Educaţi de otomani, grecii bat inspectorii fiscali cu scaunele

 

Noaptea de sâmbătă spre duminică într-un club de fiţe din nordul Atenei, zona selectă unde se distrează grecii cu bani. Doi bărbaţi şi o femeie îmbrăcaţi business îşi fac loc prin mulţime şi cer să vadă registrul de casă.
 

Managerul clubului oftează. A venit Fiscul sa-l controleze.

Inspectorii financiari aflaţi la lucru conturează noua faţă a Greciei. Ei luptă cu o problemă veche de ani de zile: evaziunea fiscală. Misiunea lor: să verifice dacă clienţii primesc bonuri pentru cheltuielile făcute. In această ţară, cluburile, barurile şi restaurantele evită adesea să-ţi treacă toate încasările pe hârtie, pentru a reduce astfel taxele şi impozitele plătite, scrie Bloomberg , citat de Capital.

 

Grecia a atras în ultimii 4 ani 240 miliarde de euro (331 miliarde de dolari) din împrumuturi internaţionale. La acest nivel de creditare, autorităţile trebuie să demonstreze că de acum pot colecta suficiente taxe încât să pe viitor să supravieţuiască fără sprijin extern. Chiar dacă impunând o disciplină fiscală severă înseamnă să răstoarne o mentalitate adânc înrădăcinată, încă de pe vremea ocupaţiei Imperiului Otoman şi continuată de apatia de zeci de ani a statului grec.

Hara Mavridou, director la instituţia de stat cu atribuţii în domeniu, povesteşte că au fost cazuri când contribuabilii au aruncat cu scaune după inspectori fiscali. Dar asta nu îi sperie pe funcţionarii statului. “Intenţionăm să fim duri cu cei care încalcă legile şi să îi promovăm pe cei care le respectă, pentru a încuraja un comportament fiscal civilizat”, spune Mavridou.

 

Cifrele privind economia neagră arată că Grecia ar putea să-şi îmbunătăţească substanţial performanţele reducând puternic evaziunea fiscală. Afacerile necontabilizate au atins în 2012 un nivel de 24%, faţă de o medie a Uniunii Europene de 15%, iar munca la negru a avut o valoare medie de 25% între 1995 şi 2006.

“Factorii istorici şi politici, printre care un stat slab, au provocat o evaziune fiscală la scară foarte mare”, a spus Aikaterini Savvaidou, consilier guvernamental. “Timp de mulţi ani de zile, grecii ştiau că pot evita liniştiţi plata taxelor. Acest fenomen începe, încet-încet, să se schimbe, pe măsură ce legislaţia şi implicarea Guvernului se îmbunătăţesc”, a adăugat Savvaidou.

 

 

 

(Sursa: capital.ro)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here