Dovada: FACTURILE PE IANUARIE. La Dalkia e mai ieftin!

Schimbarea paradigmei: în sistem centralizat preţurile sunt mai mici, confortul termic este mai bun. Pentru un apartament până în 50 de mp, tariful perceput de Dalkia pe ianuarie a fost de 180 de lei, cu caloriferele pornite în permanenţă. La o suprafaţă similară, preţul gazului metan este de 300 – 400 de lei, dacă centrala nu este oprită.

 

S-a întors roata. Dacă acum câţiva ani ieşenii racordaţi la CET fugeau de sistemul centralizat de distribuţie a agentului termic ca de ciumă, acum au început să-şi pună problema dacă investiţia în centralele de apartament pe gaz a meritat. Şi aceasta pentru că, în această iarnă, facturile din sistemul centralizat au fost mai mici decât cele pentru gaz metan. Practic, s-a intrat în normalitate în condiţiile în care, în toată lumea, căldura produsă în cantitate mare este mai ieftină decât cea produsă individual.

 

Între 109 şi 217 lei

Dalkia, firma care administrează CET Iaşi, a emis deja facturile pentru luna ianuarie. Susprinzător, acestea sunt foarte scăzute, dovedind randamentul superior al sistemului centralizat de termoficare.

Concret, energia termică pentru un apartament de sub 30 mp este, conform facturilor Dalkia, de 109 lei (0,41 gigacalorii). Pentru un apartament cu suprafaţa cuprinsă între 30 şi 50 mp factura de încălzire este de 180 de lei (0.68 gigacalorii), iar la peste 50 mp este de 217 lei (0.82 gigacalorii).

Preţurile din ianuarie 2014 sunt mai mici decât în decembrie 2013, deşi temperaturile au fost mai scăzute. În decembrie, facturile medii la apartamente sub 30 mp au fost de 122 de lei, la cele cuprinse între 30 mp şi 50 mp au fost de 201 lei, iar la apartamentele de peste 50 mp au fost de 233 de lei.

 

 

„Cei cu centrale de apartament le închid deseori şi aceasta înseamnă disconfort termic, şi tot ies mai scump la sfârşitul lunii. În sistem centralizat oferim confort termic în regim permanent la preţuri mai mici.” Ana Maria Icătoiu, director comercial Dalkia

Mai ieftin decât în iarna trecută

Chiar şi comparativ cu iarna 2012-2013, preţul din aceste sezon este mai scăzut. Astfel, la un apartament de sub 30 mp valoarea medie a facturilor a fost de 127 de lei în decembrie şi 138 de lei în ianuarie. La suprafeţe de 30-50 mp, facturile au fost de 217 lei în decembrie şi 231 de lei în ianuarie, iar la peste 50 mp au fost de 278 de lei în decembrie şi 281 de lei în ianuarie.

„Am avut în sezonul actual facturi mai mici decât în iarna trecută, dar şi temperaturile exterioare au fost mai ridicate. În iarna 2012-2013 am avut temperatura medie în decembrie de -3,96 grade Celsius, iar în ianuarie de -3.57 grade Celsius. În sezonul 2013-2014, în decembrie au fost 0,32 grade, iar în ianuarie -1.56 grade”, ne-a spus Ana Maria Icătoiu, purtătorul de cuvânt al Dalkia Iaşi.

 

Facturile pe cea mai grea lună de iarnă sunt neaşteptat de mici în sistemul centralizat de termoficare, în timp ce la centralele de apartament preţul pe ianuarie este de două ori mai mare

Centralele pe gaz, mai costisitoare

Diferenţele de preţ dintre facturile către Dalkia şi cele de la o centrală termică de apartament sunt vizibile, dar trebuie ţinut cont de faptul că, la această comparaţie directă, se adaugă încă două detalii: preţul energiei electrice, care pune în mişcare mecanismele centralei termice, dar şi cheltuielile de întreţinere a instalaţiei, adică mentenanţa anuală. „Trebuie ţinut cont de încă un detaliu. Într-o comparaţie corectă discutăm despre preţul plătit pentru a avea căldură tot timpul. Nu discutăm despre a închide centrala sau a închide caloriferele. Sunt şi utilizatori de centrale termice care spun că au plătit doar 200 de lei pe gaz, dar nu spun că au stat ore sau chiar zile întregi fără căldură”, ne-a spus Ana Maria Icătoiu, purtătorul de cuvânt al Dalkia Iaşi.

În ianuarie, preţul pentru cei care şi-au lăsat centralele pe gaz să funcţioneze în regim normal a fost cuprins între 200 de lei, la apartamentele de sub 30 mp, şi 600 de lei, la cele de peste 50 de metri pătraţi.

La un apartament de dimeniuni medii, de 50-60 de mp, preţul pentru gaz metan, în condiţiile utilizării fără pauză a centralei termice, a fost de aproximativ 400 de lei lunar. „Am şi prieteni cu apartamente de 70 mp care au de plată pe decembrie şi ianuarie 1.200 – 1.400 de lei, doar pe gaz, după ce au ţinut în casă temperaturi de 22-24 de grade”, a mai spus ana Maria Icătoiu.

 

Prețurile la încălzire în sistem centralizat s-au menținut constante în ultimii 4 ani, în ciuda inflației și a scumpirii energiei primare

 

Modulele termice scad facturile mai mult

După reducerea facturilor prin reducerea pierderilor din reţea, Dalkia intenţionează o a doua măsură: distribuirea agentului termic pe orizontală – sistem de distribuţie la uşa fiecărui apartament, nu pe tronson vertical, cum este acum.

Proiectul va fi realizat, ca pilot, în acest an, în trei scări de bloc din Iaşi. Într-una dintre cele trei scări de bloc vor fi montate module termice care funcţionează pe bază de agent termic distribuit în regim centralizat. Acestea permit contorizarea exactă, calcularea precisă a costurilor de către utilizator, dar şi prepararea apei calde menajere, ca la orice centrală termică de perete.

Preţul proiectului va fi suportat în proporţie de 70-90% de către Dalkia şi Elsaco, în funcţie de veniturile locatarilor din acea scară. Firma intenţionează, pe viitor, accesarea de fonduri europene pentru dezvoltarea sistemului de distribuţie a agentului termic pe orizontală, dar şi instalarea modulelor termice. Au fost montate deja module termice în mai multe oraşe din România şi utilizatorii susţin că le-au scăzut facturile cu până la 80%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here