Dublu-șmecher! Un doctor de la Recuperare vrea două concedii plătite de stat

Un medic se judecă pentru plata la dublu a concediului de odihnă: o dată de la Spitalul de Recuperare, a doua oară de la UMF.

Cristian Marius Mârțu, un cunoscut doctor ORL-ist care-și desfășoară o activitate cu jumătate de normă la Spitalul de Recuperare se războiește în instanță cu unitatea medicală pentru neacordarea indemnizației pentru concediul de odihnă. Medicul reclamă conducerea spitalului de faptul că nu i-ar fi acordat în ultimii 2 ani concediul de odihnă plătit de 24  de zile pe an, deși are calitatea de salariat încadrat pe timp parțial, în baza unui contract individual de muncă. În replică, într-o întâmpinare, managerul Carmen Marinela Cumpăt arată că cadrul medical cu pricina este doctor primar prin cumul de funcții, cu jumătate de normă la clinica de recuperare, dar cu normă întreagă la UMF Iași.

 

Război în justiție între reprezentanții Spitalului de Recuperare Iași și un cunoscut medic ORL-ist, pe nume Cristian Marius Mârțu. Într-o plângere adresată Tribunalului Județean – Secția litigii de muncă, Mârțu acuză faptul că deși are calitatea de salariat al unității spitalicești, nu a putut beneficia în ultimii 2 ani de un concediu de odihnă plătit, în conformitate cu vechimea și experiența sa în muncă. În consecință, doctorul le cere magistraților specializați în rezolvarea conflictelor de muncă, să oblige instituția medicală la plata indemnizației pentru concediile de odihnă aferente perioadei 2017 – 2018.

’’Subsemnatul am calitatea de salariat din 2014 și funcția de medic specialist ORL. Sunt încadrat în baza unui contract individual de muncă cu timp parțial, respectiv jumătate de normă, adică 17,5 ore. În baza contractului de muncă beneficiez de 21 de zile de concediu de odihnă pe an, iar în prezent, datorită vechimii în muncă și a vechimii în același loc de muncă beneficiez de 24 de zile de concediu de odihnă plătit. Menționez că, atît în 2017 cât și în 2018, am solicitat de mai multe ori concediu de odihnă avizat de șeful de secție, însă fără viza managerului de unitate nu am putut pleca în concediul de odihnă legal, motiv pentru care mi-am luat concediu fără plată. Nu am beneficiat nici de zile de concediu de odihnă și nici de indemnizația care mi se cuvenea pentru acele 24 de zile. Este adevărat că natura muncii mele a impus prezența mea în spital, însă nu este corect ca în locul concediului de odihnă eu să fiu nevoit să-mi iau concediu fără salar. Personal, consider că sunt îndreptățit să solicit cele 24 de zile de concediu de odihnă plătit aferente anului 2017 și alte 24 de zile pentru anul 2018’’, a explicat medicul ORL-ist, Cristian Mârțu, prin intermediul avocatei sale, Viorica Buruiană.

Managerul Carmen Cumpăt: ’’Reclamantul nu are dreptate’’

De partea cealaltă a baricadei, conducerea Spitalului Clinic de Recuperare Iași, susține că acțiunea medicului este total nefondată, netemeinică și nelegală deoarece acesta este încadrat cu normă întreagă la UMF Iași, instituția principală de la care poate obține legal și corect un concediu de odihnă anual și plătit integral. Mai mult, într-o întâmpinare scrisă și depusă la dosarul cauzei, managerul Spitalului de Recuperare, Carmen Cumpăt, mai arată că Marius Mârțu este angajatul unității medicale în funcția de medic primar printr-un cumul de funcții, cu jumătate de normă, și că potrivit legii poate beneficia, la cerere, doar de un concediu de odihnă anual, fără niciun fel de plată. ’’Reclamantul nu are dreptate. Potrivit prevederilor HG 250/1992, salariații care îndeplinesc prin cumul, pe lângă funcția de bază cu normă întreagă, o altă funcție, are dreptul la concediu de odihnă plătit numai de la unitatea în care au funcția de bază. În cazul de față e vorba de UMF Iași. Unitatea medicală în care salariații cumulează funcții le va acorda acestora doar un concediu fără plată pentru zilele de concediu de odihnă primite de la cealaltă instituție. Norma acestuia de bază nu este la noi, la Recuperare, ci în cadrul  UMF, unitatea care i-a acordat concediul de odihnă anual prevăzut de lege. De asemenea, menționăm că, în această speță nici nu se poate vorbi de încălcarea vreunei dispoziții cuprinse în Codul Muncii’’a conchis, în întâmpinare, șefa Spitalului de Recuperare, solicitând magistraților, să respingă acțiunea.

Nicu SAMSON

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here