Drumul spre faliment al Spitalului de Copii Sf. Maria: penalități astronomice pentru facturi neplătite, despăgubiri pentru malpraxis și concedieri abuzive

După ce a plătit sute de mii lei către angajații concediați abuziv și alte sume consistente pentru cazuri de malpraxis, toate din bugetul public, conducerea unității medicale nu poate să onoreze facturile către furnizorii care au livrat marfa cerută. Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iași a ajuns din nou dator vândut după ce a refuzat să plătească facturi de peste 1.000.000 lei către furnizorii cu care colaborează. Spitalul condus de Alina Belu a încasat marfa, dar de luni bune refuză să achite facturile restante, la care s-au adăugat și penalități uriașe zi de zi. O firmă care a livrat zeci de echipamente pentru bucătăria spitalului nu și-a încasat nici la aproape trei luni de la termenul limită banii. Penalitățile au ajuns la 25% din valoarea contractului, iar fiecare zi care se scurge înseamnă alți 2.500 de lei care vor fi achitați din bani publici. „Deși am încercat pe cale amiabilă să recuperăm suma datorată, debitoarea nu a făcut plata și nici nu a răspuns demersurilor noastre”, susțin reprezentanții firmei Maxigel SRL, societatea care a livrat echipamente de bucătărie.  Unei asistente concediate abuziv, spitalul trebuie să-i achite 300.000 lei. Despăgubirile pentru un caz de malpraxis depășesc 200.000 de euro.

Dezastru financiar la Spitalul de Copii „Sfânta Maria” din Iași. Unitatea medicală se scufundă în datorii peste datorii din cauza managementului defectuos al echipei de conducere. După un val de procese pierdute cu angajați care au fost concediați abuziv, după procese pierdute pe cazuri de malpraxis, unitatea medicală poate fi obligată prin instanță să plătească penalități uriașe și facturi restante către furnizorii care nu și-au primit banii de luni bune. Spitalul condus de Alina Belu, subordonat Consiliului Județean Iași, nu a plătit de luni întregi facturi de peste 833.000 lei către un furnizor de echipamente pentru bucătărie, bani la care se mai adaugă și penalități de câteva sute de mii lei.

Spitalul a cumpărat echipamente de bucătărie de peste 800.000 lei. Firma care a livrat nu a primit nici un leu nici după trei luni

În luna aprilie a anului trecut, Spitalul de Copii „Sf. Maria” a organizat o procedură pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SICAP) pentru cumpărarea unor utilaje necesare dotării bucătăriei. Licitația a fost adjudecată firmei Maxigel SRL, cu sediul în Ploiești, și cu punct de lucru în Iași, contractul având o valoare de 833.331 lei. Societatea s-a angajat să livreze 40 de echipamente bloc alimentar, printre care cântare, mașini de tocat carnea, mașini de curățat, tigăi, dulapuri, mese de lucru sau hote. Firma s-a angajat să facă livrarea în șase luni, conform contractului. Doar că unitatea medical nu a plătit nici un lei, în ciuda facturilor emise de societate și a somațiilor ulterioare.

Trei facturi ignorate de Spitalul de Copii! Penalități de sute de mii de lei din bani publici

Reprezentanții Maxigel SRL au emis trei facturi către Spitalul de Copii în cursul acestui an. Prima factură a fost emisă pe 30 ianuarie 2024, iar alte două au fost emise pe 29 martie 2024. Termenul de plată a fost data de 31 martie 2024, data până la care unitatea medicală ar fi trebuit să achite facturile emise. Pe data de 18 martie 2024, Maxigel SRL a trimis o somație către spital , somație care a fost însă ignorată de reprezentanții unității. Astfel, firma care a livrat toate echipamentele de bucătărie s-a adresat instanței de judecată pentru recuperarea celor 833.301,07 lei, la care a mai cerut penalități de 0,3 la sută pe zi (adică 2.500 lei zilnic). Cum data limită a fost 31 martie 2024 și de atunci au trecut 85 zilei, Spitalul mai are de plătit încă 212.000 lei ca penalități la acest moment pentru neplata la timp a facturilor.

„Vă solicităm să admiteți prezenta cerere și să ordonați debitoarei să achite suma de 833.301,07 lei cu TVA, reprezentând contravaloarea produselor achiziționate prin contractul de furnizare nr 10192/05.04.2023. Totodată, solicităm să obligați debitoarea la plata penalităților în cuantum de 0,3 la sută pentru fiecare zi de întârziere calculate de la data scadenței și până la data efectivă a debitului”, se arată în cererea de chemare în judecată.

În plus, administratorii firmei Maxigel SRL au susținut că unitatea medicală nu a fost deloc cooperantă și a refuzat să se achite de obligații. „Deși am încercat pe cale amiabilă să recuperăm suma datorată, debitoarea nu a făcut plata și nici nu a răspuns demersurilor noastre”, au mai arătat cei de la firmă.

Managerul spitalului refuză dialogul. Șeful CA promite că verifică

7IAȘI a solicitat explicații de la conducerea Spitalului de Copii, însă managerul Alina Belu a refuzat dialogul solicitând întrebările pe adresa de e-mail. Pe de altă parte, Dan Pilă, președintele Consiliului de Administrație de la unitatea medicală, susține că va analiza întreaga situație la următoarea ședință. Legislația este clară din acest punct de vedere. La prima ședință a Consiliului de Administrație vom verifica aceste aspecte semnalate pentru a vedea care este cauza. De tot ceea ce înseamnă achiziții se ocupă echipa de la spital, Consiliul de Administrație nu are atribuții în acest sens, a precizat Dan Pilă, președintele Consiliului de Administrație de la Spitalul de Copii ”Sf. Maria” Iași.

Abuzuri împotriva angajaților! Oamenii și-au recâștigat posturile în instanță

Cazurile în care unitatea medicală a fost bună de plată sunt multe. De exemplu, în cursul anului trecut, o asistentă din cadrul Spitalului de Copii „Sfânta Maria” din Iași a câștigat în instanță decizia de reîncadrare pe funcție după ce a fost concediată abuziv de managerul Alina Belu. Gabriela Ciolpan a fost dată afară pentru că a avut curajul să o înfrunte pe Alina Belu sesizând mai multe nereguli și deficiențe în administrarea unității medicale. Asistenta s-a trezit cu mai multe delațiuni la adresa sa scoase din sertar de către managerul Belu. A fost cercetată disciplinar pentru fapte inventate și i s-a desfăcut contractul de muncă. Apărările sale au fost ignorate complet de Comisia de Disciplină. Femeia a dat în judecată spitalul și a câștigat reintegrarea și plata salariilor retroactiv. Managerul Belu a refuzat să pună în aplicare decizia instanței mai bine de un an de zile. Într-un final, s-a ajuns la executarea silită a unității medicale. Gaura generată de acest abuz al Alinei Belu depășește 300.000 de lei, bani pe care managerul a căutat să-i plătească din bugetul unității și nu din buzunarul celor care au încălcat legea.

Spitalul, dat în judecată pentru malpraxis

Unitatea medical a ajuns să se confrunte și cu acuzații de malpraxis. După ce în urmă cu câțiva ani, spitalul a fost executat silit cu 216.000 euro pentru că nu a tratat corect un pacient, unitatea se confruntă cu noi cazuri de malpraxis. Șapte medici de la Spitalul de Copii „Sf. Maria” au fost acuzați de malpraxis de părinții unui copil în vârstă de 17 ani care a decedat. Pacientul fusese transferat de la Galați la Iași în stare foarte gravă. Părinții copilului au dat în judecată spitalul și pe cei șapte medici, cerând daune morale în valoare de 100.000 de euro.

Vlad ROTARU

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here