Eclipsa de Soare 2015. Stările psihice ale persoanelor vulnerabile se pot acutiza odată cu eclipsa de Soare. Ce recomandă psihologii

Eclipsa de Soare 2015. Psihologul Hanibal Dumitraşcu este de părere că stările psihice ale persoanelor vulnerabile se pot acutiza odată cu eclipsa parţială de Soare, iar psihoterapeutul Cristian Andrei avertizează că fenomenul astronomic are efecte secundare „asupra interpretării”.

Psihologul Hanibal Dumitraşcu şi psihoterapeutul Cristian Andrei au vorbit, pentru Mediafax, despre efectele secundare asupra sănătăţii oamenilor care pot apărea odată cu eclipsa parţială de Soare de vineri.

„Dincolo de efectele de natură geofizică, care apar fără îndoială şi duc la modificări ale homeostazei echilibrului, circulaţia sangvină, hipertensiune arterială şi eventuale atacuri de panică, eu vă spun că, în cazul acesta, în care discutăm de o eclipsă parţială de Soare, problemele vor fi mult mai reduse”, a declarat Hanibal Dumitraşcu pentru Mediafax.

„Forţa sau puterea de reprezentare colectivă pe care o au oamenii în legătură cu un asemenea eveniment poate să genereze sau să determine stările de anxietate, tensiune, dar ele sunt produsul mai degrabă a modalităţii colective de reprezentare şi al mitologiei generate de un asemenea eveniment cosmic mai mult decât efectul propriu-zis asupra organismului uman”, a precizat acesta.

El a spus că lucrurile sunt mai puternice, mult mai profunde atunci când există o eclipsă totală. „Când este parţială sunt şi efectele parţiale, mult mai reduse decât în cazul unei eclipse totale. În cazul persoanelor care suferă de depresie, starea se acutizează, pentru că e vorba de o slăbiciune generală a stării psihice şi a organismului persoanelor respective. Cu cât eşti mai expus şi ai vulnerabilităţi de genul acesta, se poate să fii mai afectat”, a completat Dumitraşcu.

În acest context, psihologul Hanibal Dumitraşcu a afirmat că, pentru a diminua aceste efecte ale eclipsei parţiale de Soare, oamenii ar trebui să creadă mai puţin în reprezentările acestea colective conform cărora „eclipsa aduce cu ea războaie, cutremure, calamităţi de tip natural”. „Este doar o poveste, o mitologie şi nu are de cele mai multe ori legătură cu realitatea, poate doar cu coincidenţele”, a concluzionat acesta.

Pe de altă parte, psihoterapeutul Cristian Andrei a declarat, pentru Mediafax, că eclipsa parţială de Soare simbolizează foarte bine fenomenul obscurantismului în sânul comunităţii. „Există partea luminoasă a Soarelui şi partea care este obturată şi care pare întunecoasă şi exact aşa este şi în societatea românească, există oameni luminaţi, care au cultură ştiinţifică şi care nu sunt foarte impresionaţi de o eclipsă, şi există oameni care nu sunt informaţi şi care nu au cultură suficientă şi încep să atribuie tot felul de puteri supranaturale acestui fenomen”, a spus doctorul Cristian Andrei.

El a spus că „în societatea românească sunt foarte mulţi oameni care se plasează în partea aceasta întunecoasă a culturii şi ar putea spune că atotputernicul Soare are probleme şi că sursa vieţii pe Pământ suferă, când, de fapt, Soarele nu păţeşte nimic”.

„Există şi mitul acesta al atotputernicului, românii fiind destul de înclinaţi să aibă dictatori, să aibă oameni care să-i impresioneze şi să-i abuzeze. Sunt foarte curioşi atunci când Soarele, dictatorul are un mic defect, o pată. Cam asta este preconcepţia în popoare semidezvoltate, cum este şi al nostru, poporul român, cu o cultură pe jumătate. Oamenilor nu li se poate întâmpla nimic, pentru că este doar un efect vizual, o suprapunere de obiecte care sunt la distanţă unul faţă de altul. Nici câmpul magnetic, nici radiaţia solară nu se modifică în timpul acesta. Este o incidenţă vizuală. Dacă am fi în altă parte a Globului, nici nu am vedea această eclipsă”, a mai spus acesta.

Cristian Andrei a declarat că eclipsa parţială de Soare nu are efecte secundare asupra sănătăţii, ci asupra interpretării. „Oamenii cu mai puţină cultură interpretează mai alarmist, oamenii cu suficientă cultură îşi văd de treaba lor”, a adăugat acesta.

Eclipsa parţială de Soare de vineri va începe în jurul orei 10.40, va avea maxima în jurul orei 11.56 şi se va încheia la 13.05, cu o durată medie pentru România de două ore şi 20 de minute. Acoperirea Soarelui de către Lună va varia în funcţie de locul observaţiei, fiind mai scăzută în sudul ţării şi mai ridicată în nord. Procentul de acoperire a Soarelui va fi situat între 40 şi 55%, potrivit cifrelor furnizate de specialiştii Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din Bucureşti.

 

 

 

 

 

Sursa: descopera

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here