Două hoteluri simbol ale Iaşului, proiectate de renumitul inginer francez Gustave Eiffel, vor fi scoase la vânzare, după ce firma care le deţine a intrat în faliment.

Două construcţii proiectate de faimosul Gustave Eiffel vor fi vândute la licitaţie. Proprietarul din Iaşi a intrat în faliment. Societatea Turism Moldova, aparţinând omului de afaceri Dănuţ Prisecariu, a intrat în faliment după ce creditorul majoritar, BCR, a contestat aprobarea implementării planului de reorganziare.

Conform Adevărul.ro, Hotelurile „Grand Hotel Traian” şi „Astoria” din Iaşi vor fi cumpărate la licitaţie după ce firma Turism Moldova, care le deţine, a intrat în faliment din cauza datoriilor mari.

Unităţile de cazare se află în punctul zero al oraşului şi sunt adevărate bijuterii arhitectonice, proiectate de renumitul inginer francez Gustave Eiffel. Curtea de Apel Iaşi a publicat zilele trecute motivarea sentinţei de intrare în faliment a firmei Turism Moldova, astfel că lichidatorul judiciar poate începe procedura de valorificare.

Eiffel are în total patru realizări arhitectonice de mare valoare în zona Iaşiului, total nesocotite din punct de vedere turistic.

În prezent, există deja două solicitări la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) pentru înregistrarea mărcilor celor două unităţi de cazare. Prima cerere a fost depusă de liderul consilierlilor judeţeni PSD, Cristian Stanciu, care conduce şi fundaţia familiei, FEG.

A doua cerere a fost depusă pe 6 decembrie de societatea Optimal Travel SRL, din Vaslui, care în prezent administrează cele două hoteluri. Faţă de Stanciu, care vrea să înregistreze mărcile doar pe clasa ce ţine de restaurante şi cazare temporară, Optimal Travel solicită alte două clase: publicitate (inclusiv conducerea şi administrarea afacerilor, lucrări de birou) şi educaţie (inclusiv instruire, divertismente, activităţi sportive şi culturale). O altă diferenţă constă în faptul că administratorul actual al hotelurilor vrea să înregistreze şi elementele grafice ale celor două obiective, respectiv siglele acestora.

Societatea Turism Moldova provine din privatizarea unei foste întreprinderi de stat în 1991 şi îi aparţine omului de afaceri Dănuţ Prisecariu. Firma are în patrimoniu hotelurile Grand Hotel Traian (68 de camere) şi Astoria (57 de camere) din Piaţa Unirii din Iaşi, dar şi hotelul Rapsodia (150 de camere) din Botoşani.

GALERIE FOTO

Pe fondul problemelor economice, Turism Moldova a intrat în insolvenţă la propria cerere în septembrie 2014, administratorul exprimându-şi dorinţa de a implementa un plan de reorganizare. Planul a fost aprobat un an mai târziu, creditorul majoritar BCR fiind singurul care s-a opus, motiv pentru care a şi depus apel împotriva soluţiei Tribunalului, demers continuat de cesionarul creanţei băncii, Tonescu Finance. Curtea de Apel a admis apelul pe 19 octombrie, iar zilele trecute a fost publicată şi motivarea pronunţării.

În apelul declarat de avocaţii băncii, se menţionează că planul de reorganizare urmăreşte fraudarea drepturilor BCR prin nealocarea obligatorie a sumelor rezultate din lichidarea creditului garantat. În realitate, planul prevedea că „afacerea este finanţată din surse proprii. Acestea se concretizează în venituri din activitatea curentă, recuperări creanţe, valorificări active către terţi, precum şi finalizarea promisiunii de vânzare – cumpărare încheiată cu SC GP Hotels SRL”, potrivit sentinţei de pronunţare a falimentului. Argumentul BCR care i-a convins pe judecători să „întoarcă” sentinţa de fond a fost faptul că suma promisă prin planul de reorganizare era mult mai mică decât cea pe care ar fi primit-o prin procedura de lichidare. Antecontractul de vânzare a hotelurilor către GP Hotels prevedea primirea a 16 milioane lei până în 2020, sumă din care BCR ar fi primit 10,86 milioane lei.

„Antecontractul de vânzare – cumpărare constituie baza de calcul a sumei ce ar fi de primită în caz de faliment. Or, în cazul falimentului, apelanta ar putea primi 16.000.000 lei (echivalentul a 4.084.851 Euro plus TVA), din care se vor scădea cheltuielile de procedură, rămânând o sumă de 15.300.000 lei. Potrivit Planului de reorganizare, suma ce i se va distribui este de 10.868.065 lei, deci i se creează un prejudiciu de 4.431.935 lei, pentru care nu este prevăzută în favoarea sa nicio despăgubire”, a concluzionat judecătorul de caz.

Potrivit tabelului creditorilor, societatea are datorii totale de circa 45 milioane lei, însă prin plan se preconiza acoperirea unei sume de 24,1 milioane lei. Pe de altă parte, planul prevede că, în cazul vânzării forţate hotelurilor, cum se va şi întâmpla, s-ar putea recupera puţin peste 22,5 milioane lei.

Dănuţ Prisecariu este unul dintre oamenii de afaceri marcanţi ai Iaşului, o prezenţă constantă în topurile milionarilor la nivel naţional în perioada 2008 – 2013, cu o avere de peste 20 milioane de euro. Anul 2014 i-a fost fatal lui Prisecariu, după ce majoritatea firmelor pe care le deţine au intrat în insolvenţă. În doi ani, Prisecariu şi-a văzut valorificate la preţuri sub valoarea pieţei majoritatea bunurilor pe care le deţine, cele mai importante din acestea fiind complexul comercial Hala Centrală, nişte terenuri centrale de pe strada Golia, sediul în care funcţionează televiziunea locală Tele M sau fostul sediu Petrom.

Prisecariu a deţinut şi fostul magazin universal Moldova, însă acesta a fost vândut unui fond de investiţii înaintea declinului celorlalte afaceri. Cele mai importante active pe care încă le posedă sunt hotelurile Grand Hotel Traian şi Astoria din Iaşi, hotelul Rapsodia din Botoşani şi mall-ul Uvertura din Botoşani. Despre Dănuţ Prisecariu se ştie că trăieşte de mai mulţi ani în Canada.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here