Emil Boc, propunerea lui Funeriu pentru candidatul Dreptei. Cum vi se pare?

Unificarea dreptei ar trebui să pornească de la aşezarea în jurul mesei cu unicul obiectiv de a-l convinge pe Emil Boc să candideze la prezidenţiale pe baza programului de modernizare a statului început de Traian Băsescu, afirmă consilierul prezidenţial Daniel Funeriu.

 

Într-un interviu acordat Ziare.com, Daniel Funeriu a anunţat că va deveni membru al Partidului Mişcarea Populară, imediat ce aceasta se va înscrie oficial. El a lansat un atac dur împotriva PDL pe care îl acuză că a renegat guvernarea Boc: „Asta este linia de fractură, şi nu aşa cum, cu dibăcie, s-a speculat de către actuala conducere, persoană Elenei Udrea.”

 

Daniel Funeriu spune că îl va vota pe Crin Antonescu în turul al doilea al prezidenţialelor, dacă va avea de ales între liderul PNL şi Victor Ponta.

 

În interviul acordat Ziare.com, Daniel Funeriu a vorbit şi despre fuziunea dintre Mişcarea Populară şi Forţa Civică, dar şi despre proiectul de unificare a dreptei lansat de Mihai Răzvan Ungureanu.

 

Aţi dat semnale vizibile că doriţi să reintraţi în viaţa politică. Vă înscrieţi în Mişcarea Populară?

 

Membrii fondatori ai Fundaţiei MP sunt şi acum voci cu autoritate mare în Partidul Mişcarea Populară, deci suntem implicaţi. Voi intra formal în partid în momentul înscrierii acestuia.

 

Există vreo incompatibilitate între funcţia de consilier prezidenţial şi aceea de membru al unui partid politic?

 

Niciuna. Consilierii prezidenţiali au stătut de miniştri.

 

Legal. Dar nu vă e teamă că aţi putea fi acuzat de adversari că utilizaţi mijloacele şi facilităţile adminsitratiei prezidenţiale în scopuri de partid? Să zicem maşina de serviciu.

 

Nu sunt un pesedist care capuseaza statul pentru interesele partidului. Eu respect legea.

 

De ce vă întoarceţi în politică? Cu ce proiect?

 

Esenţa modernizării României este restabilirea scalei valorilor care a fost pervertita în anii de dominaţie PSD. Rezultatul este triumful incompetenţei vizibil azi. Trebuie să dăm putere şi să alocăm resurse oamenilor de calitate. Asta am făcut la minister, asta voi face în politică. Astăzi forţele vii şi active ale României, oamenii vrednici care ţin România în spinare, nu au un avocat de calitate în viaţa publică iar asta trebuie să se schimbe. Mişcarea Populară este vocea acestor forţe vii.

 

Cum vedeţi dvs. posibilă unificarea dreptei, despre care vorbeşte toată lumea, dar care pare mai departe ca niciodată.

 

Prin asumarea integrală şi imediată a proiectului de modernizare a României cu care Traian Băsescu a câştigat în 2009 şi prin angajamentul tuturor forţelor de dreapta în susţinerea unui candidat unic. MP exact asta face. Dacă şi el vrea, cred că Emil Boc este cel mai bun candidat.

 

Şi dacă Emil Boc nu vrea?

 

Fotografia momentului este că: 1) obligatoriu candidat unic care va câştiga doar cu sprijinul lui Traian Băsescu 2) cel mai bun candidat este Emil Boc 3) PDL a început campania internă, care poate fi criticata, dar nu şi ignorată. 4) Celelalte partide de pe dreapta au un scor cumulat de 9-10% şi şi-au exprimat intenţia de a-l susţine pe MRU la prezidentale.

 

Ar trebui ca toate forţele de dreapta să se aşeze la masă pentru a-l convinge pe Emil Boc să candideze la prezidenţiale.

 

Alternativa este utilizarea campaniei pentru PE pentru găsirea candidatului ideal. Trebuie testaţi Predoiu, MRU, Udrea, un potenţial candidat al PMP, pe care îl am în minte, dar nu vă dau un nume. Cel mai bine profilat din campanie şi sprijinit de Traian Băsescu trebuie să fie candidatul unic al dreptei începând cu 26 mai.

 

Astăzi MRU e cel mai bine plasat, însă depinde doar de el să şi rămână cel mai bine plasat. Asta este soluţia corectă pentru România: toate forţele trebuie concentrate pe susţinerea candidatului unic la prezidenţiale, în jurul proiectului de modernizare a României început de Traian Băsescu.

 

De ce Emil Boc ar fi cel mai bun candidat?

 

Pentru că, lângă Traian Băsescu, el este simbolul reformelor importante din România. Are cele mai mari realizări şi are cel mai mare potenţial. El şi-a descătuşat acest potenţial în toate luptele pe care le-a dus şi câştigat.

 

Realizări recunoscute de electorat?

 

Din ce în ce mai mult. Asta spun oamenii de pe stradă. Potenţialul său electoral s-a văzut în faptul că nu a pierdut niciun scrutin la care a participat.

 

Nu vă e teamă că o candidatură a lui Emil Boc ar reactiva traumele din 2010. Că ar deveni o campanie despre măsurile de austeritate şi despre creşterea TVA în loc să fie una despre eşecurile guvernării Ponta?

 

Nu. Emil Boc a dus lupta cea dreaptă: cu criza şi pentru viitorul României. Simplă punere a lui în paralel cu cei de azi este relevantă pentru ceea ce înseamnă un om de stat pe lângă nişte semecherasi cu veleităţi de politruci. Traumă a fost indusă prin minciuna electoratului care oricum nu ar vota dreapta. Pasivul lui Emil Boc a fost consumat în spaţiul public.

 

Ar avea de făcut o campanie despre adevăr: dar dacă li s-ar spune pensionarilor CAP că Emil Boc le-a dat pensia de 300 de lei? Dacă li s-ar spune celor 300.000 de elevi care au luat Bacul pe bune ca diploma lor valorează ceva graţie Guvernului Boc? Dacă li s-ar spune celor 30.000 de elevi de la profesional ca ei vor avea un bun loc de muncă graţie Guvernului Boc? Dacă li s-ar spune celor 600.000 de părinţi care au copiii la clasa pregătitoare (95% o apreciază!) că ea s-a făcut graţie Guvernului Boc? Guvernul Boc i-a răsplătit pe cei buni, i-a ajutat pe cei care chiar aveau nevoie şi a scos ţară din criză. Emil Boc a fost şansa premierului ideal într-o perioadă foarte grea din istoria României.

 

Candidatura lui Emil Boc ar fi o încercare de creare a tandemului, însă inversat, Boc preşedinte – Băsescu premier?

 

Traian Băsescu este cel mai bun premier, pe care România încă nu l-a avut. Eu sper că şi el să-şi dorească asta.

 

PMP şi FC mai fuzionează?

 

Acordul există. Brandurile MRU şi PMP, împreună, ar putea aduce peste 10% din prima zi şi o excelentă dinamică reformistă. Dar fuziunea trebuie făcută repede, fără ezitări şi fără frică. Trebuie păstrat brandul Mişcarea Populară.

 

Asta presupune că fuziunea să distrugă brandul Forţa Civică, partid deja constitutit şi chiar parlamentar?

 

Nu se distruge nimic. Se maximizează cel mai bun produs al brandului FC: MRU şi oamenii lor buni din teritoriu.

 

Mişcarea populară are o relaţie complicată cu PDL. Pare uneori că liderii PMP sunt mai înverşunaţi împotriva PDL decât a puterii şi mai preocupaţi de mesajul câte electroatul PDL decât de cel spre electoratul nehotărât.

 

Nu e complicat, e simplu: fractură majoră este renegarea de către PDL a guvernării Boc. Asta este linia de fractură, şi nu aşa cum, cu dibăcie, s-a speculat de către actuala conducere, persoană Elenei Udrea. Udrea şi Macovei şi-au asumat în PDL, fiecare în felul ei, agenda reformatoare a lui Traian Băsescu.

 

Mesajul MP pentru toţi este că noi ne asumăm reformele lui Traian Băsescu şi ale lui Emil Boc. Pe asta ne focalizam, dar există un decalaj uriaş între ceea ce PMP face şi ceea ce presa relatează. La Cluj am făcut Pactul pentru Transilvania, doar lucruri de construcţie, nu am văzut un cuvânt despre
asta. Vă aşteptaţi ca televiziunile aservite USL să arate asta?

 

Spaţiul public este poluat zilnic cu tot felul de teme pentru că lumea să nu fie atentă la esenţa. USL e dibace în teme false. Mişcarea Populară este casa celor dinamici care cred în reformele de dreapta iniţiate de Traian Băsescu. PMP este altenativa şi oamenii care au ceva de spus s-ar regăsi mai bine în modul de funcţionare a PMP, decât al PDL. Aceşti oameni ar deveni o forţă redutabila dacă ar intra într-o structură politică cu procese sănătoase. Sunt oameni excepţionali la MP.

 

Spuneţi că oameni precum Monica Macovei, Cătălin Predoiu, Anca Boagiu, Teodor Stolojan, Adriean Videanu, de exemplu, s-au dezis de reformele Guvernului Boc?

 

Mă mir că ei mai sunt în PDL. Poate că sunt atraşi de confortul unor locuri pe liste sau unii nu realizează că ar putea fi folosiţi în vitrină.

 

Cum de mai e Emil Boc într-un partid despre care spuneţi că i-a renegat reformele?

 

Cred că Emil Boc mai spera în redresarea liniei PDL şi participa la accelerarea redresării din interior. Eu nu aveam putere să fac asta din interior având în vedere ostilitatea părţii nonreformiste şi de aceea am preferat libertatea unei construcţii de la zero.

 

Este posibilă unificarea dreptei cât timp aveţi un mesaj de captare a membrilor PDL? Mai ales în condiţiile în care PMP a fost creat pentru dustructurarea PDL. Orice partid s-ar simit agresat de o asemenea încercare.

 

Mi-e greu să cred în virtuţile reformatoare ale actualei conduceri a PDL. Mulţi oameni din PDL sunt frecventabili, dar că structura va putea exista bun dialog când PDL îşi va asuma reformele Guvernului Boc. Eu fac un apel către toţi oamenii vrednici de dreapta care vor să funcţioneze într-o structură în care valoarea e răsplătită să vină în proiectul Mişcarea Populară.

 

Unificarea dreptei nu ar trebui trebuie să pornească de la un pact de neagresiune între forţele dreptei?

 

Ar trebui să pornească de la aşezarea în jurul mesei cu unicul obiectiv de a-l convinge pe Emil Boc să candideze la prezidenţiale pe baza programului de modernizare a statului început de Traian Băsescu.

 

Cum comentaţi ideea lui Mihai Răzvan Ungueanu privind constituirea Blocului Unităţii Naţionale a forţelor de dreapta, BUN?

 

BUN, dar cu o procedură întortocheată. Ar fi bine să se facă imediat. Văd că PDL a spus un „nu” ferm şi cam umilitor pentru MRU. Soluţia este simplă: PDL să-şi asume guvernarea Boc şi reformele lui Traian Băsescu precum şi un candidat unic la prezidenţiale. Asta cred ar deschide uşile pentru o soluţie imediată.

 

Sper că nu e amânată pentru că PDL nu crede în ele. Prefer să cred că politicienii prefera lucrurile complicate celor simple. Când lucrurile sunt simple şi lizibile nu e loc pentru jocuri de culise, or tocmai de aceea mulţi politicieni prefera lucruri întortocheate, doar doar mai prind şi ei câte vreo firimitură de la masa negocierilor, un guvern din umbră, ceva.

 

Uitaţi-vă la disperarea unora care risca să nu mai prindă locuri la europarlamentare, nici ei nu mai ştiu în ce fracţiune, de la ce partid sunt fac orice pentru un loc pe liste. E preferabil să se facă acum, de voie decât de nevoie, când pe dreapta vor exista două blocuri: MP peste PDL.

 

L-aţi vota pe Crin Antonescu în turul al doilea al prezidenţialelor?

 

Da, dacă că aş avea de ales între Ponta şi Antonescu. Dar cu Emil Boc candidat asta nu se va produce.

 

Vara trecută era considerat pucistul şef, a fost cel care a susţinut atât amputarea atribuţiilor CCR cât şi modificarea listelor electorale. „Paiaţă de la Cotroceni”, după cum îl numea preşedintele, a susţinut revocarea judecătorilor CCR, se autodefinea drept duşman al Departamentului de Stat, a insultat-o grav pe d-na Merkel. Istoric vorbin, Victor Ponta a făcut vara trecut pasul înapoi înainte că România să fie aruncată de pe orbita europeană. De ce e mai bun Crin Antonescu?

 

Crin Antonescu este rău pentru România. Oricine de pe dreapta e mai bun decât ei. Dacă – Doamne fereşte! – s-ar ajunge la o finală Ponta-Antonescu, victoria lui Ponta ar însemna puterea discreţionară pentru PSD. Aşa, cu Antonescu, există şansa unei temperări reciproce a tendinţelor totalitare specifice fiecăruia dintre ei. Diferenţa dintre dintre el şi Ponta este că Antonescu spune exact pe ce calapod e şi e consecvent.

 

Deci e OK să vrei revocarea judecătorilor CCR cât timp recunoşti că în gura mare ca asta vrei?

 

Nici vorbă! Dar Ponta are reflexe mai grave decât Antonescu, pe care nu le enunţă. Ponta s-a hrănit la ugerul ideologic al lui Năstase şi Iliescu şi se vede ce-a ieşit! PNL-Antonescu este în eroare, dar ADN-ul PNL nu e profund toxic, e doar virusat de Antonescu et co. Cel al PSD e greşit construit.

 

(Sursa: ziare.com)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here