@ Liviu Dulgheru a câștigat alegerile pentru Primăria Valea Lupului înfierând Mafia Imobiliară și promițând că nu va mai autoriza blocuri între case @ În august 2021, Dulgheru a semnat reautorizarea a patru blocuri construite ilegal chiar lângă casa unui coleg de partid, candidat pe listele PNL la Consiliul Local Valea Lupului @ Două zile mai târziu, Dulgheru i-a semnat dezvoltatorului și certificatele de edificare @ Dezvoltatorul Gheorghe Tănase a construit blocuri cu patru și două etaje și a fost dat în judecată de vecini pentru că aceste construcții au fost autorizate cu nerespectarea PUG și fără întocmirea unui PUZ în prealabil @ Procesul a fost deschis de către Mihai Carp Cărare, susținător al lui Liviu Dulgheru și candidat pe lista de consilieri locali ai PNL @ Actele semnate de primarul Dulgheru, autorizație și certificat de edificare, l-au ajutat pe dezvoltatorul Tănase să intabuleze blocuri cu un nivel în plus @ Conform documentelor, blocurile au patru niveluri, având un regim D+P+2E și nu P+2E, cum fusese autorizat @ Dezvoltatorul a spus în instanță că procesele deschise împotriva sa sunt șicanatorii și menite să-i știrbească imaginea
În campania electorală, candidatul PNL, Liviu Dulgheru, înfiera administrația pesedistă a comunei, mafia din imobiliare și haosul creat în urbanismul din comuna Valea Lupului. Le-a promis cetățenilor, în schimbul votului, că va stopa construcția blocurilor între case. La mai puțin un an de când a fost ales primar, Liviu Dulgheru, s-a prins în hora imobiliarilor pe care îi înfiera în campania electorală. În august 2021, Dulgheru a semnat reautorizarea a patru blocuri construite ilegal chiar lângă casa unui coleg de partid, fost candidat pe listele PNL la Consiliul Local Valea Lupului. Două zile mai târziu, Dulgheru i-a semnat dezvoltatorului și certificatele de edificare. Reautorizarea și edificarea blocurilor a intervenit în momentul în care pe rolul Tribunalului Iași se afla un proces de anulare a autorizației de construire eliberată ilegal de Primăria Valea Lupului. În loc să aștepte o decizie a instanței, Dulgheru a ales să salveze dezvoltatorul care avea blocați peste 1 milion de euro în imobilele construite ilegal. Șmecheria reautorizării a făcut posibilă intabularea blocurilor și vânzarea apartamentelor. Dezvoltatorul și-a recuperat banii, iar cetățenii din Valea Lupului au rămas să se lupte singuri, din nou, cu mafia imobiliară și noii săi parteneri politici.
Opt blocuri în zonă de case
În august 2017, Primăria Valea Lupului i-a emis dezvoltatorului Gheorghe Tănasă autorizația nr 224/07.08.2017 pentru construirea a opt blocuri, patru cu regim de înălțime D+P+4E și celelalte patru având doar P+2E, vis-a-vis de cartierul Brown Luxury, proiect imobiliar dezvoltat de același investitor. Într-o primă etapă, dezvoltatorul a construit cele patru blocuri cu 6 nivele, iar în noiembrie 2019 a început edificarea celorlalte imobile cu două etaje. Din acel moment, întrucât dezvoltatorul nu afișase niciun panou de informare cu privire la proiect, vecinii de pe latura respectivă a terenului au solicitat Primăriei informații cu privire la documentele emise. După primirea informațiilor, în februarie 2020, familia Carp-Cărare atacă în instanță autorizația emisă de Primăria Valea Lupului solicitând judecătorilor anularea ei. Mihai Carp Cărare și avocatul său au identificat nouă încălcări grave ale legislației în cadrul procedurii de emitere a autorizației de construire, precum și ilegalități legate de nerespectarea autorizației emise și recepția imobilelor neconforme.
Potrivit documentului, autorizația a fost emisă fără elaborarea unui Plan Urbanistic Zonal, ci doar în baza prevederilor PUG. Numai că PUG-ul comunei Valea Lupului prevedea pentru zona respectivă locuințe individuale cu regim de înălțime maxim P+2, nicidecum blocuri cu 6 nivele! Autorizația emisă încalcă indicatorii urbanistic maximali CUT (coeficientul de utilizare al terenului) și POT (procentul de ocupare al terenului –amprenta la sol a clădirii) prevăzuți în PUG, nu se respectă dimensiunea minimă a căilor de acces, suprafața minimă alocată spațiilor verzi, înălțimea maximă a clădirilor, numărul minim al locurilor de parcare, nu există acordul notarial al vecinilor, nici studiu de însorire sau informarea cetățenilor. Ba mai mult, dezvoltatorul nu a respectat prevederile autorizației, construind un nivel în plus peste cele șase autorizate, astfel fiind edificate mai multe unități locative. Cu toate acestea, Primăria Valea Lupului a eliberat certificatul de edificare al clădirilor atestând în fals respectarea autorizației. Acest fapt i-a pemis dezvoltatorului să întabuleze și să vândă apartamentele deși acestea au fost construite ilegal!
Primarul Dulgheru, din opozant în hora imobiliarilor
Mihai Carp Cărare, membru PNL activ, l-a susținut pe Liviu Dulgheru în campania pentru Primăria Valea Lupului, militând împreună cu acesta pentru stoparea ilegalităților din urbanism. Mihai Carp Cărare a fost candidat la Consiliul Local Valea Lupului pe lista lui Liviu Dulgheru. Candidatul PNL a promis în campania electorală că va face ordine și va stopa ilegalitățile din urbanism. A promis că nu ne vor mai elibera autorizații pentru blocuri care nu au căi de acces corespunzătoare, locuri de parcare suficiente și minim 30% spații verzi. A câștigat votul cetățenilor din comună, dar și-a uitat promisiunile și s-a proțăpit direct în capul mesei Mafiei imobiliare din Valea Lupului. Având discipol pe primarului Iașului, Mihai Chirica, Liviu Dulgheru a preluat rapid metehnele unui edil prins în hora imobiliarilor și a semnat mai multe documente ilegale pentru fostul „dușman”. Dulgheru nu numai că nu a sistat lucrările ilegale de la cartierul lui Tănasă, ba chiar i-a facilitat intabularea blocurilor construite cu nerespectarea autorizației.
Astfel, pe 16 august 2021, Liviu Dulgheru semnează o nouă autorizație pentru Gheorghe Tănasă: „modificare proiect în curs de execuție la clădirile autorizate conform aut 224/2017”. Documentul precizează în mod clar că modificările propuse față de proiectul inițial se referă numai la compartimentări, indicatorii POT și CUT rămân neschimbați și nu se aduc modificări la structura de rezistență. Două zile mai târziu, primarul Liviu Dulgheru semnează patru certificate de edificare pentru cele patru blocuri reautorizate. Conform documentelor, blocurile au patru niveluri, având un regim D+P+2E și nu P+2E cum fusese autorizat. Prin documentele semnate, Dulgheru l-a făcut scăpat pe dezvoltatorul Gheorghe Tănasă. Până la pronunțarea unei sentințe definitive, dezvoltatorul va fi vândut toate apartamentele, încasând banii și spălând putina.
Alte ilegalități. De această dată liberale!
Familia Carp Cărare atacă autorizația și certificatele de edificare în instanță. „Apreciem că atât Autorizația de Construire a fost emisă în condiții de nelegalitate, iar recepția lucrărilor de construcție nu putea fi consemnată și asumată în mod legal în condițiile în care la execuția imobilului nu au fost respectate condițiile impuse de autorizație și de documentația tehnică de execuție, parte integrantă a autorizației contestate.”
Familia Carp Cărare susține că certificatele de edificare atestă în fals respectarea autorizației. Potrivit documentelor depuse la instanță, reclamanții sunțin că, CUT-ul s-au modificat prin apariția unui nou nivel, respectiv demisolul. De asemenea, prin apariția acestui nivel suplimentar s-a modificat structura de rezistență a clădirii, ceea ce era expres interzis prin autorizația nou emisă. Totodată, locurile de parcare realizate la demisol nu au avizul de securitate la incendiu ce trebuia obținut înainte de emiterea autorizației. Mai mult, demisolurile clădirilor au fost unite între ele în baza unor dispoziții de șantier și nu a unui proiect tehnic. Primăria a semnat certificatele de edificare deși ceea ce se construise nu corespundea planșelor și documentației tehnice anexate autorizației.
Acuzații nefondate
Dezvoltatorul susține că cererea de anulare a autorizației depusă de Mihai Carp Cărare este nefondată. Gheorghe Tănase spune că procentul de spații verzi este de 50% din suprafața terenului și nu de 30% cum este prevăzut în PUG, că indicatorii POT și CUT finali rezultați în urma intabulării clădirilor sunt sub nivelul maximal admis de PUG. Tănase susține că acțiunea reclamanților este una șicanatorie. „Precizăm încă de la început că acțiunea este una strict șicanatorie. Demersurile repetate ale reclamanților împotriva investițiilor pe care subscrisa le derulează în Valea Lupului demonstrează intenția șicanatoare și ne produce prejudicii importante – atât în ceea ce privește vânzarea apartamentelor construite cât și în privința știrbirii imaginii și reputației de investitor imobiliar serios, cu proiecte multiple și finalizate cu succes.” se precizează în întâmpinarea formulată de Gheorghe Tănasă în cadrul procesului.
Ambele procese sunt încă pe rolul instanței. În primul proces instanța a aprobat deja o expertiză care să constate dacă autorizația a respectat pașii legali și dacă execuția și recepția lucrărilor este conformă cu autorizația.
Rareș Neamțu