Eşalonul 2 din „noul PNL Iaşi”: oameni de nădejde cu plagiat, condamnări, dosare DNA şi ANI

În forurile de conducere ale filialei locale se găsesc destule nume cercetate de DNA, ANI sau având chiar condamnări în instanţe. Se distinge şi un caz suspect de plagiat al promiţătorului tânăr Daniel Juravle. “Să lăsăm trecutul, să privim spre viitor”, spun cei din PNL Iaşi. Dar în structurile de conducere încă sunt veterani sau „tinere talente” cu pete în „dosarele de cadre”. Vicepreşedintele Biroului Local, Dinu Şerban, are condamnare cu suspendare. DNA i-a trimis în judecată pe Antonius Mănuţă, Maricel Turcu, Liviu Bulgaru şi Sorin Trandafirescu. Secretarul general adjunct al Biroului Local Iaşi, tânărul Daniel Juravle, vine şi el din urmă cu calitatea de suspect, dar de plagiat, într-un articol scris în timpul doctoratului.

 

Daniel Juravle, membru în Consiliul Local Executiv, membru supleant Biroul Judeţean PNL Iaşi şi secretar general adjunct Biroul Local Iaşi, este suspect de plagiat. Are trei funcţii şi ar fi preluat fragmente din trei surse fără a respecta regulile academice. Colegi de-ai săi au preluat bani publici fără a respecta legea. 

 

Trei lucrări plagiate

Daniel Juravle a devenit doctor în 2012, la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. În timpul doctoratului, conform obligaţiilor, acesta a publicat articole ştiinţifice. Unul dintre articole a apărut, în februarie 2012, pe un site german https://mpra.repec.org/, o platformă administrată de RePEc (Research Papers in Economics) cu scopul de a oferi spaţiu celor ce vor să publice cercetări în acest domeniu.

În lucrarea lui Juravle, ce se numeşte „Theoretical aspects of labor market”, există mai multe paragrafe din suportul de curs al profesorului Gheorghe Luţac, „Piaţa europeană a muncii: Teorie şi politică în contextual noii economii“. Al doilea fragment plagiat face parte din cursul de Macroeconomie, coordonat de profesorul Dan Popescu de la Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu şi apărut în 2007. Volumul nu apare nici la note de subsol, nici la bibliografie.

Juravle a copiat şi din lucrarea de master a lui Dorin Male, din 2004, coordonator fiind profesorul Alexandru Ticlea de la Facultatea de Drept a Academiei de Poliţie „Al.I. Cuza” din Bucureşti. Din nou, sursa nu apare nici la note de subsol, şi nici la bibliografie.

 

 

Cine este sprijinul preşedintelui filialei Iaşi a PNL, Costel Alexe: chiar suspectul de plagiat Daniel Juravle, explicând chestii de principiu

Două tipuri de copy-paste

Lucrarea lui Juravle conţine două tipuri de plagiat: paragrafe mari, copiate cuvânt cu cuvânt, cu indicarea sursei, şi paragrafe copiate fără indicarea sursei.

Din suportul de curs al lui Gheorghe Luţac, Juravle a copiat nu mai puţin de şase paragrafe mari. Deşi citează sursa, procedura este considerată plagiat, conform normelor academice. Juravle a copiat un întreg paragraf, preluând şi greşelile de redactare, cum este cazul cuvântului „aşă“ în loc de “aşa” sau a greşelilor gramaticale – lipsa unor virgule. Mai mult, Juravle preia şi graficele profesorului Luţac.

„Salariul este remunerarea factorului muncă, aşă cum profitul este remunerarea factorului capital iar renta remunerarea factorului natură. Pe piaţa muncii salariul este preţul factorului muncă. În modelul neoclasic standard elaborat în ipoteza concurenţei perfecte angajatorul urmăreşte echilibrarea produsului marginal al muncii cu costul marginal salarial (…) Aşa cum se observă în figura 2.1., mărimea salariului la care cererea de muncă egalează oferta de muncă este salariul de echilibru (Se), corespunzător unui anumit nivel al ocupării de echilibru (Le)“, este primul dintre paragrafele copiate integral din lucrarea menţionată.

 

„Nu-mi aduc aminte de lucrare“

Din cursul de Macroeconomie coordonat de Popescu, Juravle a copiat fără să menţioneze acest lucru în vreo notă de subsol sau la bibliografie. „Prezentarea corelaţiei dezvoltare-populaţie doar ca raport cerere-ofertă este simplificată întrucât mărimea şi dinamica populaţiei nu sunt determinate numai economic ci şi biologic şi demografic“, este un paragraf luat cuvânt cu cuvânt din capitolul scris de Blanca Grama, sub coordonarea lui Popescu.

Daniel Juravle spune că nu-şi mai aduce aminte de această lucrare şi că a citat în lucrare orice a preluat. „Oricum, eu ştiu că am trecut la note de subsol tot ce am citat. Trebuie să mă uit din nou pe articol. Eram în anul întâi sau doi de doctorat. Chiar nu-mi amintesc. Am impresia că pe site-ul ăla poate intra oricine să intre şi să facă modificări, ca la wikipedia. Nu spun că mi-a modificat textul, dar trebuie să văd din nou lucrarea“, a menţionat Juravle, care a adăugat că va reveni cu precizări.

 

 

 

 

 

 

 

O probă a comportamentului academic al lui Juravle (foto dreapta) care a preluat de la Luţac (stânga)

 

Valul de “reformă” al liberalilor a inundat instanţele

PNL Iaşi are patru structuri de conducere: Consiliul Local Executiv, Consiliul Judeţean Executiv, Biroul Judeţean şi Biroul Local. În fiecare dintre aceste structuri de conducere se regăsesc persoane care au avut sau au probleme cu legea.

Gama de infracţiuni comise este una destul de largă, de la consum de alcool la volan sau lovire, la fals sau uz de fals pentru obţinerea de fonduri UE sau din bugetele instituţiilor Statului.

 

Alcoolul, bată-l vina

Avocatul Şerban Dinu, vicepreşedinte al Biroului Local, a fost condamnat prin sentinţă definitivă, în septembrie 2015, la 2 luni închisoare, cu suspendare, pentru lovire. Avocatul a mai fost trimis în judecată pentru că a fost prins băut la volan, dosarul fiind pe rolul Curţii de Apel. Acesta mai este urmărit penal într-un alt treilea dosar, de fraudă bancară, fiind acuzat de instigare la fals şi înşelăciune. Tot pentru alcool la volan a fost condamnat, cu suspendare, alt membru PNL, fostul jurnalist Florin Antohi.

 

Deputaţi cu belele

Anton Doboş s-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât a deţinut, simultan, funcţia de deputat şi administrator la două firme. ANI a constatat şi posibila
săvârşire a infracţiunii de fals în declaraţii, deoarece ieşeanul nu a menţionat în declaraţiile de interese aceste funcţii, motiv pentru care a fost sesizat Parchetul.

Doboş a contestat şi a obţinut anularea raportului în cazul său, procesul fiind în apel la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Alt deputat din structurile de mai sus, Grigore Crăciunescu, a fost condamnat definitiv pentru conflict de interese şi a fost exclus recent din PNL.

 

 

Trimis în judecată de DNA pentru corupţie. Liberalul Trandafirescu este bine-mersi consilier local

Bani luaţi de la UE

Consilierul judeţean, fost director în cadrul Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Iaşi, Liviu Bulgaru, a fost trimis în judecată în decembrie 2014 pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene. Bulgaru a fost acuzat că „a închis ochii“ la obţinerea fără drept, de către comuna Mironeasa, a sumei de 1,8 milioane lei.

Sorin Trandafirescu, consilier local, membru supleant al Biroului Judeţean şi membru în Biroul Local, a fost trimis în judecată, în august 2015, de DNA. Trandafirescu, director general adjunct al Departamentului de proiecte cu finanţare nerambursabilă din cadrul CFR, a fost acuzat de săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. El ar fi primit un abonament conţinând 10 călătorii dus – întors cu avionul, în valoare totală de 1.870 euro în schimbul căruia i-a determinat pe funcţionarii din subordine să îndeplinească acte în vederea avantajării intereselor economice ale unei firme private.

 

Ţepe trase la Cadastru şi Uniunii Europene

Şi Aurelian Antonius Mânuţă, vicepreşedinte al Biroului Local, a fost trimis în judecată de DNA, în iunie 2015. În calitate de administrator al Grup Cinci SRL Iaşi, acesta este acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată. Firma administrată de Mânuţă a emis şi încasat facturi de la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Iaşi pentru nişte servicii care nu au fost efectuate.

Primarul din Andrieşeni, Maricel Turcu, secretar executiv al Biroului Judeţean, a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente false, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene. În momentul în care au fost comise faptele, Turcu era referent în cadrul Primăriei. El a înlesnit obţinerea ilegală, de către doi fraţi, a sumei de 151.557 lei, cu titlu de subvenţii acordate pentru suprafeţe de păşune aflate în domeniul public al localităţii.

Tocmai a fost validat pentru a participa din nou la alegeri din partea PNL.

 

Reacţiile liberalilor

„Ca urmare a fuziunii, am ajuns pe acel post. Nu are nicio legătură funcţia politică cu faptul că am fost condamnat în trecut pentru lovire. Chiar nu vreau să comentez mai mult pentru că nu văd relevanţa“, a declarat Dinu Şerban.

 

„Procesul e în desfăşurare. Sunt în faza audierilor. Ce mă aştept să se întâmple? Să mă condamne la 25 de ani la ocna de sare! Aștept ca instanţa să se pronunţe. Dumneavoastră la ce vă aşteptaţi?!“, a spus pe un ton răstit Liviu Bulgaru.

 

„Cei de la DNA mi-au spus că nu pot disjunge dosarul şi că va decide instanţa în cazul meu. Acuzaţiile care mi se aduc sună urât, dar eu nu am făcut nimic altceva decât să dau o facutră. Sper ca în final să-mi demonstrez nevinovăţia pentru că nu am avut nicio legătură cu nimeni. Eu am şi achitat presupusul prejudicul de 7.200 de lei vechiu plus TVA.“, menţionează Aurelian Antonius Mânuţă.

 

Citeşte şi EXCLUSIV. Protejatul lui Iacoban, angajat fictiv la Citadin: fantoma căreia ieşenii îi plătesc salariul (VIDEO)

 

Juravle: Lucrare în lucru, lipsă de experienţă

În faţa dovezilor prezentate, Juravle a precizat că este doar cercetare în lucru. „Lucrarea a fost încărcată pe platforma Munich Personal RePEc Archive şi nu trimisă spre publicare către o revistă specializată, tocmai pentru că nu era vorba de o cercetare finalizată. MPRA acceptă lucrări în lucru, care urmează a fi completate, modificate şi îmbunătăţite“, a spus Dan Juravle.

Acesta recunoaşte că a copiat din cartea profesorului Luţac, nu însă şi din celelalte lucrări menţionate: „În niciun moment nu a fost negată utilizarea sursei respective ca material bibliografic pentru elaborarea lucrării incriminate. Acest lucru este demonstrat de faptul că lucrarea a fost citată de trei ori şi inclusă în lista cu referinţe bibliografice. Erorile semnalate pot fi asociate lipsei de experienţă.“

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here