Dreapta și extrema dreaptă au câștigat alegerile legislative din Ungaria. Etnicii maghiari din România au votat și ei

Partidul premierului Viktor Orban a câştigat alegerile legislative în Ungaria, cu aproape 45% din sufragii. Rezultatul este mai slab decât cel obţinut la scrutinul de acum patru ani, când Fidesz a obţinut peste 52%, dar îi permite partidului să ocupe 133 dintre cele 199 de locuri din Parlament. Numărul de mandate ar asigura la limită majoritatea în Legislativ. Cu aproape 21% din voturi, partidul de extremă-dreaptă Jobbik câştigă teren în Ungaria.

 

 

„Doamnelor şi domnilor, vreau să vă spun cu demnitate şi modestie că nu mai e nici o îndoială că am câştigat detaşat alegerile”, a spus Viktor Orban, după primele rezultate anunţate ale scrutinului.

 

Reprezentanţii Fidesz, partidul condus de premier, sunt încrezători că relaţia cu ţările vecine – precum România – va fi una şi mai bună. Este părerea lui Szoltan Kovacs, secretar de stat din partea Fidesz:

 

„- Pregăteşte Fidesz ceva special în relaţia cu România, pentru că se discută despre minoritatea maghiară. Cum o sprijină Fidesz?

– Nu cred că avem vreo dispută cu partenerii noştri români în ceea ce priveşte faptul că avem cu toţii nevoie, mai ales din motive istorice, să respectăm drepturile minorităţilor”,răspunde oficialul.

 

Şi extrema-dreaptă are motive de bucurie. Partidul Jobbik, care duce o politică antisemită şi anti-romi, a câştigat teren în Ungaria față de 2010, când a intrat în Parlament cu 17% din sufragii. „Nu ne vom da bătuţi, nu-i vom abandona pe cei care au încredere în noi, aici în Ungaria sau peste hotare, unde oamenii au migrat din motive economice. Mesajul nostru pentru ei este că nu ne vom da bătuţi, vom merge mai departe”, a declarat Gabor Vona, liderul Jobbik.

 

Alianţa de stânga, formată din cinci partide de opoziţie, a obţinut aproximativ 26% din voturile maghiarilor. Fostul premier socialist, Ferenc Gyurcsany, susţine că alegerile din Ungaria nu au fost libere şi nici corecte. El spune că noua lege electorală şi situaţia politică din ţară nu au asigurat alegătorilor acces egal la informaţii.

 

 

 

(Sursa: digi24.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here