Gheorghe Nichita: „Iată că Iașul, ca oraș-simbol, și-a dovedit vocația de oraș-întemeietor”

Primarul Iașului, Gheorghe Nichita, a reamintit, în cadrul discursului rostit sâmbătă, pe scena amplasată în Piața Unirii, că pe 24 ianuarie toți românii sunt cu inima și cu gândul la Iași, ca oraș al Unirii, transmite Ziarul de Iași.

„Cu mai bine de un secol și jumătate în urmă, Iașul a renunțat – nu fără regrete -, la statutul său de capitală, pentru a da un singur sens și forță națiunii române. În urmă cu 156 de ani, Iașul zămislea o națiune: națiunea română.

Atunci, ieșenii au pus punct dezbinării, întru unirea sub un singur nume: România. Profit de ocazie, pentru a mulțumi Parlamentului și Guvernului României, primului ministru, pentru că ne-au sprijinit în demersul pe care comunitatea ieșeană l-a făcut pentru ca ziua de 24 ianuarie să devină sărbătoare națională legală”, a spus primarul Nichita, în prezența celor câteva mii de persoane adunate în Piața Unirii din Iași.

 

El a afirmat totodată că Proclamația de la Iași a fost un demers susținut de comunitatea academică, spirituală și culturală a Iașului, nu pentru a adăuga o zi liberă în calendar, ci cu scopul de a aminti mereu tuturor că Iașul și Moldova au știut să se sacrifice pentru o mare idee, pentru un mare proiect, care a adus istoria națională în matca ei firească: unirea tuturor românilor.

„Iată că Iașul, ca oraș-simbol, și-a dovedit vocația de oraș-întemeietor, de loc de naștere a marilor proiecte care au transformat România, atât în 1859, cât și în perioada 1916 – 1918, când Capitala țării, împreună cu Regele Ferdinand, s-au mutat la Iași.

 

Am arătat că, fără sacrificii, nu se poate înfăptui nimic trainic. Dar fără recunoașterea sacrificiului și fără acordarea respectului cuvenit celor ce au ales să se sacrifice, uitarea poate distruge totul. Ani de-a rândul, de aici, din Piața Unirii, am dat exemplul marilor noștri înaintași care au respectat Iașul și i-au recunoscut meritele istorice. Am spus-o și o repet, cred că avem nevoie astăzi, mai mult decât oricând, de spiritul marilor oameni care au reușit să făurească România modernă.

Spiritul unionist, patriotismul viu, conștiința națională, au fost trăsăturile care i-au definit pe Alexandru Ioan Cuza, Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri, Costache Negruzzi, Alecu Russo, drept oameni providențiali pentru națiunea română”, a spus Gheorghe Nichita.

Primarul Iașului a subliniat că, în prezent, orașul are nevoie de aceeași apreciere, din partea instituțiilor fundamentale ale statului și a elitelor țării, pentru a redeveni un oraș care să emane prosperitate, bunăstare, cultură pentru Moldova de dincoace și dincolo de Prut și pentru românii aflați în vechea Bucovină.

 

„Mă bucură că, în sfârșit, Guvernul Victor Ponta, și sunt convins că și Președintele României, au sprijinit și vor sprijini marile proiecte ale Iașului. Așa cum au sprijinit modernizarea aeroportului, așa dorim să realizăm și autostrada care să lege Moldova de Ardeal, și Spitalul Regional de Urgențe, și alte proiecte economice menite a dezvolta această regiune și a o scoate din izolare”, a mai spus primarul Iașului, de pe scena amplasată în Piața Unirii.

Conform acestuia, proiectele pot deveni realitate dacă cei responsabili sunt uniți în misiunea lor de a dezvolta și moderniza națiunea română. În acest sens, Nichita a afirmat că aceste proiecte „nu sunt dorințe deșarte, nu sunt mofturi”, ci sunt condiții necesare pentru șansa de a avea creștere economică.

 

„Domnitorul Alexandru Ioan Cuza spunea la 5 ianuarie 1859: ‘Noi sfătuim și îndemnăm pe toți compatrioții noștri de orice stare și condiție să uite dezbinările și urile trecute. Numai pacea dintre noi, numai iubirea între fiii aceleași țări și nații, numai o deplină armonie între toate clasele societății, pot să ne întărească să ridicăm patria noastră’. Aceste cuvinte sunt valabile și astăzi. Îmi doresc ca anii de vrajbă, de ură, de scandal să înceteze și să ne dăm cu toții mâna, așa cum au făcut-o și înaintașii noștri acum 156 de ani, pentru modernizarea statului, pentru progres, pentru ca țara aceasta să devină așa cum ne-o dorim cu toții și cum au visat-o marii oameni de stat ai vremii. Atât 24 Ianuarie, cât și 1 Decembrie, Ziua națională a României, reprezintă momente în care trebuie să ne asumăm cu toții răspunderea publică pentru a reprezenta cu cinste comunitatea locală și națiunea română. Iașul – orașul din inima românilor, mulțumește tuturor celor care îi stau alături, îi salută pe frații români de pretutindeni și anunță lumea întreagă că se pregătește să devină un mare oraș european”, a spus, în finalul discursului, primarul Gheorghe Nichita.

 

 

 

(Sursa: ziaruldeiasi.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here