Relatările promovate de către redactorii 7 Iași contravin alarmant principiilor ce caracterizează etica jurnalistică. Se face abstracție de necesitatea respectării principiului corectitudinii informațiilor și principiului interesului public, urmărindu-se în mod absolut înaintarea unor editoriale care să instige publicul și care, implicit, să determine o promovare alimentată prin revolta cititorilor. Dezinformarea populației, o predilecție estimată ca fiind justificată prin raportare la scopul înaintării unor titluri influente, se poate observa în următoarele pasaje:
- „Vicol a încercat obținerea documentelor necesare intabulării, însă există funcționari care nu au vrut să fie părtași la această ilegalitate”;
Conținutul citat prezintă numeroase deficiențe. Pe de o parte, nu s-a procedat niciodată la intabularea imobilelor, iar pe de altă parte, notificarea instituțiilor statului în vederea realizării demersurilor ce țin de obiectul acestora de activitate (avize, puncte de vedere, autorizație) nu se poate califica drept implicare într-o activitate ilegală.
- „Apartamentele sunt prea mici, dimensiunile nu respectă standardele minime din Legea Locuinței”;
Suprafețele minimale sugerate în legea indicată se configurează sub forma unei îndrumări, fapt ce deschide posibilitatea de a varia de la alternativa înaintată de către legiuitor. Vă asigurăm că diminuarea suprafețelor față de proiectul inițial răspunde reglementărilor la care faceți referință doar parțial, cu ignorarea posibilității de abatere în procent de 10% prevăzută în aceeași dispoziție legală. Noua configurație se consolidează prin trimitere la cerințele pieței imobiliare și, mai cu seamă, prin existența Avizului emis de către Direcția de Sănătate Publică Iași, ce validează legalitatea suprafețelor proiectate ca urmare a modificărilor.
- „ar trebui să scoată din casă 12 familii care i-au achitat deja sume considerabile pentru acele apartamente”;
Ipoteza este neverosimilă și servește numai drept instrument de manipulare a maselor. Procedura de autorizare debutează prin emiterea certificatului de urbanism și se prezumă astfel că modificarea operată se încadrează în posibilitățile de autorizare. Raționamentul dumneavoastră ar trebui să corespundă unei înlănțuiri logice de judecăți în ceea ce privește imposibilitatea de autorizare care să impună reconfigurarea proiectului conform autorizației inițiale. Tragem concluzia că afirmațiile senzaționale au biruit în cazul dumneavoastră logica, alterând raționamentul în valoare și conținut.
- „sub atenta oblăduire a Mafiei din Primăria Iași”:
Asocierea cu Mafia s-a inserat cu rea-credință, fără a fi avut în vedere respectul datorat onoarei și demnității umane. Emiterea unei corelații cu un grup de persoane care ar avea obiceiuri nelegale/suspecte, în condițiile în care niciunul dintre subiecții indicați în text nu a suferit o trimitere în judecată (cel puțin) pe subiecte imobiliare, este nefondată și aduce atingeri excesive prestigiului societății noastre, motiv pentru care vă punem în vedere că se
configurează în mod explicit posibilitatea sesizării instanței în vederea tragerii la răspundere civilă pentru afirmațiile fără suport.
- „Contravenientul SC PETRO GRUP SRL (…) a modificat compartimentările interioare (…) fără autorizație de construire”;
Sancționarea contravențională este o realitate, însă aspectele menționate în procesul- verbal de constare a contravenției fac obiectul cererii de chemare în judecată și nu pot fi expuse cu valoare de adevăr absolut.
- „Această procedură presupune că modificările la proiect se execută după obținerea autorizației și nu înainte”;
Prin această afirmație se face dovada necunoașterii legii și se emit afirmații care se contrazic. Orice modificare presupune drept situație premisă existența unui autorizații, însăși expresia „în curs de execuție” relevând operațiuni intervenite după emiterea actului de autorizare și începerea lucrărilor.
- „Primăria îi eliberează certificatul pentru modificare proiect autorizat în timpul execuției – corp C9, fără a specifica faptul că se propun cu 25% mai multe apartamente”;
Scopul Certificatului de Urbanism se redă succint ca parte din titlul acestuia, fiind imposibil de citat în titlu toate modificările aduse proiectului, în cazul de față fiind vorba de: fațade, goluri tâmplărie, tencuială decorativă, poziționare trepte, rampă pentru persoane cu dizabilități, mutare ieșire adăpost ALA, poziționare scară între etaje, precum și compartimentările pe fiecare etaj.
- „ce uită să spună Vicol este faptul că el a construit de la bun început nerespectând autorizația (…) dovada minciunilor sunt antecontractele de vânzare-cumpărare.”
Ceea ce nu cunoașteți dumneavoastră este faptul că promitenții-cumpărători au solicitat modificări la imobile, însușindu-și diminuarea de suprafețe care să răspundă posibilităților lor financiare. În dovadă, vă putem prezenta declarațiile acestora oferite pe cale notarială prin care își exprimă acordul în ceea ce privește configurația apartamentelor antamate.
În concluzie, configurația actuală este rezultatul cererii în piața imobiliară și nu al ofertei lansate dincolo de proiectul autorizat. Ca idee generală asupra căreia vrem să oferim o informație corectă, este de reținut faptul că suprafețele utile oferite spre vânzare, după modificarea de proiect, au condus la o diminuare efectivă a valorilor de tranzacție rezultând din creșterea suprafeței construite aferentă recompartimentărilor, în contextul în care regimul de înălțime și procentul de ocupare a terenului constituie indicatori nemodificați față de autorizația inițială.