Economia Republicii Moldova, într-o continuă scădere

Republica Moldova ar putea intra în recesiune în 2015, este concluzia analiștilor de la Expert-Grup, potrivit cărora, economia țării încetinește continuu în ultimele luni.

 

Indicele Compozit Anticipator, calculat lunar de Expert-Grup și care agreghează 6 indicatori macroeconomici de referință, a marcat, în Decembrie 2014, 87 puncte, în scădere pentru a treia lună consecutiv. Această dinamică denotă continuarea presiunilor negative asupra economiei moldovenești, iar în lipsa unor reforme structurale vizibile, aceasta ar putea să intre în recesiune în 2015.

 

Înrăutățirea situației economice din ultima perioadă este determinată atât de factori din partea cererii, cât și din partea ofertei, fapt ce necesită un spectru larg de măsuri de politică economică. Presiunile din partea ofertei derivă din reducerea exporturilor, spre UE, care au scăzut constant în ultimele luni, dar în special spre CSI, care s-au diminuat cu peste 30% atât în noiembrie cât și în decembrie 2014. Involuțiile respective au fost cauzate de condițiile economice dificile din regiune, care au cauzat răcirea cererii externe pentru produsele moldovenești, precum și de restricțiile comerciale aplicate de către Federația Rusă.

 

Acest regres a avut loc în pofida deprecierii monedei naționale din aceeași perioadă, care, cel puțin teoretic, ar fi trebuit să impulsioneze exporturile și să susțină fenomenul de substituție a produselor de import cu cele autohtone. Faptul că în trimestrul importurile s-au redus cu doar 4,7%, iar exporturile tocmai cu 12,4%, confirmă pe de o parte dependența acută a economiei moldovenești de importuri (cererea reacționează mai slab la variația prețurilor), și pe de altă parte pozițiile fragile ale exportatorilor moldoveni pe piețele externe, susțin autorii.

Drept rezultat, volumul producției industriale a început să decelereze de la 12,3% în octombrie 2014 la 6,7% în decembrie 14. Presiunile din partea cererii s-au materializat în reducerea transferurilor din străinătate în favoarea persoanelor fizice cu 30,8% în decembrie, preponderent din Federația Rusă.

 

Încetinirea activității economice, cuplată cu cererea sporită de valută cauzată de o serie de tranzacții suspecte, dar și nervozitatea sporită a populației, au cauzat deprecierea substanțială a monedei naționale. Deși tendința de depreciere a leului a început încă în 2011, aceasta s-a accelerat în trimestrul 4 2014, odată cu reducerea puternică a exporturilor și remiterilor, precum și o serie de tranzacții suspecte cu valută din sectorul bancar.

 

În 2015, tendința a atins cotații periculoase din cauza cererii sporite de valută din partea populației și agenților economici bazată pe anticiparea unei deprecieri și mai puternice în viitor. Astfel, de la începutul anului curent, leul moldovenesc s-a depreciat cu circa 25% față de dolarul SUA. Drept rezultat, au crescut presiunile inflaționiste, fapt ce a determinat BNM să înăsprească politica monetară, iar ponderea depozitelor exprimate în valută străină a crescut până la 50,9% în ianuarie (de la 39,5% în ianuarie 2014).

 

 

 

(Sursa: independent.md)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here