea, Neculai Rățoi și senatorul Sorin Lazăr. Ultimul a și fost condamnat la 6 luni de închisoare cu suspendare pentru că și-a angajat fiul în cadrul biroului parlamentar. Aceeași pedeapsă a primit-o și Luminița Iordache pentru că își angajase fiica pe post de referent la cabinetul de deputat.
Rareș Neamțu