Erdogan, hotărât să meargă până la capăt în acapararea puterii absolute. Ce etape şi-a stabilit

Nurettin Canikli a declarat într-un interviu pentru Haber TV că AKP va prezenta propunerea sa vineri, în Parlament, iar formaţiunea naţionalistă de opoziţie MHP a anunţat că va susţine textul.

„Referendumul ar putea fi organizat în martie sau aprilie sau ar putea fi amânat până în mai“, a afirmat el, respingând posibilitatea de a convoca alegeri anticipate înainte de 2019.

Orice schimbare constituţională are nevoie de susţinerea a cel puţin 330 din totalul de 550 de deputaţi din Turcia. AKP a 316 parlamentari, iar MHP 39.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi susţinătorii săi au pledat în repetate rânduri pentru o consolidare a puterii executive a preşedintelui şi introducerea unui sistem similar celor din Franţa sau Statele Unite, pentru a evita guvernele fragile de coaliţie.

Oponenţii se tem că schimbarea vor duce la o consolidare a regimului autoritar într-o ţară criticată deja de aliaţii occidentali pentru încălcarea drepturilor şi libertăţilor, mai ales după tentativa de puci din luna iulie.

În baza Constituţiei actuale, rolul preşedintelui turc este în mare parte ceremonial. Însă Erdogan şi-a redefinit atribuţiile după ce a câştigat alegerile prezidenţiale din 2014, spunând că mandatul popular obţinut justifică o implicare mai mare în actul de guvernare.

Sursa

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here