Preşedintele rus, Vladimir Putin, a semnat miercuri un ordin prin care revocă semnătura Rusiei din Statutul de la Roma, baza legală prin care a fost creată Curtea Penală Internaţională (CPI).
Cancelaria rusă a afirmat că timp de 14 ani cât a funcţionat, CPI a dat doar patru sentinţe şi a cheltuit peste 1 miliard de dolari.
În ianuarie acest an, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a denunţat lipsa de obiectivitate a CPI când tribunalul a autorizat o investigaţie a posibilelor crime de război săvârşite în timpul războiului dintre Rusia şi Georgia din 2008 din regiunea separatistă Osetia de Sud.
De asemenea, la începutul săptămânii, CPI a dat publicităţii o declaraţie în care se afirma că Rusia şi Ucraina se află într-un conflict armat şi în care Crimeea era considerată teritoriu ocupat.
Prin decizia de a revoca semnătura, niciun cetăţean rus nu va putea fi judecat la Haga pentru crime de război sau genocid decât în condiţiile în care Consiliul de Securitate al ONU, unde Rusia are drept de veto, decide acest lucru.
Vizat de critici pentru crimele comise în cadrul campaniei sale antidrog, soldate cu mii de morţi, Rodrigo Duterte intenţionează să calce pe urmele lui Putin în ce priveşte CPI. El a dat de înţeles acest lucru joi, înainte de a pleca la Lima pentru summitul Asia-Pacific, transmite agenţia de presă Reuters, citată de Agerpres.
Spre deosebire de Rusia, statul filipinez a ratificat Tratatul de la Roma.
Decizia simbolică a Rusiei coincide cu anunţurile retragerii Africii de Sud, Gambiei şi Burundi din CPI, ţări care îi reproşează instanţei de la Haga că îşi direcţionează anchetele doar asupra lor.
Pe de altă parte, Duterte a criticat Statele Unite şi a spus că, în cazul în care Rusia şi China vor crea o „nouă ordine“, atunci Filipinele vor fi primele care se vor alătura.