@ Compania MTS a pus ochii pe un spațiu comercial de pe strada Carapați pe care l-a închiriat de la Primărie și a cerut acesteia vânzarea imobilului @ Supriză însă: firma s-a prezentat la licitație cu documentația incompletă, iar procedura a fost adjudecată de către „outsider”, un fotograf din Iași @ Situația devine și mai complicată: MTS nu vrea să plece din spațiu și cere 20.000 de euro daune pentru investițiile realizate, iar câștigătorul solicită 1 milion de lei pentru că nu poate intra în posesia spațiului pe care l-a plătit integral
La Primăria Municipiului Iași treburile funcționează exact ca-n filmele cu proști. Mihai Chirica împreună cu funcționarii pe care îi păstorește au scos la vânzare un spațiu comercial care era închiriat unei firme de pază. Imobilul a fost adjudecat de un alt participant la licitație, iar, de supărare, firma de pază nu mai vrea să părăsească spațiul până la expirarea contractului de închiriere. Cumpărătorul a achitat Primăriei Iași prețul integral, respectiv 45.000 euro+TVA, dar Chirica nu-i vinde imobilul pentru că nu este liber. Contractul de închiriere nu prevede posibilitatea denunțării unilaterale de către Primărie. Așa că, firma de pază cere 20.000 de euro ca să plece din spațiu înainte de expirarea contractului de închiriere, în timp ce cumpărărtorul cere daune interese de 1 milion de lei pentru că a fost înșelat de funcționarii Primăriei. Chirica și oamenii din subordine se uită ca tâmpii unii la alții fără a rezolva situația. Direcția Juridică se face că muncește și a introdus la Judecătoria Iași o acțiune pentru evacuarea firmei din spațiu, dar litigiul încă nu are stabilit nici măcar primul termen de judecată. Prin urmare, în mod cert procesul se va termina după ce va expira contractul de închiriere, ceea ce îl face inutil și fără finalitate.
MTS nu s-a înscris la licitație deși a cerut vânzarea spațiului
În aprilie 2019, firma Molid Tehnic Service solicită Primăriei Municipiului Iași cumpărarea spațiului din Str. Carpați nr. 12 pe care îl folosea în baza unui contract de închiriere încheiat în anul 2017. În octombrie 2019 a fost aprobate în Consiliul Local raportul de evaluarea și procedura de vânzare a imobilului prin licitație publică. În septembrie 2020 are loc o primă licitație, însă spațiul nu se vinde întrucât s-a înscris un singur participant la procedură. MTS nu s-a înscris, deși chiar ea solicitase demararea procedurii de vânzare, iar Primăria îl notificase cu o lună înainte cu privire la licitație. În iunie 2021, Primăria organizează pentru a doua oară licitația pentru vânzarea spațiului. Din nou, cu o lună înainte, Primăria notificase firma MTS despre licitație, așa încât societatea să se înscrie la procedură. La licitația din 9 iunie 2021 s-au înscris două persoane: Vergil Darie, patronul firmei MTS, și Tudor Bogdan Ciprian, fotograf profesionist. Comisia de licitație condusă de liberalul Eduard Boz l-a eliminat din procedură pe patronul MTS întrucât documentația depusă de acesta era incompletă. Astfel, spațiul i-a fost vândut lui Tudor Bogdan Ciprian la prețul de 267.013 lei cu TVA, adică 45.800 euro+TVA. La o zi după licitație, Primăria informează MTS despre rezultatul licitației notificând în același timp decizia de rezilire a contractului de închiriere. Primăria a cerut firmei de pază să elibereze spațiul începând cu data de 1 iulie. În lipsa unui răspuns din partea MTS, pe 30 iunie 2021, Primăria trimite încă o notificare, de această dată prin intermediul executorului judecătoresc. Funcționarii lui Chirica cer firmei MTS să elibereze spațiul închiriat cel târziu până la data de 14 iulie ora 11.00.
MTS vrea 20.000 de euro de la Primărie
Pe 6 iulie 2021, firma lui Vergil Darie răspunde notificărilor transmise de Primăria Iași cu privire la încetarea contractului de închiriere și obligația de a preda bunul imobil. MTS îi tramsite lui Mihai Chirica faptul că acceptă să elibereze spațiul înainte de terminarea contractului doar dacă Primăria Iași plătește o despăgubire de minim 20.000 de euro, adică aproape 50% din suma încasată de municipalitate în urma licitației de vânzare. În caz contrar, MTS va elibera spațiul după expirarea contractului, adică la finele anului 2021.
„Conform contractului de închiriere nr. 74271/24.07.2017 ați cedat societății noastre dreptul de folosință al spațiului situat în Iași, str. Carpați nr. 12 bl. 912 până la data de 31.12.2021. în baza acestui drept de folosință al imobilului am făcut investiții de peste 20.000 de euro în vederea bunei desfășurări a activității societății noastre. Articolele invocate de dvs privind perioada de preaviz nu au aplicabilitate în cazul vânzării dreptului de proprietate asupra imobilului în discuție. La data încheierii contractului a fost stabilit un termen determinat de folosință a imobilului, nefiind prevăzută o clauză de încetare ca urmare a vânzării imobilului. Denunțarea unilaterală a contractului de către dvs constituie un abuz, încălcând dispozițiile contractuale. Putem fi de acord cu denunțarea unilaterală a contractului numai în cazul în care proprietarul despăgubește chiriașul cu privire la investițiile făcute și denunțarea anticipată a contractului”, este poziția fermă exprimată de firma de pază MTS prin intermediul avocatului avocatul Laurențiu Popa.
Daune de 1 milion de lei
Câștigătorul a achitat prețul integral la nici două săptămâni de la desfășurarea licitației și a cerut Primăriei să predea spațiul cumpărat. Însă Primăria nu a demarat procedura de vânzare întrucât firma MTS nu e eliberat spațiul. Văzând că nu intră în posesia bunului deși a achitat prețul integral stabilit la licitație, pe 13 iulie, Tudor Bogdan îl notifică pe primarul Mihai Chirica și îi pune în vedere urgentarea procedurii de vânzare, în caz contrar urmând să solicite daune interese de 1 milion de lei de la Primăria Iași.
„Întrucât vânzarea s-a făcut prin licitație publică organizată în conformitate cu prevederile Codului Administrativ, predarea-primirea bunului imobil se face prin proces verbal în termen de maximum 30 de zile de la data încasării prețului. Având în vedere faptul că am achitat integral prețul în data de 22.06.2021, înseamnă că predarea bunului imobil ar trebui să se facă până în data de 22.07.2021. Având în vedere cele de mai sus vă solicit să puneți la dispoziția domnului Cheptine Andi Claudiu – notar public, actele necesare perfectării contractului de vânzare cumpărare, să se facă predarea bunului imobil până la data de 22.07.2021 și să semnați contractul de vânzare cumpărare. În caz contrar vă înformez că voi solicita în instață daune morale în valoare de 1.000.000 lei, contravaloarea chiriei la prețul pieței plus penalități pentru toată perioada scursă de la data de 22.07.2021 și până la data semnării procedului verbal de predare-primire”, se precizează în notificarea trimisă de cumpărător Primăriei Iași în data de 13.07.2021.
Contractul nu poate fi denunțat unilateral
Pe 26 iulie 2021, Primăria Municipiului Iași a depus la Judecătoria Iași o cerere de chemare în judecată a firmei Molid Tehnic Service SRL. Primăria cere judecătorilor pronunțarea unei hotărâri care să dispună evacuarea firmei de pază din spațiul de pe strada Carpați. Cererea Primăriei este motivată doar pe argumentul că vânzarea spațiului s-a făcut la solicitarea firmei de pază, juriștii municipalității spunând că MTS trebuie să-și asume acum pierderea licitației. Niciun pasaj din cererea depusă la instanță nu face referire la clauzele din contractul de închiriere pentru a se vedea dacă Primăria avea dreptul de a denunța înțelegerea unilateral și în ce condiții. Funcționarii Primăriei au greșit când au scos la licitație spațiul, fără a se asigura că pot denunța contractul de închiriere înainte de termen. Bunul scos la licitație trebuia să fie liber de sarcini la momentul desfășurării procedurii, dar asta ar fi însemant ca Mihai Chirica și funcționarii săi chiar să își facă treaba pentru care sunt plătiți.
Rareș Neamțu
La scarba asta de Darie nu-i e de-ajuns cat l-a batut Dumnezeu ca i-a luat copilu`? Tot rau face in continuare….