Electricitatea se scumpeste cu pana la 26% de la 1 ianuarie. Se cere amanarea liberalizarii

Pretul energiei pentru populatie va creste cu valori cuprinse intre 13% si 26% de la 1 ianuarie 2021, cand piata va fi complet liberalizata, astfel ca Asociatia Energia Inteligenta (AEI) cere Parlamentului sa amane cu sase luni liberalizarea, potrivit unui comunicat remis, luni, 28 decembrie.

De la 1 ianuarie, ANRE nu va mai stabili preturile pentru consumatorii casnici, acestea fiind calculate de furnizorul traditional si se vor numi preturi de serviciu universal. Consumatorii fie raman cu actualele contracte, la preturi de serviciu universal, care cresc cu 13-26%, fie incheie alte contracte in piata libera.

Potrivit calculelor AEI, pe baza datelor din comparatorul de preturi de pe site-ul ANRE, cel mai mult se va scumpi electricitatea pentru clientii casnici ai Enel Distributie Banat, respectiv cu 26%. Urmeaza Enel Distributie Muntenia (inclusiv Capitala), unde electricitatea se va scumpi cu 23%, Enel Distributie Dobrogea, cu scumpiri de 18%, Electrica Transilvania Sud si CEZ Distributie, cu 17% fiecare.

La clientii Electrica Muntenia Nord, pretul creste cu 15%, la Electrica Transilvania Nord, cu 14%, iar la E.ON Distributie, cu 13%.

In opinia Asociatiei Energia Inteligenta, vinovata pentru situatia creata este Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) care nici nu a informat consumatorii ca piata urmeaza sa fie liberalizata, dar nici nu a pregatit optim procesul din punctul de vedere al legislatiei secundare.

„Astfel, observam ca prin practica dusa de ANRE se incalca prevederile art. 55 din Legea 123/2012, preturile pe care sunt obligati consumatorii casnici sa le achite pentru energia electrica de la 1 ianuarie 2021 sunt nerezonabile, fiind mai mari decat preturile din piata”, au aratat reprezentantii AEI.

Astfel, acestia cer Parlamentului Romaniei „analizarea in regim de urgenta a situatiei dezavantajoase create, pentru circa 75% din consumatorii de energie electrica din Romania de catre ANRE, demiterea Comitetului de Reglementare si a celor vinovati de aceasta situatie si aplicarea legii, astfel incat consumatorii casnici dupa data de 1 ianuarie 2021 sa achite preturi rezonabile la energie electrica”.

Totodata, asociatia cere amanarea prin OUG cu sase luni a liberalizarii pietei de energie electrica astfel incat sa se evite situatia intolerabila la care sunt supusi majoritatea consumatorilor de energie electrica din Romania de a fi fortati sa achite preturi mult mai mari prin actiunile intreprinse de ANRE si sa se permita realizarea unei pregatiri corespunzatoare a liberalizarii pietei de energie electrica pentru romani.

„Apreciem ca liberalizarea pietei de energie electrica si gaze naturale nu trebuie sa fie actiuni intreprinse doar pentru a fi bifate ca fiind realizate, cu desconsiderare romanilor”, spun expertii AEI.

Reprezentantii AEI amintesc ca, in baza Ordonantei de Urgenta 1/2020 din data de 6 ianuarie 2020, s-a luat hotararea liberalizarii pietei energiei electrice incepand cu data de 1 ianuarie 2021.

In conformitate cu prevederile OUG 1 era alocata o perioada de un an pentru pregatirea liberalizarii pietei de energie, diseminarea de informatii complete pentru consumatorii casnici si stabilirea unei perioade tampon suficiente pentru a da posibilitatea acestora sa analizeze ofertele de pe piata si a initia procesul de contractare in vederea trecerii la piata libera de la 1 ianuarie 2021.

„Responsabilitatea ducerii la indeplinire a acestor activitati revenea ANRE, care nu a dus la indeplinire sarcinile care-i reveneau: in anul 2020 ANRE nu a realizat nici o Campanie de informare a consumatorilor asupra liberalizarii pietei de energie electrica si nici activitati specifice de diseminare care sa permita consumatorilor deprinderea de tehnici care sa poata sa le permita acestora sa desfasoare activitati specifice de analiza si alegere a furnizorului care ofera Pretul Corect. De altfel prima postare pe site-ul ANRE a unei activitati de Informare privind liberalizarea pietei de energie electrica s-a realizat pe data de 15 decembrie 2020, in conditiile in care pe data de 18 decembrie 2020 incepea vacanta si activitatile specifice dedicate sarbatorilor de iarna”, se arata in comunicat.

In plus, ANRE a emis legislatia secundara necesara pregatirii pasilor liberalizarii pietei de energie electrica cu doar trei luni inaintea liberalizarii pietei de energie electrica, legislatie care a fost in mod continuu schimbata si modificata in aceasta perioada, ultima modificare facandu-se cu sapte zile inaintea liberalizarii pietei de energie electrica.

„ANRE a realizat legislatia secundara astfel incat ofertele furnizorilor actuali sa fie realizate si transmise consumatorilor cu doar cu cel mult trei zile inainte de liberalizarea pietei, astfel incat sa nu mai existe pentru consumatori timpul necesar sa-si aleaga o oferta cu un pret avantajos pana la data de 1 ianuarie 2021”, au continuat specialistii mentionati.

Potrivit acestora, ANRE afirma ca nu este obligatoriu ca un consumator sa-si schimbe furnizorul de a 1 ianuarie 2021, dar uita sa spuna ca orice zi dupa aceasta data inseamna un cost mai mare pentru consumator si un castig nejustificat pentru furnizor.

Legea 123/2012 cu modificarile si completarile ulterioare stabileste, la art, 55, alin 1 ca furnizorii de ultima instanta (cei care vor furniza energie electrica consumatorilor casnici urmare a demersurilor ANRE de la 1 ianuarie 2021) sunt obligati sa asigure furnizarea de energie electrica la preturi rezonabile.

Insa, avand in vedere situatia preturilor publicate pe Comparatorul de preturi ale energiei electrice de pe site-ul ANRE, se desprinde ca preturile pe care urmeaza sa le plateasca consumatorii casnici dupa data de 1 ianuarie 2021 nu sunt rezonabile, acestea sunt unele dintre cele mai mari preturi de pe piata de energie electrica, au incheiat reprezentantii asociatiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here