EXCEPȚIONALII: elevi de olimpiadă, educați în CASA DE COPII

Centrul de Excelenţă Bucium i-a făcut pe copii să decidă: „Mai bine la şcoală, decât la coada vacii!“. O iniţiativă a Protecției Copilului Iași care are succes: un centru în care copiii săraci se pot pregăti pentru a deveni elevi sau liceeni de elită. Inaugurată acum zece ani, instituţia a decis deja, în bine, viitorul mai multor tineri.    

 

Anul acesta se împlinesc zece ani de la înfiinţarea de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Iaşi a Centrului de Excelenţă Bucium. În acest centru, singurul din ţară subvenţionat din bugetul judeţean, 25 de copii, proveniţi din familii defavorizate, dar care au un nivel de inteligenţă peste medie sunt susţinuţi din punct de vedere financiar pentru a-şi putea atinge visul: să înveţe şi să ajungă ceea ce-şi doresc.

 

Premii multiple pentru Antonio

„Toţi, fără excepţie, învaţă la şcoli generale sau la licee de elită din Iaşi, sunt olimpici şi au în palmares zeci de medalii obţinute la concursuri naţionale. Fiecare copil are anumite abilităţi, iar noi încercăm să-i stimulăm înspre acele direcţii“,spune Claudia Humelnicu, educator în cadrul Centrului.

 

 

Antonio Stavarache are 16 ani şi învaţă la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă“. De loc din comuna Belceşti, a luat premii peste premii, la diferite concursuri, plus menţiuni la concursurile de matematică şi fizică. A venit aici din clasa a VI-a şi recunoaşte că i-a fost destul de dificil să ajungă la nivelul celorlalţi colegi. „A fost foarte greu la început. Mai ales la matematică! Stăteam şi lucram până noaptea târziu. Dar mă bucur că acest lucru s-a văzut la Evaluarea Naţională, unde am luat nota 10 la matematică şi nota 9,70 la limba română. Centrul mi-a dat oportunitatea de a învăţa la un nivel ridicat, fără a implica nişte costuri din partea familiei“, povesteşte Antonio.

Băiatul recunoaşte că este timid şi că nu are destulă încredere în forţele sale, deşi a demonstrat până acum că este foarte bun la învăţătură: „Sunt puţin mai închis în mine. Sunt neîncrezător în propriile mele forţe, dar am, poate, prea mare încredere în oameni…“.

Ţelul lui Antonio este să absolve cursurile Facultăţii de Informatică şi să devină programator. „Dacă se va putea în străinătate, de ce nu?!“, visează Antonio cu ochii deschişi.

 

 

Vrea să ajungă scouter

Ştefan Marincean are tot 16 ani şi este coleg cu Antonio la liceu, dar într-o altă clasă. Este atras de latura umană a ştiinţelor, participând la Olimpiada de „Lectură, ca abilitate a vieţii“, dar fiind şi prezentator al unui eveniment organizat la Ateneul Tătăraşi. „Eu sunt din Belceşti şi mai am doi fraţi care sunt în Centru. Un alt frate a fost şi el în Centru, iar, acum este la facultate. Provin dintr-o familie cu şase copii şi am avut probleme de natură financiară. Atunci, am apelat la Direcţia pentru Protecţia Copilului, care m-a ajutat anul acesta să ajung aici. M-am adaptat foarte uşor, fiind ajutat de fraţii mei“, îşi aminteşte Ştefan.

Şi Ştefan visează să ajungă o persoană importantă: „De mic, mi-a plăcut foarte mult fotbalul. Acesta este o adevărată industrie şi îmi doresc foarte mult să ajung scouter“, ne istoriseşte cel care visează să-i descopere pe viitorii Cristiano Ronaldo şi Messi.

 

 

Voluntariat pentru cei mici

Paula Corodeanu are 19 ani, este studentă în anul I la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“, şi stă în căminul facultăţii. A ajuns la Centru când era în clasa a III-a, fiind selectată de directorul şcolii din Sticlăria, Hârlău. „Mama era plecată în străinătate, noi eram cinci fraţi şi, pentru mine, a fost o şansă să ajung aici împreună cu un frate de-al meu. Venirea la Centru de la o vârstă fragedă m-a ajutat să mă maturizez mai repede şi am trecut prin viaţă mai uşor“, îşi începe istorisirea Paula.

„Vreau să termin facultatea, să fac un master – aş vrea în Criminalistică. În cadrul acţiunilor de voluntariat, strângem bani, îi ajutăm pe cei mici din diferite Centre, pentru că ştiu ce înseamnă să fii mic şi să ai nevoi pe care nimeni nu ţi le satisface“, conchide Paula.

 

 

Dorinţa de a reuşi a făcut-o să treacă peste orice

Adina Jitariu, în vârstă de 19 ani, studentă în anul I la Facultatea de Medicină Generală, a ajuns la Centru la începerea clasei a IX-a.

„Locuiam la ţară, într-un sat din comuna Scobinţi, şi aveam nevoie de o portiţă de scăpare! Aveam o situaţie financiară mai proastă, dar îmi doream să fac ceva în viaţă. Am zis: «Mai bine la şcoală, decât la coada vacii!» Asta m-a motivat tot timpul. A fost minunat să vin la Centru! Am învăţat la «Negruzzi» şi, pe urmă, am optat pentru Medicină. La Bacalaureat am luat două note de 10 şi una de 9,55, suficient să pot intra la orice facultate îmi doream“, se confesează Adina.

În ciuda vârstei, Adina gândeşte matur: „Cel mai important la un doctor este să recunoască atunci când este depăşit. Nu sunt ipocrită să spun că vreau să rămân în ţară după ce voi termina facultatea… Dar cu siguranţă pot spune că vreau să revin în ţară după ce am reuşit să am tot ceea ce îmi doresc“.

 

 Centrul din Bucium, pepinieră de talente educaţionale

Colegii râdeau de ei că vin dintr-un centru

Dacă, acum, cei mici care stau în vilele Centrului de Excelenţă Bucium nu au probleme la şcoală cu colegii, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre cei cu vechime. Paula îşi aduce aminte că au fost momente în care ceilalţi colegi au râs de ea şi au făcut-o să se simtă inferioară lor: „În clasele mici, colegii râdeau de noi că suntem din Centru. Ne tachinau, dar am reuşit să trecem peste această perioadă.“

 

Citește și EXCLUSIV: Fiul lui Jităreanu, PLAGIAT GROSOLAN în teza de doctorat

 

Şi Adina a resimţit faptul că provenea din Centru: „Ţi se pune eticheta că eşti de la «Casa de Copii», eşti considerat automat un copil-problemă şi, pe urmă, tu trebuie
să demonstrezi că, de fapt, lucrurile nu stau deloc aşa. După ce ajung să te cunoască, îşi dau seama că au greșit!“

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here