EXCLUSIV 7EST. SCHEMA “ŢICĂU” de îmbogăţire a prietenilor din bani europeni

Pig Farm, unde fiul şefului Oficiului pentru Dezvoltare Rurală era acţionar, a mai obţinut 2 milioane de euro, fonduri nerambursabile, după cele 3 milioane luate pe vremea când tot Eugen Ţicău era director la SAPARD. Între administratorul Pig Farm şi Ţicău există vechi legături de afaceri.

 

Prietenii lui Eugen Ţicău prosperă pe bani europeni. O fermă de creştere a porcilor, la care fiul său a fost acţionar, a „prins” de curând 2 milioane de euro din fonduri europene, după ce în urmă cu câţiva ani, când tot Ţicău era şeful SAPARD, a mai încasat 3 milioane. Pig Farm avea la începutul anului doar 9 angajaţi şi înregistra profit.

 

5 milioane de euro pentru Pig Farm

O fermă ieşeană de creştere a porcilor a obţinut anul trecut performanţa de a contracta două noi proiecte cu finanţare europeană, după ce a mai încasat 3 milioane de euro pentru dezvoltare. Toate proiectele au fost ori aprobate, ori verificate de Eugen Ţicău, şeful OJPDRP şi prieten bun cu patronul societăţii. Noua sumă primită din partea UE de Pig Farm este de 2 milioane de euro şi a fost obţinută prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), măsura 121-Modernizarea exploataţiilor agricole.

În sesiunea din iulie 2012, Pig Farm a primit aprobarea de extindere a fermei de la Focuri, iar suma nerambursabilă alocată a fost de 965.000 de euro. În aceeaşi sesiune, Pig Farm a mai obţinut 1 milion de euro pentru ferma de la Coarnele Caprei. Aşadar, ferma ieşeană ajunge să cheltuie în total circa 5 milioane de euro din fonduri europene doar pentru dezvoltare.

 

 Dezvoltarea Pig Farm cunoaşte o dezvoltare în valuri: de câte ori revine Eugen Ţicău pe postul de director la SAPARD, ferma mai obţine nişte milioane de euro nerambursabile

 

Prietenii şi afaceri

Relaţia şefului Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP), Eugen Ţicău, cu administratorul de la Pig Farm SRL este una atât de întortocheată, că nici Ţicău nu ştie cum s-o explice. „Suntem prieteni de mult timp”, susţine Eugen Ţicău. În 2006, pe când Ţicău era şef la SAPARD, ferma Pig Farm Coarnele Caprei a obţinut finanţări europene nerambursabile de 3,8 milioane de lei. În 2008, Pig Farm a obţinut o nouă finanţare, de aproximativ 2 milioane de euro. Proiectul a fost aprobat de acelaşi Eugen Ţicău. Acum, cu doar 3 luni înainte ca Ţicău să ajungă din nou director, Pig Farm a obţinut noi finanţări, iar verificarea documentelor pentru alocarea banilor va fi făcută de acelaşi Eugen Ţicău.

Trebuie menţionat că în 2009, la doar câteva săptămâni după ce Eugen Ţicău a fost schimbat din funcţie, în acţionariatul Pig Farm a intrat cu 10% Radu Ştefan Ţicău, fiul lui Eugen.

 

 

Acţionar fără voie

Eugen Ţicău neagă cu vehemenţă că ar fi vorba despre o mită mascată, primită în 2009, după schimbarea sa din funcţie. „Eu aveam un teren şi l-am rugat pe Mihai Ţibucanu (patronul Pig Farm) să mi-l vândă, pentru că el avea o suprafaţă mare la vânzare şi găsise şi client. L-am rugat ca pe lângă mia lui de hectare, să strecoare şi suta mea. Aşa am câştigat 200.000 de euro. El avea nevoie de bani şi l-am împrumutat eu. Cu toate că nu i-am cerut, a transformat datoria în acţiuni, pe care le-a răscumpărat ulterior. Fiul meu nu mai este acţionar la Pig Farm”, susţine Eugen Ţicău.

Mihai Ţibucanu n-a putut fi contactat, acesta transmiţând prin asistenta personală că este plecat în străinătate.

 

 

Ţicău şi-a ajutat prietenul

Pig Farm este una dintre cele mai moderne ferme de porci din Iaşi, având o capacitate de 15.000  de capete. Dezvoltarea societăţii s-a produs şi cu contribuţia nemijlocită a lui Eugen Ţicău. Acesta recunoaşte că şi-a consiliat prietenul ori de câte ori a fost nevoie, pentru obţinerea de fonduri europene. „Da, i-am verificat documentaţia, dar eu aşa fac cu toată lumea. E normal să-l fi ajutat şi cu sfaturi, mai ales când nu eram director”, spune el.

Alături de Mihai Ţibucanu, acţionar la Pig Farm este firma Consulting&Construction SRL, reprezentată de Pierluigi Piselli. Această firmă deţine 25% din acţiuni iar unele surse susţin că, de fapt, în spate s-ar afla tot fiul lui Eugen Ţicău.

 

 

Şi-a folosit fiica pentru a-şi ajuta finul

Eugen Ţicău pare să-şi fi făcut o obişnuinţă din a-şi ajuta prietenii să obţină fonduri europene. 7Est a dezvăluit, în luna aprilie, că fiica sa, Diana Ţicău (foto), a obţinut 40.000 de euro pe măsura 112 – instalarea tinerilor fermieri. Cererea Dianei Ţicău a fost depusă în vara anului trecut la Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP) iar după aproximativ trei luni Eugen Ţicău a devenit şeful instituţiei care urma să avizeze dosarul.

În dosarul depus pentru solicitarea fondurilor europene, Diana Ţicău şi-a trecut un efectiv impresionant de animale: aproape 200 de oi, 150 de capre şi 75 de bovine. Animalele nu aparţineau, de fapt, lui Ţicău, ci lui Sorin Stoian iar numele Dianei a fost folosit pentru eligibilitate. „Este finul meu. Oricum, când am fost numit director, am anunţat conducerea că fiica mea are dosar depus”, explică Eugen Ţicău.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here