Este oficial: Iași are primar penal. Iohannis: „persoanele urmărite penal sau penalii, n-au ce căuta în funcţii publice”

Judecătorii de la Camera Preliminară au stabilit definitiv că rechizitoriul întocmit de procurori în Dosarul Skoda este legal și astfel se poate începe judecata pe fond @ Mihai Chirica se încadrează în definiția de caz a președintelui Klaus Iohannis, care în urmă cu un an, la cererea presei, statuta: „Sincer, eu cred că această discuţie trebuia să aibă loc de mult şi să fie mai scurtă, am mai spus că persoanele urmărite penal sau penalii, aşa cum i-am numit, n-au ce căuta în funcţii publice” @ 7IAȘI a publicat în exclusivitate rechizitoriul lui Mihai Chirica chiar la câteva zile după ce primarul a fost trimis în judecată de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași @ Dosarul Skoda, primul în care primarul Mihai Chirica este trimis în judecată, abordează două probleme: licitația și contractul ilegal încheiat pentru achiziționarea mașinilor, dar și demersurile făcute de șefii Primăriei Iași pentru a ascunde ilegalitățile, după ce Parchetul și Curtea de Conturi au intrat pe fir @ Chirica este acuzat direct de către martorii din dosar @ „Martorul Spătăreanu Petru a fost chemat în biroul domnului viceprimar de la vremea respectivă, Chirica Mihai, care i-a indicat mărcile celor patru autoturisme ce urmau a fi predate către Poliția Locală. Conform indicațiilor inculpatului Chirica Mihai, martorul s-a deplasat la locația unde erau parcate mașinile, a fotografiat cele patru autoturisme indicate, apoi a listat fotografiile și le-a dus la cabinetul inculpatului Chirica Mihai”, se arată în rechizitoriu.

La fix un an de zile de la trimiterea în judecată a primarului Mihai Chirica în dosarul Skoda, judecătorii de Cameră Preliminară au stabilit definitiv că rechizitoriul întocmit de procurori este legal și astfel se poate începe judecata pe fond. ”Respinge, ca nefondate, contestaţiile formulate de: inculpat CHIRICA MIHAI, inculpat CHIŞCĂ COSTICĂ-EUGEN, inculpat FLORESCU DOINA, inculpat NICHITA GHEORGHE, inculpat TOMORUG PETRU-DUMITRU,

 

persoana vătămată Unitatea Administrativ Teritorială- Mun. Iaşi împotriva încheierii nr. 448/a1 din data de 11.06.2021 pronunţată de judecătorul de cameră preliminară de la Judecătoria Iaşi în dosarul nr. 1803/245/2021/a1, încheiere pe care o menţine. Obligă pe fiecare contestator să plătească statului suma de 500 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare. Definitivă. ” se arată în minuta Tribunalului Iași. Toți cei cinci inculpați au fost trimiși în judecată pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu, faptă prevăzută cu o pedeapsă cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea dreptului de a ocupa o funcție publică.

Faptele pentru care Chirica este judecat

Dosarul Skoda, primul în care primarul Mihai Chirica este trimis în judecată, abordează două probleme: licitația și contractul ilegal încheiat pentru achiziționarea mașinilor, dar și demersurile făcute de șefii Primăriei Iași pentru a ascunde ilegalitățile, după ce Parchetul și Curtea de Conturi au intrat pe fir.

7IAȘI a prezentat în exclusivitate rechizitoriul lui Mihai Chirica chiar la câteva zile după ce primarul a fost trimis în judecată de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași.  Mihai Chirica s-a implicat direct în acțiunea de spălare a urmelor, declanșată după ce Curtea de Conturi și Parchetul au început să ceară informații și documente. În acest sens la Primărie și la Poliția Locală s-au fabricat referate și documente, ba chiar și o hotărâre de Consiliu Local. Ingeniozitatea infracțională a celor cinci inculpați a stârnit mirarea procurorilor. Pentru a ascunde afacerea, au inventat un schimb de autoturisme între Primăria Iași și Poliția Locală: 4 limuzine Skoda nou nouțe pentru o Dacia Break, o Dacia Supernova, un Espero și un Hyundai. Doar ultimul autoturism avea acte și se putea deplasa pe roți. „Martorul Spătăreanu Petru a fost chemat în biroul domnului viceprimar de la vremea respectivă, Chirica Mihai, care i-a indicat mărcile celor patru autoturisme ce urmau a fi predate către Poliția Locală. Conform indicațiilor inculpatului Chirica Mihai, martorul s-a deplasat la locația unde erau parcate mașinile, a fotografiat cele patru autoturisme indicate, apoi a listat fotografiile și le-a dus la cabinetul inculpatului Chirica Mihai”, se arată în rechizitoriu.

Inculpații trimiși în judecată au conceput și un document fals, antedatat, pentru a crea aparența de legalitate: „ (…)din verificările ulterioare, numărul respectiv de înregistrare (791) la nivelul Poliției Locale a fost, în realitate, atribuit unui alt înscris (o adeverință eliberată de instituția respectivă necesară unui angajat pentru medicul de familie)”. Audiat de procurori, Alexandru Hordilă, șeful Poliției Locale de la acea vreme, a confirmat faptul că documentul este de fapt „o făcătură”. Ba mai mult, acesta a explicat că Poliția Locală a efectuat toate achizițiile doar în nume propriu, niciodată prin intermediul Primăriei Iași. Martorul Hordilă Alexandru, fost Director Executiv al Poliției Locale Iași, a arătat că în anul 2013 nu s-a discutat la nivelul conducerii Poliției Locale Iași despre achiziționarea unor autoturisme și nici despre vreo solicitare a Poliției Locale Iași care să fie făcută către Primăria Iași. Cu privire la referatul emis în numele Poliției Locale cu nr. 791 și datat 1 februarie 2013, semnat de către numitul Hliboceanu Liviu Mihail, prin care se solicita primarului Municipiului Iași punerea la dispoziție/achiziționarea unui nr de patru autoturisme, martorul Hordilă Alexandru a susținut că, din punctul dumnealui de vedere, este întocmit în mod nelegal întrucât nu a fost respectată procedura legală privind o eventuală achiziție de autoturisme de către Poliția Locală, au consemnat procurorii.

Șoferii primăriei și funcționarii audiați au confirmat că mașinile Skoda au fost folosite doar de șefii primăriei și niciodată de Poliția Locală. Ba mai mult, conducătorii auto au arătat că au fost anunțați că vor primi mașini noi Skoda, înainte ca procedura de achiziție să fi fost finalizată. Până și reprezentanții firmei de leasing Unicredit le-au spus oamenilor legii cu licitația era o făcătură, deoarece caracteristicile menționate în caietul de sarcini corespundeau unui singur producător de autoturisme: Skoda.

În rechizitoriu se vorbește și despre presiuni: șefii municipalității țipau la funcționari sau le ofereau prin telefon „sugestii imperative” pentru a fabrica documente care să acopere măgăriile. Circuitul documentelor fabricate trebuia închis, astfel că directorul Dumitru Tomorug, șefa Serviciului Juridic, Doina Florescu, și șeful Serviciului Tehnic, Costel Chișcă, au dispus funcționarilor din subordine redactarea unui răspuns la referatul fals al Poliției Locale. Sarcina întocmirii răspunsului a căzut pe umerii Mihaelei Stoian, funcționar în aparatul Primăriei. Aceasta le-a povestit procurorilor cum s-au petrecut evenimentele. Tomorug a făcut presiuni ca documentele fictive să fie redactate cât mai repede. Ba chiar a fost nemulțumit de conținutul unuia dintre referate și s-a răstit la Mihaela Stoian spunându-i: ”Ce-i cu panarama aceasta?”.  Ulterior a făcut corecturi și completări cu pixul pe document și i-a cerut Mihaelei Stoian să refacă referatul pentru a putea fi semnat. Un alt martor, Mihai Morăraș, a povestit procurorilor despre presiunile pe care Eugen Chișcă, le-a făcut asupra lui pentru a semna documentele ce urmau să fie prezentate ca și justificare Curții de Conturi: ” Martorul a declarat că a semnat acest înscris deoarece șeful său direct, Chișcă Costică Eugen a exercitat presiuni asupra sa, în urma discuțiilor cu controlorii Camerei de Conturi, țipând la el „semnează-l, că tu trebuie să-l semnezi pentru că tu răspunzi de parcul auto!”.

Un an de la trimiterea în judecată

Pe 27 ianuarie 2021, Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași finaliza cercetările în Dosarul Skoda după  doi ani și jumătate de anchetă. Dosarul Skoda a zăcut mai mulți ani în birourile DNA fără ca procurorii anticorupție să își dea intereseul să finalizeze ancheta. ” În cauza penală nr. 7254/P/2019, procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor:

–       CHIRICA MIHAI, la data faptei viceprimar al municipiului Iaşi, înlocuitor de drept al primarului, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu, prevăzută de art. 297 alin.1 din Codul penal, cu aplicarea art. 5 alin.1 din Codul penal;

–       NICHITA GHEORGHE (aflat în stare de deţinere, în altă cauză), la data faptei primar al municipiului Iaşi, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu,  prevăzută de art. 297 alin.1 din Codul penal, cu aplicarea art. 5 alin.1 din Codul penal;

–       TOMORUG PETRU – DUMITRU, la data faptei director executiv al Direcţiei Tehnice şi Investiţii din cadrul unităţii administrativ-teritoriale Municipiul Iaşi, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de  abuz în serviciu, prevăzută de art. 297 alin.1 din Codul penal, cu aplicarea art. 5 alin.1 din Codul penal;

–       FLORESCU DOINA, la data faptei şef al Serviciului Juridic din cadrul unităţii administrativ-teritoriale Municipiul Iaşi, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de  abuz în serviciu, prevăzută de art. 297 alin.1 din Codul penal, cu aplicarea art. 5 alin.1 din Codul penal;

–       CHIȘCĂ COSTICĂ – EUGEN, la data faptei şef al Serviciului Administrativ din cadrul unităţii administrativ-teritoriale Municipiul Iaşi, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de  abuz în serviciu, prevăzută de art. 297 alin.1 din Codul penal, cu aplicarea art. 5 alin.1 din Codul penal.” preciza procurorul șef Dragoș Bordianu la data trimiterii rechizitoriului în instanță.

În cursul anului 2013, CHIRICA MIHAI, NICHITA GHEORGHE, FLORESCU DOINA, CHIŞCĂ COSTICĂ-EUGEN şi TOMORUG PETRU DUMITRU, au demarat o procedură de achiziţie nelegală, procedură în baza căreia, la data de 16.05.2013, Municipiul Iaşi a încheiat patru contracte de leasing operaţional, în calitate de utilizator, având ca obiect trei autoturisme marca Skoda Octavia şi unul Skoda Superb, cu toate că, la acel moment, le era interzisă autorităţilor şi instituţiilor publice, potrivit art. 24 alin. (1) din O.U.G. nr. 34/2009, preluarea în leasing de autoturisme. Durata contractului a fost de patru ani; prin respectiva achiziție, s-a cauzat atât o pagubă bugetului local al Municipiului Iași, în cuantum de 503.482,17 lei, cât și o vătămare a intereselor legitime ale unității administrative – teritoriale Municipiul Iași.

Rareș Neamțu

EXCLUSIV! Rechizitoriul inculpatului Chirica Mihai (vol. I)

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here