Dragomir Tomașeschi este candidatul partidului Împreună pentru Moldova la președinția Consiliului Județean. Nu este un novice în politică. A fost prefect și poate cel mai redutabil adversar al fostului primar Gheorghe Nichita. „Am inventat termenul de „depesedizare” când culturiștii politicii ieșene din PSD și PNL erau Gheorghe Nichita și Relu Fenechiu”, spune Tomașeschi. O scurtă prezentare a candidatului „Împreună pentru Moldova” la Consiliul Județean și a programului electoral al acestuia, în rândurile de mai jos.
Cine este candidatul Dragomir Tomașeschi?
Sunt născut în Iași, am crescut în cartierul Cantemir, ulterior în Nicolina 1 și acum locuiesc în Tătărași, am 49 de ani, sunt avocat, iar între anii 2009 – 2012 am fost Prefectul Județului Iași. Sunt căsătorit și am doi copii adorabili.
De ce candidați?
Candidez deoarece sunt dezamăgit de partidele actuale, cu centrul de putere la București (PSD, PNL, USR), care au ignorat interesele locuitorilor din regiunea Moldovei și am fost văzuți timp de 30 de ani, doar ca un bazin electoral. Îmi doresc ca Iașiul să devină și o capitală economică, nu doar capitală culturală și regală.
Ce își propune Partidul Împreună pentru Moldova?
Cheia de boltă a existenței acestui partid este construcția Autostrăzii Ungheni – Iași – Târgu Mureș. Arăt faptul că partidele centraliste, PSD, PNL și chiar USR, au ignorat și chiar blocat acest proiect major pentru noi. Acum Guvernul PNL amână termenele studiilor de fezabilitate, iar parlamentarii USR se abțin în această problemă. Oamenii sunt foarte dezamăgiți de actuala clasă politică, sunt reticenți la propunerile partidelor noi și evident, au dreptate. Au fost mințiți de prea multe ori. În municipiul și în județul Iași nu s-au realizat lucuri elementare, precum, Spitalul Regional, centura ocolitoare sau un bazin olimpic. Mă feresc să fac propuneri grandioase, însă în urma discuțiilor cu cetățenii din tot județul Iași, mi-am propus în program respectarea legii, bunul simț de care trebuie să dea dovadă funcționarii în relația cu oamenii. Mai propun, de asemenea, acordarea tuturor familiilor tinere a suprafeței de 500 mp pentru construirea unei locuințe. Avem în acest sens, Legea nr. 15/2003, care este ignorată de către primari.
Mai propun relansarea proiectului „Fabricat în Iași”, prin care să sprijinim producătorii și prestatorii de servicii locali. Să fim conștienți că dacă achiziționăm de la concitadinii noștri, rămâne o fărâmă de prosperitate și pe plan local.
Aveți susținători, dar și contestatari. De ce?
Așa este. Am încercat mereu să ajut oamenii cât m-a dus mintea și sufletul, atât din ipostaza de avocat, cât și din cea de înalt funcționar public. Am stat pe un scaun în care predecesori s-au sinucis sau au ajuns la pușcărie. Nu mi-a fost teamă, pentru că am respectat mereu legea. Am inventat termenul de „depesedizare” când culturiștii politicii ieșene din PSD și PNL erau Gheorghe Nichita și Relu Fenechiu. Actualii mei contracandidați, Maricel Popa, Costel Alexe și Marius Bodea, erau până mai ieri, „școlerii” lor politici și le cărau gențile la propriu. În politica ieșeană asistăm la emisiunea „Schimb de Mame”, în care avem candidați de la PNL care candidează pentru PSD, candidați de la PSD pentru PNL și de la PNL la USR. În anii tulburi ai guvernării USL – Victor Ponta, toți acești băieți tăceau mâlc și eram printre puținii care vorbeau, fiind atunci la Forța Civică, partid condus de Mihai Răzvan Ungureanu. Pasivitatea lor este și era sinonimă cu complicitatea. Costel Alexe și Marius Bodea, asistați social politici, folosesc funcțiile publice pentru a-și aranja viețile. Au văzut mereu politica ca drumul cel mai scurt spre îmbogățire. Credeți că Marius Bodea sau Cosette Chichirău au de gând să rămână în Iași, în Consiliul Local sau în Consiliul Județean? Prin aceste candidaturi doresc să își asigure noi mandate de parlamentari.
De aceea există Partidul Împreună pentru Moldova, care își propune să slujească interesele moldovenilor din România, prin dezvoltare economică.