După ce a pârjolit statul de 1 milion de euro, patronul Sedcom Libris bagă bani în imobiliare

 O firmă înființată de Radu Petru, patronul de la Sedcom Libris, a intrat zilele trecute în faliment în urma unor acuzații de evaziune fiscală  SC Rallcasa SRL a fost acuzată de Fisc că a fraudat bugetul statului cu aproape 1 milion de euro  Luna trecută, patronul Sedcom Libris, Radu Petru a obținut patru certificate de urbanism pentru ridicarea unor clădiri de birouri și locuințe

Una dintre firmele păstorită ani de zile de familia patronului de la Sedcom Libris, Radu Petru a intrat zilele trecute în faliment ca urmare a unei decizii irevocabile pronunțate de magistrații de la Tribunalul Sindic.

Nu ar fi nimic în neregulă. Zi de zi intră societăți în faliment datorită recesiunii economice numai că, în acest caz, dispariția firmei respective, SC Rallcasa SRL, se va produce ca urmare a unor acuzații de fraudă formulate chiar de Direcția Regională de Finanțe. Gravitatea situației constă în faptul că prejudiciul, care depășește 1 milion de euro, nu a fost recuperat nici până în ziua de azi, iar ca urmare a deciziei de faliment firma va fi în curând radiată.

Societatea comercială a fost verificată în anul 2014 de Fiscul ieșean, ocazie cu care s-a constatat că SC Rallcasa SRL a prejudiciat bugetul statului prin tot felul de afaceri evazioniste cu suma de aproape 1 milion de euro. Chiar dacă Radu Petru a susținut în ultima perioadă că nu are nici cea mai mică legătură cu acuzațiile de fraudă faptele par să-l contrazică.

Firmă înființată chiar de Sedcom Libris

Firma a fost înființată în anul 2009, când asociați la constituirea capitalului social al firmei au fost Radu Petru, fratele său Radu Ioan, fiul său Radu Petru, dar și firma Sedcom Libris.

Este adevărat că în anul 2012 familia Petru dar și Sedcom Libris au notificat Registrul Comerțului că au cesionat părțile pe care le dețineau la Rallcasa SRL către un anume Gabriel Valentin Platon, dar conform raportului de inspecție fiscală afacerile evazioniste s-au derulat în perioada 2009 – 2013.

Controlul Fiscului a scos în evidență faptul că administratorii firmei au apelat la metode devenite de acum “clasice” pentru a frauda statul. Una dintre aceste metode se referă la înregistrarea unor achiziții fictive în contabilitatea societății comerciale. |n acest mod societatea a dedus ilegal TVA în sumă de circa 800.000 euro. „La TVA s-a constatat o diferență suplimentară în sumă de 3.700.283 de lei astfel: neacordarea dreptului de deducere TVA aferentă unor achiziții de bunuri, deoarece societatea nu a prezentat documente justificative, respectiv facturi care să cuprindă toate informațiile necesare în vederea exercitării dreptului de deducere a TVA și nu a făcut dovada că acestea au fost destinate utilizării în folosul operațiunilor sale taxabile”, se arată în raportul Fiscului.
De asemenea, pentru suma reprezentând TVA necalculat și neachitat în mod corect, Fiscul a calculat penalități în valoare de 262.922 de lei. |n plus, firma s-a eschivat de la plata impozitului pe profit tot printr-o metodă “classică”. Adică administratorii firmei nu au declarat corect activitățile economice generatoare de profit.

“ S-au constatat neconcordanțe între evidența contabilă și organul fiscal. De aceea, la impozitul pe profit s-a stabilit o diferență de 205.042 de lei. Societatea a achizitionat bunuri de la SC Baldomet Invest SRL care la rândul ei a achiziționat bunuri de la SC Anisia Construct SRL din Zalău cea din urmă aflându-se în procedura insolvenței și nu a putut face dovada că aceste operațiuni sunt efectuate în scopul realizării de venituri sau a unor operatiuni taxabile”, a mai arătat Fiscul.
Pentru suma de 1.117.267 de lei s-au putut institui măsuri asiguratorii de către organele fiscale.

Firma are ca domeniu de activitate „lucrari de construcții ale clădirilor rezidențiale și nerezidențiale”. De precizat că Rallcasa SRL a semnat în anul 2012 un contract pentru a construi două sere în comuna Aroneanu, proiectul fiind finantat din fonduri europene.  Ineditul acestei situații constă în faptul că Radu Petru a lucrat o periodă la Direcția de Finanțe, la serviciile de combatere a evaziunii fiscale. Mai mult decât atât, acesta este și cadru didactic, a predat discipline economice la universități private și la Universitatea Alexandru Ioan Cuza.

Patronul Sedcom Libris se reprofilează pe imobiliare

Pe de altă parte, Radu Petru este pregătit să demareze afaceri imobiliare de ordinul milioanelor de euro. În luna octombrie 2016, Sedcom Libris a obținut de la Primăria Iași pe bandă rulantă mai multe certificate de urbanism pentru construireaunor clădiri cu funcționalitate mixtă birouri și locuințe.

Astfel pe 24 octombrie Radu petru primește certificatul de urbanism numărul 3465 în vederea edificării unui imobil în Tătărași, pe strada Fântânilor. A doua zi, pe 25 octombrie, Sedcom Libris mai obține încă două certificate de urbanism pentru construirea a două clădiri în Șoseaua Bucium, pentru ca în final, pe 27 octombrie să fie eliberat certificatul numărul 3564 având același beneficiar pentru construirea unei clădiri de birorui în Canta pe strada Moara de Foc nr. 4 unde este actualul sediu al companiei.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here