În orașul în care șmecherii imobiliari își fac de cap și au ridicat blocuri fără autorizație, Primăria Iași scoate la vânzare casa și terenul unei persoane doar pentru că a construit gardul cu 30 de centimetri mai înalt față de proiectul autorizat @ Primăria Iași a mers în fața instanței cu o cerere aparent absurdă: ca să plătim demolarea gardului, trebuie să vindem casa și terenul! @ Deoarece proprietarul este plecat din țară de ani de zile, Primăria s-a judecat de una singură și a câștigat obținând executarea silită @ Mafia ar trebui să ia notiție @ Casa și terenul se află în Copou, pe Aleea Sadoveanu, domeniul fiind evaluat la peste 500.000 de euro @ Proprietarul este un evreu înstărit, care nu a mai dat de ani buni prin țară și care habar nu are că urmează să rămână fără avere @ Abraham Chester a construit două vile pe Aleea Sadoveanu, una pe firmă, iar cea de a doua pe numele său, ambele nelocuite de ani de zile @ Firma executată silit nu are datorii către primărie, în evidențele Finanțelor Locale, Uriv Construct SRL figurând cu debite de 0,01 lei, adică fix 1 ban @ Afacerea miroase urât, pont pentru samsarii imobiliari: averea unui evreu pe care l-a înghițit pământul @ Primăria Iași nu a ajuns niciodată la astfel de măsuri extreme în privința imobiliarilor locali care au construit fără să respecte autorizația de construire
Primăria Iași se bate pe burtă cu șmecherii din imobiliare de a căror construcții ilegale nu se atinge, dar îi calcă în picioare pe cei care nu au ajuns în anturajul cuplului Chirica – Harabagiu ori nu au închinat la cumătria primarului.
În mod suspect, municipalitatea duce până în pânzele albe un război deschis unui cetățean israelian, care a construit pe Aleea Sadoveanu un gard cu 30 centimetri peste înălțimea prevăzută în autorizație. S-a ajuns până acolo încât Primăria Iași a obținut în instanță vânzarea la licitație a terenului și a vilei pentru a plăti demolarea parțială a gardului. Practic, Primăria Iași a cerut judecătorilor să apobe vânzarea casei deoarece trebuie plătită demolarea parțială a gardului. Procesul a fost o formalitate, deoarece proprietarul nu s-a putut apăra, fiind plecat din țară de ani de zile. Habar nu a avut de acest proces.
Pont pentru samsarii imobiliari. Proprietarul nu este de găsit
Abraham Chester a deschis la Iași, în urmă cu mai bine de 15 ani, în 2004, firma Uriv Construct SRL. Firma a achiziționat o suprafață de peste 800 de metri pătrați de teren pe Aleea Sadoveanu, una dintre cele mai exclusiviste zone rezidențiale din Iași. Un an mai târziu, în 2005, a obținut autorizație de construire pentru o vilă impozantă ca mărime cu subsol, parter, un etaj și mansardă, dar și pentru împrejmuirea terenului. Din mai 2009, firma și-a suspendat activitatea.
Modul în care a construit gardul a atras nemulțumirea unui vecin, care a depus mai multe reclamații la Primăria Iași. Au urmat o serie de controale, iar după ani de zile, municipalitatea a obținut și sentința de demolare parțială a gardului ce împrejmuiește proprietatea. Însă, de mai bine de trei ani, Abraham Chester nu a mai fost văzut.
„Pleca și revenea cam la un an de zile. Nu mai știu nimic de el”
Pe aceeași stradă, Abraham Chester a edificat o altă clădire, la fel de mare, dar în cazul acesteia actele de proprietate sunt pe numele său, nu al firmei Urvi Construct SRL.
Am întrebat printre vecini ce știu despre cetățeanul israelian. Acesta era o fire sociabilă, vecinii îi spuneau Avi, după cum chiar el s-a prezentat.
„Avi a construit această casă mare pentru firma sa. Intenționa să deschidă o firmă de proiectare, dar nu știu dacă a lucrat vreodată… Cealaltă casă o construise pentru copii. Are doi copii, dar aceștia nu au vrut să audă de România. În casă a stat cineva pentru un timp, dar sunt ani de zile de când nu mai este locuită. Pe Avi l-am văzut ultima dată în urmă cu vreo doi sau trei ani. El pleca și revenea cam la un an de zile. Dar, nu mai știu nimic de el”, a spus unul dintre vecinii de pe Aleea Sadoveanu.
Prima licitație, pe 17 martie
„Problema a început de la vecinul Mihai Chesac, căruia nu i-a convenit cum a făcut gardul la limita dintre proprietăți, nu i-a cerut acordul sau ceva în genul ăsta”, povestește vecinul lui Abraham Chester cum a început litigiul.
După reclamațiile lui Chesac și acțiunile ce au urmat în instanță, în 2011, Primăria Iași obține o sentință definitivă pentru demolarea parțială a gardului. După alți câțiva ani, municipalitatea a apelat la un executor judecătoresc care să pună în aplicare sentința de demolare.
„Soclul se va modifica prin spargerea betonului și reducerea înălțimii la 0,7 metri, iar stâlpii metalici se vor scurta de la 1,2 metri la 0,9 metri, conform autorizației de construire nr. 369/2005”, se arată în hotărârea instanței.
Anul trecut, Primăria Iași revine cu o nouă adresă prin care îl notifică pe executorul judecătoresc că nu va suporta costurile de demolare, acestea urmând a fi suportate de către proprietar și, prin urmare, se impune executarea silită a acestuia.
Pe 17 martie, Biroul Judecătorilor Judecătorești Tufeanu, Dominte și Calistru organizează „vânzarea la licitație publică a imobilului situat în Iași, Aleea Sadoveanu nr. 30, compus din teren intravilan în suprafață de 807 metri pătrați + imobil casă, imobil evaluat la prețul de 2.459.000 lei, proprietatea Uriv Construct SRL pentru recuperarea creanței din titlu executoriu (…) datorat creditoarei PRIMARUL MUNICIPIULUI IAȘI”, se arată în anunțul publicat de executorul judecătoresc.
Șmecherii cu blocuri ilegale de care Primăria Iași nu s-a atins
În 2012, Flux SRL, firma milionarului Gheorghe Cheșcu, a primit autorizație pentru o clădire cu birouri și spații comerciale pe strada Vasile Lupu. În loc, a răsărit un bloc, care nu respectă indicatorii urbanistici, cu apartamente neautorizate la etajele superioare. Cheșcu a scăpat cu o amendă de 10.000 lei din partea Poliției Locale. De atunci, situația a rămas neschimbată.
Mai la vale, același om de afaceri a trântit două blocuri, cu birouri și apartamente, în cazul acestora suprafața construită fiind de trei ori mai mare decât cea autorizată. Primăria nu a emis nici măcar o amendă, ci dimpotrivă a eliberat un certificat de edificare de parcă nimic ilegal nu s-ar fi întâmplat.
Pe strada Ipsilanti, dezvoltatorul Dănuț Coșman a riddicat un bloc de locuințe în baza unui PUZ realizat pentru edificarea de birouri și clinică medicală. Ultimul nivel de locuințe a fost ridicat cu autorizație de șarpantă, adică pentru un acoperiș
Exemplele pot continua pe zeci de pagini, cu blocuri ridicate în parc și autorizații semnate pe genunchi.
Tudor LEAHU