Neuralink, compania de neurotehnologie a lui Elon Musk, recrutează persoane cu dizabilități grave pentru primele sale teste clinice pe oameni, urmând să vadă dacă cipurile cerebrale sunt sigure, scrie Mediafax.
Obiectivul inițial „este de a acorda oamenilor capacitatea de a controla un cursor sau o tastatură de calculator doar cu ajutorul gândurilor lor”, conform companiei.
Testele clinice se adresează celor care suferă de tetraplegie din cauza unei leziuni a măduvei spinării cervicale sau a sclerozei laterale amiotrofice (SLA). SLA este o boală neuromusculară care distruge progresiv sistemul nervos și inhibă controlul muscular.
În luna mai, Neuralink a primit aprobarea din partea Administrației pentru Alimente și Medicamente (Food and Drug Administration) pentru a începe testele pe oameni. Până în prezent, Neuralink a efectuat doar teste pe animale precum porcii și maimuțele.
Testele pe oameni vor avea nevoie de aproximativ şase ani pentru a fi finalizate.
Studiul va folosi un robot medical pentru a plasa pe cale chirurgicală o interfaţă creier-computer (BCI) într-o regiune a creierului care controlează intenţia de mişcare.
Simbioza cu AI
Musk a fondat Neuralink în 2016 cu o echipă de oameni de știință și ingineri. Musk are speranțe mari în ceea ce privește activitatea companiei – a declarat în 2019 că speră că aceasta ar putea ajuta omenirea să realizeze „simbioza cu inteligența artificială”.
La un eveniment al companiei de anul trecut, Musk a spus că va testa cipurile cerebrale ale Neuralink pe el însuși atunci când vor începe testele pe oameni.
„Ai putea avea un dispozitiv Neuralink implantat chiar acum și nici măcar nu ai ști. Adică, ipotetic”, a spus acesta.
Elon Musk are ambiţii mari pentru Neuralink, spunând că firma sa va facilita inserarea rapidă pe cale chirurgicală a unor dispozitive cerebrale pentru a trata maladii precum obezitatea, autismul, depresia şi schizofrenia.
Chiar dacă dispozitivele de tip BCI se vor dovedi sigure pentru a fi utilizate pe oameni, compania americană ar putea avea nevoie de mai mult de un deceniu înainte să obţină aprobarea pentru utilizarea lor comercială, potrivit experţilor în domeniu.