Bogdan Abălași, fostul subprefect al Iașului, rămâne fără postul călduț, de tăiat frunze la câini, plătit din banii publici ai Ministerului Sănătății. În urma dezvăluirilor publicate de 7 IAȘI, Ministerul a hotărât anularea concursului prin care Bogdan Abălași a devenit manager pentru implementarea proiectului Spitalului Regional de Urgențe. Decizia luată de minister este mai degrabă o modalitate de mușamalizare a scandalului stârnit prin trucarea concursului, întrucât se încearcă acoperirea faptelor de natură penală. Fraudarea concursului este în opinia MS ”niște neconformități”. Falsificarea rezultatului concursului este transformată astfel din faptă penală într-o eroare. Deși inițial conducerea ministerului, prin secretarul de stat Cristian Vasile Grasu, a ascuns informațiile și documentele oficiale legate de concurs pentru a nu se descoperi ilegalitățile comise, după ce a intrat pe fir Corpul de Control al Primului Ministru, lucrurile au început să se miște.
În urma solicitării 7 IAȘI, Corpul de Control al Primului Ministru a dispus verificarea modului de desfășurare a concursului la Ministerul Sănătății. Verificările efectuate au confirmat informațiile publicate de 7 IAȘI în noiembrie 2018. Este o victorie de etapă în care grangurii din minister au fost siliți să recunoască că au comis-o.
”Vă înștiințăm că a fost desfășurată o acțiune de documentare privind organizarea concursului pentru ocuparea postului de consilier IA, funcție contractuală pe perioadă determinată, în cadrul Departamentului de Monitorizare Implementare Proiecte Spitale regionale, regiunea de Nord Est, pentru implementarea Spitalului Regional de Urgență Iași, iar în urma analizării documentelor existente la dosarul de concurs, au fost constatate anumite neconformități. Prin urmare, s-a decis informarea Direcției Generală Juridică și Resurse Umane din cadrul Ministerului Sănătății în vederea sesizării instanței judecătorești competente pentru anularea concursului menționat.”, se arată în răspunsul transmis redacției 7 IAȘI de către secretarul general al Ministerului Sănătății, Ana-Maria Ciobanu.
Concursul se anulează, șmecherii scapă
Decizia ministerului demască în fapt sistemul corupt cu care avem de a face. În cele aproape 5 luni de zile de la desfășurarea concursului ne-am luptat cu o mafie. Niște smecheri au confiscat Ministerul Sănătății și fac acolo ce vor. Dacă pentru un banal concurs a cărui miză este infimă se comportă așa, imaginați-vă ce se întâmplă în cazul combinațiilor de milioane de euro. Timp de 5 luni de zile am transmis mai multe adrese către minister prin care s-au solicitat informații și documente despre concurs. Ne-am izbit de un zid. Legea e facultativă pentru ei. Cei care au fraudat concursul au fost mandatați de minstrul Sorina Pintea să ne dea răspunsurile. S-a ajuns până acolo încât Biroul de Presă și alți funcționari din minister au refuzat să ne înregistreze cererile. Ministrul un om de paie, secretarul de stat Grasu fiind cel cu puterea de decizie. Abia după ce documentele au ajuns la Corpul de Control al Primului Ministru, au început să facă verificări. Și ce să vezi? Ilegalitățile comise sunt doar niște banale ”neconformități”.
Abălași nu îndeplinea condițiile de participare la concurs
Conform prevederilor anunțului de concurs, candidații trebuiau să aibă o vechime de minim 6.5 ani în domeniul studiilor absolvite. Bogdan Abălași este la bază profesor de istorie și a predat la catedră, cu multă indulgență, doar trei ani. Deci, nu îndeplinea condițiile și trebuia eliminat de la prima probă, cea a analizei dosarului. Abălași putea trece de această probă doar în două variante: își falsifica cv-ul și actele doveditoare în privința exeprieței, fie comisia de concurs falsifica fișa de evaluare și se făcea că nu vede acest aspect. În oricare dintre cazuri s-ar fi comis cel puțin o infracțiune. Însă șefa comisiei de concurs a fost Cristina Gafton, prietena intimă a lui Bogdan Abălași, cea pe care fostul subprefect a propulsat-o în funcția de la minister cu două luni înainte folosindu-se de filiera Pro România – Bănicioiu – Grasu. Gafton și Grasu au coordonat această mascaradă de concurs și tot ei sunt puși să verifice dacă totul a fost ok! Cum ar suna să se dea în gât singuri? Bineînțeles că născocirea sintagmei ”neconformități” lasă o portiță pentru a înlătura răspunderea penală și pentru a pune batista pe țambal.
Ministerul Sănătății, enclava Pro România din Guvernul Dăncilă
Deși teoretic se presupune că PSD și-a impus oamenii de partid în toate structurile din ministerele Guvernului Dăncilă, Ministerul Sănătății a devenit o enclavă Pro România. Pe mâna secretarului de stat Cristian Grasu, adus în Guvern de deputatul Nicu Bănicioiu, au fost puși în funcții importante din MS mai mulți membri ai partidului lui Victor Ponta. În aprilie 2014, la câteva zile după preluarea mandatului de ministru al sănătății, Nicolae Bănicioiu îl numește pe Cristian Grasu (șeful Serviciului de Ambulanță București la acea dată) în funcția de director al Unității de Management al Proiectului ”Reforma Sectorului Sanitar”, program finanțat de Banca Mondială, Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Europeană pentru Investiții. Cristian Grasu a rămas la conducerea UMP chiar și după plecarea lui Bănicioiu din minister, rămânând în același timp și cu o datorie morală față de cel care l-a numit în funcție. După revenirea PSD la guvernare, Grasu preia funcția de secretar de stat în Ministerul Sănătății, poziție din care a ajutat la primenirea membrilor Pro România, partid condus de Victor Ponta și Nicolae Bănicioiu. În 2018, Bogdan Abălași și Cristina Gafton pleacă din ALDE și trec la Pro România alături de Ponta și Bănicioiu. În septembrie 2018, Gafton este numită director în cadrul departamentului de implementare proiecte europene având susținerea secretarului de stat Cristian Vasile Grasu, cel care coordonează activitatea acestui departament. Două luni mai târziu, Gafton și-a răsplătit prietenul intim, Bogdan Abălași cu un post călduț, plătit din bani publici.
Rareș Neamțu