După dezastrul produs de Becali, a eşuat şi Demidov. BLESTEMUL AVICOLEI, la a treia generaţie. Un nou investitor apare la Războieni

Fermele cu pui luate în concesiune de soţii basarabeni Serghei şi Tatiana Demidov nu au mai primit autorizaţie de funcţionare. În martie, muncitorii s-au revoltat pentru că nu şi-au primit salariile. Apare, în schimb, un al treilea investitor: Florin Cerbu, necunoscut în Iaşi, care anunţă un aport de 1,6 milioane de euro.

 

Fermele care au aparţinut de Avicola Iaşi sunt încă la mare căutare. După Makler Plus, o altă societate investeşte milioane ca să crească găini în spaţiile care i-au aparţinut lui Becali. Noul investitor este necunoscut chiar şi specialiştilor în domeniu, iar aceştia cred că fermele i-ar putea aparţine de fapt tot patronului de la Makler.

 

Florin Cerbu vrea să crească pui de carne la sol. Stă în coasta Kosarom, la Târgu Frumos, dar spune că e loc pentru toată lumea

Makler Plus e pe minus

Firma Makler Plus aparţine basarabeanului Serghei Demidov, iar afacerea sa de la Războieni a pornit în 2011. Demidov a închiriat halale de la Războieni ale Avicola, firmă băgată în insolvenţă de Gigi Becali, şi, timp de aproape doi ani, a desfăşurat o activitate profitabilă. În fermele 4, 5, 6, 7, 8 şi 10 de la Avicola au fost închiriate zeci de hale, din care Serghei Demidov a scos circa 400.000 pui pe an. Drept chirie, Avicola primea câte 0,55 lei pentru fiecare pui livrat la abator, dar, pe lângă halele de creştere a puilor, Makler Plus a închiriat atât Fabrica de Nutreţuri Combinate, cât şi Staţia de Incubaţie contra sumei de 5.000 lei lunar. Mai mult, Makler a preluat şi Abatorul de la Târgu Frumos, pentru care s-a angajat să plătească 50 lei la fiecare tonă de carne procesată.

 

 

Citește și Dimitriu şi Şoptelea te-amendează şi-apoi te-ntreabă: „Primiţi cu dezinsecţia?” Ermil Dimitriu face legea într-o zonă cu 250 de agenţi economici

 

 

Proteste şi autorizaţii „pe blat”

Afacerea lui Serghei Demidov a intrat însă în impas de câteva luni. Circa 50 de angajaţi au protestat sătptămâna trecută pentru că nu şi-au primit salariile încă din luna ianuarie. În registrele Ministerului de Finanţe, Makler Plus este însă o afacere rentabilă. Avea în 2012 aproape 500 de angajaţi, a înregistrat o cifră de afaceri de peste 60 milioane de lei şi înregistra profit de aproape 300.000 lei.

Sursele 7EST susţin însă că problemele firmei se trag de la nerespectarea condiţiilor sanitar-veterinare. „Li s-a retras autorizaţia de funcţionare, iar pentru a o redobândi, firma trebuia să facă anumite investiţii. Nu s-a făcut nimic, iar DSVSA Iaşi le-a redat autorizaţia fără să facă auditul impus de procedură. De aceea, săptămâna trecută a şi venit o echipă de la Bucureşti în inspecţie”, spun sursele.

Contactat, directorul DSVSA Iaşi, Gabriel Ciobanu, a confirmat că o echipă a Autorităţii Sanitar-Veterinare a venit la Iaşi în problema Makler Plus, dar a refuzat să explice care au fost deficienţele invocate şi dacă s-a acordat autorizaţia fără un audit prealabil.

 

 Cocoşul fantomatic de pe frontispiciul Avicola pare o piază rea

Apare o nouă firmă în „coasta” Makler 

Dacă Makler Pus are probleme, la Războieni va apărea un nou producător important de carne de pasăre. SC Ferma Nouă de Reproducţie SRL a fost înfiinţată în 2010, dar nu a desfăşurat până acum activitate economică. „Este vorba despre fermele noi ale fostei Avicola. Vrem să le modernizăm şi să le populăm”, a spus Florin Cerbu, administratorul firmei.

Practic, este vorba despre 12 hale de producţie care au aparţinut Avicola SA şi au fost vândute de administratorul judiciar după ce Becali a băgat firma în insolvenţă. După obţinerea autorizaţiilor, ferma va intra în proces de modernizare şi va produce păsări din rasă grea, pentru carne. „Nivelul investiţiei este de circa 1,6 milioane de euro, din care 600.000 euro provin din fonduri europene. Teoretic, în toamnă ar putea fi populate fermele”, a explicat Cerbu.

 

 

Citește și Movilă, baron de Aroneanu. Deputatul PMP şi-a terminat vila şi i-au crescut și economiile, deşi el şi soţia trăiesc doar din salarii

 

 

Investitor nou sau paravan pentru Makler?

Potrivit documentaţiei depusă de Florin Cerbu, firma deţine 12 din cele 18 hale ale fostei Avicola, iar 4 hale vor fi folosite doar pentru reproducţie şi creştere a puilor. Celelalte 8 hale urmează să fie folosite pentru creşterea la sol a găinilor de rasă grea. Pe hârtie, ferma ar trebui să producă peste 8,3 milioane de ouă incubabile pe serie, un an având două serii. Halele de creştere ar urma să aibă 54.000 locuri pe serie, adică 108.000 de găini pe an. Lor li se adaugă câteva sute de mii de puicuţe şi cocoşei care se estimează că vor ieşi pe piaţă înainte de a ajunge la maturitate. A

dministratorul SC Ferma Nouă de Reproducţie SRL, Florin Cerbu, este necunoscut celor din DSVSA şi nici nu a depus încă solicitarea de autorizare. El deţine însă 5,1 hectare de teren, cu tot cu cele 12 ferme, iar achiziţia a făcut-o în aprilie 2012. „Au fost scoase la licitaţie de administratorul judiciar şi le-am cumpărat. Sunt inginer zootehnist, e domeniul meu de activitate”, a susţinut Florin Cerbu.

 

 

Cerbu spune că e singur

Omul de afaceri a obţinut certificatul de urbanism în ianuarie, iar în urmă cu câteva săptămâni a solicitat avizul de mediu. „Singur nu poate face o astfel de investiţie, nu este un om de afaceri cunoscut la Iaşi. La Războieni îşi desfăşoară afacerea Makler Plus, este posibil să fie chiar un prieten de-al lui Serghei Demidov”, spun sursele 7EST. În replică, Cerbu susţine că nu-i cunoaşte pe soţii Demidov. „Eu sunt stabilit de vreo 10 ani în Iaşi, nu sunt originar de aici. Nu-i cunosc pe cei de la Makler, aşa că nu am cum să fiu eu paravan. Vom fi vecini iar pe piaţă este loc pentru toţi”, a argumentat Cerbu.

 

 

 Hristu, nepotul lui Becali, cel care a îngropat Avicola

Aventura nepoţilor lui Becali, un faliment de 12 milioane de euro

Avicola SA a intrat în insolvenţă în 2010, deşi obţinea profit operaţional. În 2009, de exemplu, Avicola obţinea d
in vânzarea păsărilor 2 milioane de lei profit, dar avea pierdere financiară de peste 1,6 milioane de lei. „Găurile” au fost făcute de nepoţii lui Gigi Becali, care au împrumutat bani de la bănci în neştire, în loc să redimensioneze costurile. Când ratele şi dobânzile bancare au ajuns prea mari, Avicola a intrat în insolvenţă iar patrimoniul său a fost vândut pe bucăţi.

Gigi Becali a ajuns patron la Avicola în 2004, când a cumpărat pachetul majoritar, de 52% din acţiuni. Treptat, după mai multe majorări de capital, a ajuns să deţină 85% din capitalul social. Pe lângă calitatea de acţionar majoritar, Becali a ajuns să o deţină şi pe cea de principal creditor al firmei. El avea de recuperat circa 25 milioane lei, daţi cu titlu de împrumut, la care se adaugă dobânzi de aproape 8 milioane lei. Datoriile totale ale Avicola Iaşi depăşeau 12 milioane de euro la momentul intrării în insolvenţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here