Antreprenorii care au accesat trei programe lansate la final de 2023 de Ministerul Economiei pentru finanțarea IMM-urilor reclamă o întârziere la rambursarea banilor care ar trebui să acopere 50% din creditul contractat de o firmă înscrisă pentru investițiile eligibile, arată informațiile puse la dispoziție de către aceștia pentru Economedia.
Programele se numesc „microindustrializare”, „dezvoltarea activităților de comercializare a produselor și serviciilor de piață” și „accelerarea dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii”. Fiecare prevede câte un ajutor maxim de 500.000 de lei. Antreprenori înscriși în programe au transmis către Economedia că, deși documentația a fost depusă, iar băncile partenere au transmis-o mai departe, autoritatea de management nu a efectuat rambursările aferente contractelor de finanțare. Astfel, ei trebuie în acest moment să plătească dobânzi ridicate la credite, dar se confruntă și cu posibilitatea pierderii finanțării dacă achită parțial sau total creditul bancar înainte ca statul să facă rambursarea.
- Situația rambursărilor întârziate vine în contextul în care deficitul bugetar al României a ajuns aproape de nivelul de 9% din PIB în 2024, iar Guvernul a amânat deja unele plăți, cum ar fi către furnizorii de energie sau către programul Anghel Saligny pentru a mai controla unele cheltuieli. La începutul lui 2025, și programele Femeia Antreprenor și Start-up Nation erau blocate de Ministerul Economiei, iar antreprenorii trebuiau să plătească dobânzi ridicate la credite așteptând rambursările de la stat.
La programul național de microindustrializare au aplicat un număr de 1.036 de întreprinderi în perioada de înscriere, programul de accelerare a dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii a beneficiat de 486 de aplicanți înscriși, iar la programul de dezvoltare a activităților de comercializare a produselor și serviciilor de piață s-au înscris cele mai multe firme aplicante din istoria schemei de ajutor, respectiv 2615 întreprinderi.
În 2024, Programul de dezvoltare a activităţilor de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă avea un buget alocat de 50.000.000 lei, numărul estimat de beneficiari pentru anul trecut fiind de 100. Bugetul estimat pentru implementarea măsurii în intervalul 2024 – 2027 era de 298.000.000 lei, reprezentând câte 74.500.000 lei pentru fiecare an. Numărul estimat de beneficiari pentru această perioadă era de 596, reprezentând câte 149 pentru fiecare an.
Întreg materialul poate fi citit aici