Evreii din Iași vor un cadou de câteva sute de mii de euro de la primărie. Terenul, în Bucșinescu

Comunitatea Evreilor din Iași, reprezentată de noul președinte, Benjamina Ides Vladcovschi, vrea să obțină prin uzucapiune dreptul de proprietate pentru o suprafață de 811 mp în strada Smârdan

După decesul lui Abraham Ghiltman la sfârșitul anului trecut, Comunitatea Evreilor din Iași are un nou lider care a și pus ochii pe un teren de câteva sute de mii de euro din buricul târgului și pe care vrea să-l aducă în patrimoniul cultului iudaic. Noul președinte al Comunității Evreilor este Benjamina Ides Vladcovschi. Aceasta a înregistrat în luna ianuarie a.c la Judecătoria Iași o cerere de constatare a dobândirii dreptului de proprietate prin uzucapiune pentru o suprafață de 811,486 mp teren situată în strada Smârdan nr.20 acolo unde a funcționat Sinagoga Broder.

„Această sinagogă ce a fost demolată funcționa înainte de 22.04.1928 când a intrat în vigoare Legea cultelor. „Sinagoga ca bun sacru și ca lăcaș de cult evreiesc a fost încă de la început în patrimoniul comunității evreiești din Iași. Această sinagogă nu a făcut obiectul naționalizării sau a altor măsuri de preluare abuzivă”, a arătat Comunitatea Evreilor din Iași.

Comunitatea Evreilor din Iași a estimat că terenul pe care îl revendică valorează 232.000 lei, la un preț de 60 euro pentru un metru pătrat. În present, evreii din Iași se roagă în Singoga din Târgu Cucului de pe strada Sinagogilor, dar acest cult a administrat mai multe case de rugăciuni în  oraș. De exemplu, clădirea de pe strada Elena Doamna, la intersecția ”5 drumuri” este Sinagoga Merarilor.

Și Institutul de Heraldică vrea un teren

O cerere similară de dobândire a dreptului de proprietate prin uzucapiune a fost depusă și de Institutul Român de Genealogie şi Heraldică „Sever Zotta“ din Iași. Acest institut solicită să i se constate dreptul de proprietate pentru o suprafață de 100 mp situat în strada locotent Ionescu din Iași, în zona Copou. Și reprezentanții acestui institut au estimat că valoarea acestui teren este de 6.000 euro la un preț de 60 euro/mp. Institutul care a fost înființat 1913 de Sever Zotta este reprezentat acum de Fundația cu același nume. Pe 13 ianuarie 1999, Tribunalul Iaşi a constatat că cererea prin care s-a cerut personalitatea juridică pentru Institutul Român de Genealogie şi Heraldică „Sever Zotta“ este întemeiată și că această fundație de caracter academic, științifică poate fi autorizată să funcţioneze ca persoană juridică, în temeiul prevederilor Legii 21/1924.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here