Conducerea Apavital, în corzi! Raport devastator întocmit de inspectorii de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Iași, care a descoperit o încărcătură organică periculoasă în probele recoltate. Furnizorul de apă potabilă a fost sancționat de inspectorii DSP cu o amendă de 40.000 de lei, deoarece ar fi funcționat fără autorizație sanitară pentru patru sisteme de tratare și distribuție a apei potabile, și anume: Hârlău, Vlădeni, Belcești și Țibănești. Mai mult, regia de apă a fost indicată drept principalul vinovat de existența unui risc de contaminare în acumulările respective, apa furnizată conținând o anumită încărcătură organică de THM (trihalometani) ce pune în pericol sănătatea oamenilor. În replică, reprezentanții Apavital susțin că au achiziționat deja niște sisteme noi de preparare și dozare pentru reținerea impurităților în vederea îmbunătățirii calității sursei de apă potabilă. Conducerea Apavital aruncă pisica moartă în ograda celor de la Autoritatea Națională Apele Române – Administrația Bazinală Prut – Bîrlad, arătând că sursa contaminării este chiar apa preluată din bazinul hidrografic Prut. Legea 458/2002, cu modificările și completările ulterioare reglementează calitatea apei potabile avînd ca obiect protecția sănătății oamenilor împotriva efectelor oricărui tip de contaminare. Referitor, la existența acestor substanțe (trihalometani) din apa potabilă, cei direct responsabili, din domeniul sănătății, ar fi știut de depășirile de concentrații încă din 2017. De ce vine tocmai acum DSP, după 2 ani, cu verificări și sancțiuni, este o întrebare ce trebuie clarificată cât mai curând posibil.
Scandal cât casa între Direcția de Sănătate Publică Iași și reprezentanții Apavital, principalul furnizor de apă potabilă din zona Moldovei. Motivul îl constituie apa furnizată în mai multe localități din județ, apă care ar conține o încărcătură organică de THM (trihalometani) ce depășește limita legală, fapt ce ar putea pune în pericol sănătatea celor care o consumă. Totul a început cu un control efectuat în primăvara acestui an, de inspectorii DSP Iași, în zona rurală, fiind vizate mai multe sisteme de tratare și distribuție a apei potabile. În urma verificărilor făcute, DSP a întocmit un raport în care s-a specificat că în acumulările de apă din mai multe localități, nivelul de THM (trihalometani) depășește limita legală admisă de lege. Mai mult, Apavital a fost sancționată cu o amendă consistentă în valoare de 40.000 de lei deoarece a funcționat fără autorizație sanitară pentru 4 sisteme de tratare și distribuție a apei potabile, și anume: Hârlău, Vlădeni, Belcești și Țibănești. Sancțiunea aplicată fost încadrată în prevederile Ordinului Ministerului Sănătății nr. 1030/2009, din HG 857/2011. În documentul semnat și parafat de directorul-executiv al DSP Iași, Liviu Stafie, este scris negru pe alb că respectiva încărcătură de materie organică (ex: trihalometani), descoperită în apa potabilă, poate provoca un anumit risc de contaminare, dar că deficiențele pot fi înlăturate rapid prin montarea unor sisteme moderne și performante de tratare.
Scandalos: ”Nu se făceau verificări complete ale apei potabile înainte de 2018”
De partea cealaltă a baricadei, reprezentanții Apavital susțín că aceste verificări ale concentrației THM, din apa potabilă, nu erau făcute absolut deloc înainte de anul 2018. Aceștia și-au luat însă angajamentul să remedieze toate problemele ivite prin achiziționarea unei logistici performante în vederea îmbunătățirii calității apei potabile. Ulteior, nemulțumiți de amenda primită, juriștii Apavital s-au adresat instanței de judecată, solicitând anularea procesului-verbal de contravenție. Într-o plângere adresată Judecătoriei, directorul-general Ion Toma a arătat că la data la care au fost sancționați, instituția avea îndeplinită condiția autorizării de funcționare, fiind în procedura de evaluare pentru obținerea vizei anuale. „Procedura de obținere a vizei anuale, a autorizației sanitare de funcționare, a fost inițiată încă din 2018, în termenul legal. În timpul acestei proceduri, inspectorii DSP au constatat niște neconformități, respectiv că s-ar fi depășit acel parametru de THM (trihalometani) la probele recoltate. De asemenea, cei de la DSP ne-au mai comunicat că instituția are obligația de a lua măsurile ce se impun pentru normalizarea concentrației acestui parametru. Ne-au spus apoi să remediem problema, dar că vizarea anuală a autorizațiilor de funcționare a sistemelor de aprovizionare Vlădeni, Șipote, Plugari, Fîntînele, Trifești, Andrieșeni și Bivolari, se va amâna până la normalizarea acestui parametru THM. Din acel moment, am depus eforturi pentru remedierea problemei și am arătat că doar calitatea apei potabile este cea mai importantă pentru noi”, a arătat, în acțiunea judecătorească, jurista Daniela Căpitanu, de la Apavital.
Toma: ”O sancțiune exagerată. La Buzău, testele apei au ieșit bine”
Reprezentanții Apavital consideră că amenda este una total exagerată în condițiile în care până acum această monitorizare a parametrului de THM (trihalometani) din apa potabilă nici măcar nu era inclusă în efectuarea unor verificări. Contactat telefonic, directorul-general Ion Toma a spus că are în vedere achiziționarea unor sisteme moderne și performante pentru îmbunătățirea calității apei potabile.
”Pînă în 2018, aceste măsurători nici nu se făceau. Verificările concentrației de THM au fost făcute la noi la Iași, la un laborator de la Victor Babeș, fiind evidențiate depășiri de până la 108 -110, în condițiile în care limita maximă admisă a concentrației încărcaturii organice este de 100. Ulterior, noi am solicitat efectuarea unor alte verificări și am dus probe la un laborator din Buzău, unde, în mod curios, concentrația de THM nu a depășit limita legală. La Buzău a ieșit bine. Tehnologia noastră actuală nu permite în prezent reducerea acestei concentrații. Ne-am angajat însă să achiziționăm sisteme și tehnică performantă. În toamnă vor face toate demersurile necesare și vom organiza licitație pentru cumpărarea de echipamente. Lucrurile nu se pot face însă așa deodată, bătând din palme. Aceste probleme au fost evidențiate doar la acumulările mici, în zonele rurale. Nu e vorba de acumulările mari, din zonele urbane, unde apa potabilă nu are absolut nimic”, a explicat Ion Toma, directorul Apavital Iași.
Licitație pentru achiziționarea unor sisteme performante de filtrare a apei
Primele teste la indicatorul THM au fost realizate de inspectorii DSP Iași în luna decembrie 2017, prin Centrul de Sănătate Publică, tot atunci înregistrându-se și o serie de depășiri ale valorilor calității apei brute în apele de suprafață furnizate de AN Apele Române – Administrația Bazinală Prut – Bârlad. De ce responsabilii din sănătate au revenit cu noile verificări și sancțiuni abia după doi ani de zile, este o întrebare retorică. Altfel spus, și cei responsabili din domeniul sănătății sunt părtași la această bătaie de joc la adresa sănătății oamenilor. În contextul acestui scandal care tinde să ia o amploare și mai mare, reprezentanții Apavital încearcă să arunce pisica moartă în ograda celor de la Administrația Bazinală Prut- Bârlad, acuzînd infrastructura veche și depășită de vremuri ale acestei instituții.
„Sursa principală a poluării este însăși sursa de apă a AN Apele Române. În martie 2018 la sediul DSP Iași a avut loc o întâlnire la care au participat toate părțile implicate în furnizarea apei brute, tratarea apei și distribuția acesteia către consumatori și monitorizarea apei, în scopul îndeplinirii cerințelor de calitate prevăzute în legislația în vigoare. Pe toată perioada de timp, din monitorizarea efectuată de către AN Apele Române, pentru apa brută, nu au rezultat notificări care să ne conducă sau să ne impună modificarea tehnologică a stațiilor de tratare”, a mai explicat șeful Apavital, într-o întâmpinare aflata la dosar.
Responsabilii Apavital promit că în perioada următoare vor lua toate măsurile tehnologice necesare pentru îmbunătățirea procesului de potabilizare a apei, prin montarea unor sisteme de filtrare cu cărbune activ și ozon, ce va reduce considerabil prezența THM în apă, dar și altor poluanți specifici. De asemenea, vor mai fi montate generatoare moderne pentru dozarea dioxidului de clor în vederea normalizării concentrației de trihalometani din apa potabilă.
Nicu SAMSON