Eficienţa încălzirii Dalkia: 30% mai ieftin decât la centrale de apartament. 50 de milioane de euro, investite pentru reducerea pierderilor din reţea

Prima condiţie pentru reducerea preţului final al gigacaloriei: reducerea pierderilor. S-au investit 50 milioane de euro, fonduri europene, pentru creşterea randamentelor şi eliminarea risipei de agent termin în reţeaua stradală. În 2018, preţul la centrală de apartament va fi de 518 lei/Gcal, în timp ce în sistemul centralizat costul va fi de doar 351 lei/Gcal, fără a lua în calcul şi subvenţia.

 

 

Investiţiile în reţeaua de distribuţie a agentului termic şi a apei calde, dar şi evoluţia preţului la gaze naturale livrate populaţiei, comparativ cu cel al cărbunelui de pe piaţa mondială va conduce la diferenţe de preţ imense între cei racordaţi la sistemul centralizat şi proprietarii de centrale termice. Dalkia Iaşi estimează că, până în 2018, an în care preţul gazului metan va fi liberalizat, diferenţa dintre factura achitată de un ieşean cu centrală pe gaz şi vecinul său racordat la Dalkia va fi de aproximativ 30%.

 

Zeci de kilometri de conducte au fost înclocuite în ultimii ani, din bani europeni. Totul ca eficienţa sistemului de termoficare să crească şi valoarea facturilor să scadă

50 de milioane de euro în pământ

Primăria Iaşi a accesat fonduri europene de 50 de milioane de euro pentru refacerea reţelei de distribuţie a agentului termic în oraş. În afară de înlocuirea ţevilor din pământ – 10 milioane de euro, proiectul accesat de Primărie mai vizează modernizarea pompelor de transport şi a cazanelor cu apă fierbinte, dar şi instalarea unor sisteme de reducere a noxelor la cele două centrale electro-termice ale Iaşului. Jumătate din sumă este contribuţie nerambursabilă a Uniunii Europene.

„Proiectul vizează inclusiv reducerea pierderilor din reţea prin înlocuirea ţevilor vechi de pe Magistrala II”, a spus Ana Maria Icătoiu, directorul comercial al Dalkia Iaşi. „Au fost executate deja lucrări majore de fiabilizare a cazanelor pe cărbune 1 şi 2 de la CET 2 Holboca, astfel încât să fie securizată producţia de energie termică în sezonul rece, iar turbina 1 de la CET 2 a traversat un proces important de reparaţii la rotor şi circuitul de răcire. Echipele noastre au executat lucrări importante pe magistralele de termoficare, lucrări ce se adaugă celor 11 km de reţea primară înlocuiţi pe Magistrala II în cadrul proiectului european derulat de Primărie şi s-a refăcut izolaţia termică în zonele afectate. De asemenea, pe reţelele de distribuţie s-au înlocuit 700 de metri de conducte secundare şi s-au introdus 2,5 km de conducte de recirculare a apei calde între punctele sau modulele termice şi subsolurile blocurilor”, a mai explicat Ana Maria Icătoiu.

 

 Ana Maria Icătoiu, director comercial Dalkia: “Am modernizat reţelele şi instalaţiile, sistemul este mai eficient, preţurile mai mici”

30% diferenţă de preţ

În condiţiile în care pierderile din reţea vor fi aproape integral eliminate şi preţul gazelor naturale va creşte, este de aşteptat ca facturile posesorilor de centrale termice de apartament să crească cu 30% peste nivelul facturilor celor racordaţi în sistemul centralizat de încălzire. „Am făcut calcule estimative până în 2018, an în care preţul gazelor naturale va fi liberalizat conform memorandumului de liberalizare a pieţei. Astfel, conform calculelor noastre, preţul pentru o gigacalorie produsă de o centrală pe gaz va ajunge, în 2018, la 511 lei. Fără subvenţie, preţul gigacaloriei produse de noi va fi, în 2018, de 351 lei. Şi asta pentru că noi producem căldură atât cu gaz, sau păcură, dar mai ales cu cărbune. Cărbunele, pe care îl utilizăm în procent de 90%, îl luăm de pe piaţa liberă, în cadrul unor licitaţii mondiale, la preţ bun, neafectat de creşterile de preţ de la gaz. De aceea, diferenţele de preţ între factura plătită de un posesor de centrală pe gaz şi un client Dalkia va fi de peste 30%. Nu trebuie uitat că între posesorii de centrale pe gaz şi clienţii noştri mai sunt şi alte diferenţe. Inclusiv că există cheltuieli anuale pentru posesorii de centrale care în sistemul centralizat nu există. Întreţineri, revizii, faptul că centrala trebuie schimbată la 8 ani. Şi aceste diferenţe ar trebui calculate”, a declarat Ana Maria Icătoiu, purtătorul de cuvânt al Dalkia Iaşi.

 

 

 

Proiect european pentru distribuţie pe orizontală

Dalkia are în vedere accesarea de fonduri europene pentru eficienţă energetică, de tipul celor oferite pentru anveloparea blocurilor. Diferenţa ar fi, însă, că banii ar urma să fie folositţi pentru schimbarea actualului sistem de distribuţie a agentului termic pe verticală (în fiecare scară, dintr-un apartament în altul, la comun) cu unul pe orizontală (individual, pentru fiecare apartament în parte). Reprezentanţii Dalkia spun că un astfel de sistem garantează ieşenilor facturi mult mai mici decât sunt acum. „Practic, nu ar mai fi discuţii legate de căldura consumată în comun şi măsurarea agentului termic s-ar face foarte precis, pe fiecare apartament în parte”, ne-a spus Ana Maria Icătoiu.

 

Module termice de apartament

Dalkia intenţionează şi încurajarea dezvoltării unui sistem de încălzire bazat pe module termice de apartament. Acestea arată ca nişte centrale termice de perete, dar funcţionează cu agent termic din sistemul centralizat. Cu ajutorul lor este distribuită căldură în calorifere sau este încălzită apă menajeră. Avantajul este că scad costurile cu agentul termic cu aproximativ 40%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here