După ce a cerut pensii speciale pentru notarii comuniști, Iulia Scântei iese la atac cu Teoria Conspirației

Senatorul PNL de Iași Iulia Scântei a trimis redacției un drept la replică după ce 7IAȘI a dezvăluit că aceasta a înaintat un amendament prin care  propunea pensii speciale pentru notarii care au activat în timpul reginmului comunist @ Aceasta susține că documente publicate de 7IAȘI sunt „susceptibile de fals” @ Iulia Scântei contrazice și pune la îndoială autenticitatea unui document public care poartă antetul „Parlamentul României. Senat” și are numărul de înregistrare 545/19.12.2017@ Prin urmare, publicăm din nou documentul în care este consemnat amendamentul propus de Iulia Scântei și care poate fi consultând accesând site-ul senatului la link-ulhttps://www.senat.ro/legis/PDF/2017/17L545CR.pdf @ La Nr. Crt. 347 este consemnat faptul că amendamentul este propus de către Iulia Scântei @ De asemnea, publicăm și dreptul la replică trimis către 7IAȘI de către senatorul PNL Iulia Scântei

Drept la replică delirant trimis redacției 7IAȘI de către senatorul PNL Iulia Scântei. Aceasta susține că articolul publicat de 7IAȘI „Demagogie cu pălărie. În 2017, liberala Scântei propunea pensii speciale pentru notarii regimului comunist” s-a bazat pe acte „susceptibile de fals”, pe un „document pretins oficial”.

Documentul poate fi însă descărcat și consultat chiar de pe site-ul Senatului, accesând link-ul: https://www.senat.ro/legis/PDF/2017/17L545CR.pdf. Raportul poartă antetul „Parlamentul României. Senat” și are numărul de înregistrare 545/19.12.2017, iar la Nr. Crt. 347 este consemnat amendamentul propus de Iulia Scântei.

Deși acuzațiile aduse de către Iulia Scântei conturează mai de grabă propria Teorie a Conspirației, publicăm integral dreptul la replică al acesteia așa cum a fost expediat redacției 7IAȘI.

Drept la replică Iulia Scântei, senator PNL

În urma articolului publicat pe site-ul 7IASI.ro, în ziua de 29.01.2020, sub titlul Demagogie cu pălărie. În 2017, liberala Scântei propunea pensii speciale pentru notarii regimului comunist” sub semnătura lui Tudor LEAHU (https://www.7iasi.ro/demagogie-cu-palarie-in-2017-liberala-scantei-propunea-pensii-speciale-pentru-notarii-regimului-comunist/ ), în calitate de Senator PNL solicit redacției 7IASI.ro si autorului articolului sus mentionat – domnul Tudor LEAHU, rectificarea articolului publicat precum si publicarea prezentului drept la replică:

În calitate de senator PNL – membru al Comisiei speciale pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul justiţiei (in continuare denumită Comisia specială), am participat activ alături de colegii mei deputati si senatori PNL, la lucrările acestei comisii.

Modul in care autorul articolului de mai sus relatează însă participarea mea in dezbaterea proiectului de lege nr. PLX 418/2017 privind modificarea Legii nr.303/2004 este unul bazat pe neadevăruri, pe documente de lucru ale Comisiei susceptibile de fals, scopul urmărit fiind acela de a defăima imaginea publică a subsemnatei.

În concret, autorul articolului evidentiază numele meu pe un document pretins oficial al Comisiei speciale, ca initiator al unui amendament privitor la recunoasterea vechimii celor care au activat în funcția de notar de stat pentru acordarea beneficiului corespunzator acelei perioade sub forma unei pensii de serviciu.

Raportul Comisiei speciale asupra proiectului de lege a fost intentionat falsificat pentru a fi introdus numele meu prin sintagma încercuită “Autor:senator PNL Iulia Scântei“ . În realitate, conform Raportului final publicat pe site-ul Camerei Deputatilor  – (a se vedea aici Raportul public al Comisiei speciale, publicat la 4 decembrie 2017 – http://www.cdep.ro/comisii/suasl_justitie/pdf/2017/rp418;2.pdf), rezultă că acest amendament nu a avut un autor unic, ci a fost un amendament sustinut colectiv de mai multi membri ai Comisiei speciale, fiind însușit de partidele politice reprezentate în Comisie, respectiv de PNL si PSD în cadrul dezbaterii (atasat paginile 160, 161 si 162 din Raportul publicat). Parlamentarii PNL membri ai Comisiei, inclusiv subsemnata, nu au votat la finalul dezbaterilor, nici Raportul Comisiei speciale si nici proiectul de lege in plenul celor două camere.

Mai mult, verificând documentele de lucru ale Comisiei din perioada noiembrie – decembrie 2017, cu referire la amendamentul privitor la notarii de stat, rezultă cu certitudine atât cine sunt autorii propunerilor de echivalare a vechimii în muncă pentru foșții notari de stat, precum și intervenția mea pentru corectarea textelor propuse de alti membri ai comisiei în scopul limitării efectelor juridice negative.

Redau mai jos succesiunea dezbaterilor si a votului final pentru a lămuri neadevărurile publicate in articolul sus mentionat :

  • în sedinta Comisiei din data de 24 noiembrie 2017, parlamentarii ALDE au propus primul amendament de recunoastere a vechimii în funcția de notar de stat în calcularea vechimii magistratilor, beneficiari ai pensiei de serviciu (textul propus de ALDE la art. 82 alin. (2) din lege a fost: La calcularea acestei vechimi se iau în considerare şi perioadele în care judecătorul, procurorul, magistratul-asistent sau personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, precum şi judecătorul de la Curtea Constituțională, judecătorul, procurorul financiar şi consilierul de conturi la secţia jurisdicţională a Curţii de Conturi a exercitat funcția de ministru al justitiei, în condițiile prevăzute de articolul 621, profesia de avocat, notar, personal de specialitate juridică în fostele arbitraje de stat, consilier juridic sau jurisconsult”).
  • în sedinta Comisiei din data de 2 decembrie 2017, s-a propus un amendament însușit de PNL si PSD pentru recunoasterea în mod similar a vechimii fostilor notari de stat, care si-au desfasurat activitatea pe langă instantele judecatoresti, ca vechime necesară pentru a beneficia de pensie de serviciu exclusiv raportat si limitat la perioada lucrata în fostele Notariate de Stat.
  • La finalul dezbaterii proiectului Plx 418, în sedinta din data de 4 decembrie 2017, toti parlamentarii PNL membri ai Comisiei speciale, deci inclusiv subsemnata, am votat IMPOTRIVA Raportului final asupra proiectului Plx 418, fapt verificabil în stenogramele de sedintă.
  • În sedinta de plen a Camerei Deputatilor din 11 decembrie 2017, toți deputatii PNL au votat IMPOTRIVA Raportului final al Comisiei speciale si a proiectului de lege;
  • In continuarea procedurii de legiferare la Senat, în sedinta Comisiei speciale din data de 18 decembrie 2017, nu am propus niciun amendament ci din contra, am solicitat Comisiei speciale, corectarea amendamentului propus anterior sub aspectul restrângerii efectelor acestuia : am solicitat în scris citez :”să limitam beneficiul altor drepturi de asigurari sociale si sa le impunem fostilor notari de stat, conditii de vechime similare magistratilor ca să nu beneficieze altfel de pensie de serviciu ”.
  • În mod similar si consecventi deciziei politice a PNL, cu prilejul votului final de la Senat, senatorii PNL au votat ÎMPOTRIVA Raportului final si a proiectului de lege, în sedinta plenului din 19.12.2017.
  • Ulterior, urmare a sesizării de neconstitutionalitate la CCR, textul amendamentului care privea recunoasterea vechimii fostilor notari de stat si beneficiul pensiei de serviciu raportat la acea vechime, a fost declarat neconstitutional, iar Legea nr. 303/2004 în vigoare după modificarile aduse prin Legea nr. 242/2018, nu contine aceasta reglementare.

Având în vedere realitatea procesului de legiferare, evidențiat în stenograme si in documentele de lucru ale Comisiei, precum si în Raportul final adoptat de Comisie, articolul publicat de Tudor Leahu nu corespunde adevărului si urmăreste doar defăimarea subsemnatei. Desi am fost contactata telefonic pentru exprimarea unui punct de vedere, autorul articolului a ignorat faptul că am negat in timpul discutiei calitatea de autor al amendamentului si i-am precizat ca a fost un amendament însușit de Comisie, ceea ce contravine eticii profesionale.

Întrucât articolul dumneavoastra este de natură să dezinformeze cititorii şi să creeze o imagine falsă raportata la activitatea mea de Senator si de membru al Comisiei speciale, vă solicit urmatoarele:

  1. Rectificarea în articolul de pe site-ul 7IASI.ro a faptului că nu sunt inițiatorul amendamentului la care ați făcut referire si publicarea extrasului din Raportul oficial al Comisiei (pag 160, 161 si 162) pentru a evidenția inițiatorii amendamentului.
  2. Publicarea prezentului drept la replică în integralitatea sa pe home-page-ul site-ului dumneavoastră pentru ca cititorii dumneavoastră să fie corect informați.

În cazul în care nu veți da curs solicitărilor de mai sus, îmi rezerv dreptul de a utiliza mijloacele legale necesare respectării drepturilor garantate expres prin art. 30 alin. (6) din Constitutia României, republicata.

  SENATOR PNL Iulia SCÂNTEI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here