EXCLUSIV. Condamnat pentru înșelăciune, aventurierul Dan Claudiu Mihăilă a ieșit din pușcărie printr-un PLAGIAT

Tipic românesc: ca o momâie, sistemul scapă infractorii din puşcării, iar apoi ia măsuri. Ieşeanul Daniel Claudiu Mihăilă a fost eliberat condiţionat la începutul acestui an, din Penitenciarul Vaslui, câştigând 30 de zile prin publicarea unei cărţi. 7EST a descoperit în lucrare mai multe pasaje însuşite cu încălcarea regulilor academice, fără atribuirea sursei. Anterior, pentru a nu executa pedeapsa, Mihăilă a fugit în Venezuela, fiind extrădat în februarie 2015.

 

Sistemul a fost înşelat de un condamnat pentru înşelăciune. Numele celui care a reuşit acest lucru: Daniel Claudiu Mihăilă. Înşelaţii: cetăţenii cărora Statul i-a asigurat, printr-un contract invizibil, dar bază a democraţiei, că va avea grijă ca cei care comit infracţiuni să-şi execute fiecare zi din pedeapsă.

 

Recidivist, fugit din ţară

Mihăilă a fost condamnat în 2015, de Tribunalul Harghita, la 5 ani şi 10 luni de închisoare, pedepsa finală fiind o contopire a mai multora, primite la Curtea de Apel Ploieşti, în 2005, Tribunalul Bucureşti, în 2010 şi Curtea de Apel Târgu Mureş, în 2014. 1 an închisoare, 1 an şi 6 luni, 6 luni, 5 ani închisoare au devenit 5 ani şi 10 luni închisoare (iniţial, una dintre pedepsele din aceste dosare a fost de 10 ani de închisoare). Mihăilă era recidivist, obişnuit cu aresturile şi închisorile: arestat de la 22.01.2001 la 09.05.2001, de la 14.03.2003 la 03.07.2003, de la 13.01.2010 la 29.06.2010, executând în închisoare pedepse între 30.06.2010-01.03.2011 şi 09.10.2013-26.02.2015.

Printre altele, între 1998 şi 2001, împreună cu tatăl său, fost poliţist care a fost condamnat şi el într-unul din dosarele de mai sus, Mihăilă a înşelat zeci de firme din ţară, achiziţionând importante cantităţi de mărfuri prin emiterea de cecuri şi bilete la ordin fără acoperire. Mama sa, Elena, a fost şefă la Evidenţa Populaţiei Iaşi.

Fugit din ţară pentru a scăpa de pedeapsă, Mihăilă Junior a fost dat în urmărire internaţională, fiind descoperit în Venezuela, în 2014. După circa nouă luni de arest în ţara din America de Sud, a fost adus în România şi a ajuns la Penitenciarul Vaslui.

 

Despre unii dintre scriitori de puşcărie s-a aflat că scriau cărţi în câteva ore (Sursa foto: vulpescu.eu)

Suspect de plagiat

La circa un an după extrădare, în februarie 2016, după ce i s-au scăzut perioadele de mai sus, executate în penitenciare din România şi Venezuela, Mihăilă a depus o cerere de eliberare condiţionată, punând pe masă, ca motiv de scădere a perioadei de detenţie cu 30 de zile, volumul „Influenţe climatice asupra schimburilor comerciale internaţionale din America Latină”, apărut la Editura Performantica din Iaşi, în 2015. Este aceeaşi editură care i-a tipărit un volum unui scriitor-puşcăriaş mult mai celebru: Relu Fenechiu. Dacă lucrarea acestuia este de negăsit, pe motiv că tirajul a fost cumpărat în întregime de autor, nu la fel stau lucrurile cu volumul lui Mihăilă. 7EST a intrat în posesia unui exemplar, iar suspiciunile care au existat la alţi scriitori-puşcăriaşi există şi aici. Bună parte din carte este compusă din fragmente copiate fără atribuirea sursei.

 

O parte din fragmentele care ridică suspiciuni în cartea lui Mihăilă

Patru exemple

De exemplu, este cazul următoarelor fragmente:

– Daniel Mihai Şandru, Dreptul comerţului internaţional, ediţia a III-a revizuită şi adăugită, Editura Universitară, Bucureşti, 2012, pagina 29, fragment disponibil la adresa http://documents.tips/download/link/4f17cb1c15a70dreptul-comertului-international-ed-iii-pag-1-31, copiat la Mihăilă la pagina 54;

– Lector univ. Stela Litra, Note de curs, Dreptul internaţional economic, ciclul I, Chişinău, 2013, pagina 33, fragment disponibil la adresa http://www.usem.md/uploads//files/Note_de_curs_drept_ciclul_1/067_-_Dreptul_international_economic.pdf, copiat la Mihăilă la pagina 55;

 

 

– Irina Gabriela Rădulescu, Integrarea economică europeană, note de curs, 2014, fragment disponibil la adresa https://ro.scribd.com/doc/48235559/Integrarea-Economica-Europeana, copiat la Mihăilă la pagina 36;

 

 

– Articol din Revista Descoperă din anul 2011, fragment disponibil la adresa http://www.descopera.ro/cultura/8353605-omul-ca-produs-al-climei, copiat la Mihăilă la pagina 108.

 

Nici una dintre aceste surse nu este trecută în bibliografie, iar lucrarea nu are nici o notă de subsol în cele 208 pagini. În plus, bibliografia este foarte neglijent scrisă, printre surse fiind şi şi site-ul wikipedia.

 

Proptea de la o universitate privată

Cel care a recomandat lucrarea, conform unei cerinţe din regulamentele Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, este conferenţiarul universitar Ioan Bindiu de la Universitatea Ecologică din Bucureşti, care a semnat şi prefaţa volumului. „În concluzie, prezenta lucrare oferă celor interesaţi o scurtă analiză a problemelor economice, juridice şi geografice a statelor ce compun America Centrală şi de Sud, lăsând loc pentru un studiu aprofundat al acestei zone, atât de deosebită prin frumuseţea contrastelor sale”, a scris Bindiu. Acesta i-a mai semnat o recomandare lui Mihăilă pentru volumul „Reguli de drept aplicabile în comerţul internaţional”, apărută tot la Performantica, şi tot în 2015, dar, din motive necunoscute, aceasta nu a fost pusă pe masa instanţei. Mihăilă nu a putut fi contactat până la ora editării acestei ştiri.

 

Citește și Cum dă Iașul cu piciorul la un munte de bani. Afacerea parcărilor, gaură de 30 de milioane de euro

 

A scăpat pe ultima sută de metri

Când s-a judecat cererea de eliberare, la proces nu s-a pus problema autenticităţii paragrafelor din cartea lui Mihăilă. Chiar dacă s-ar fi pus, ar fi fost fără efect, la acel moment. Făcuse acest lucru procurorul DNA dintr-un dosar de eliberare condiţionată judecat în aceeaşi perioadă, la Iaşi. Judecătorul i-a respins cererea, pe motiv că legea nu permite instanţei să facă astfel de verificări, ci doar să ia act dacă lucrarea are un aviz formal, al Consiliului Naţional al Cercetării Ştiinţifice din Învăţământul Superior (CNCSIS).

Cu toate acestea, la trei luni după eliberarea lui Mihăilă, ceva s-a schimbat: George Copos, eliberat şi el anticipat cu ajutorul a cinci cărţi scrise după gratii, a fost anunţat în luna mai că este urmărit penal pentru fals în declaraţii şi infracţiuni privind drepturile de autor după ce ar fi plagiat într-o carte care i-a adus un câştig de 30 de zile. Copos a respins acuzaţiile.

    

 

Şi Becali a dat cu subsemnatul despre modul cum şi-a scris cărţile înainte de a fi eliberat

Scandalul scriitorilor din puşcării

Conform unei statistici a Ministerului Justiţiei de la începutul acestui an, în 2015, faţă de anii anteriori, a avut loc creştere foarte mare a numărului de cărţi scrise în penitenciarele din România, miza fiind obţinerea reducerii pedepselor cu 30 de zile pentru fiecare volum apărut. Presa a descoperit că multe dintre acestea erau plagiate sau sufereau dramatic la capitolul cercetare ştiinţifică, ceea ce a produs o dezbatere publică încinsă. DNA a demarat o investigaţie, anunţând că există suspiciuni şi asupra unor angajaţi din închisori, complici ai autorilor, iar Ministerul Justiţiei a suspendat în luna ianuarie, până în septembrie, efectele reglementării care aducea reduceri de pedepse pentru „scriitori”. Se caută altă modalitate de aplicare a legii care permite eliberarea mai devreme cu ajutorul lucrărilor ştiinţifice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here