Două eleve de liceu au demonstrat Teorema lui Pitagora: de 2000 de ani matematicienii credeau că este imposibil Video

Teorema lui Pitagora este arhicunoscută de către toți elevii de școală primară, dar timp de 2000 de ani aceasta s-a aplicat ca atare, fără a fi vreodată demonstrată matematic.

Teorema lui Pitagora afirmă că în orice triunghi dreptunghic, suma pătratelor catetelor este egală cu pătratul ipotenuzei (latura opusă unghiului drept). Teorema poate fi scrisă sub forma unei relații între cele trei laturi a, b și c. a^2 + b^2 = c^2!, , unde c reprezintă lungimea ipotenuzei, iar a și b lungimile celorlalte două laturi ale triunghiului.

Calcea Johnson și Ne’Kiya Jackson, eleve la un liceu din New Orleans au reușit să ducă calculele într-o fază în care se poate spune că Teorema lui Pitagora a fost demonstrată. Acestea urmează să își prezinte studiul unei comisii formate din matematicieni de cel mai înalt nivel.

”În cei 2000 de ani de când a fost descoperită trigonometria, s-a presupus întotdeauna că orice presupusă demonstrație a teoremei lui Pitagora bazată pe trigonometrie trebuie să fie circulară. De fapt, în cartea care conține cea mai mare colecție cunoscută de demonstrații (The Pythagorean Proposition de Elisha Loomis), autorul afirmă categoric că „Nu există demonstrații trigonometrice, deoarece toate formulele fundamentale ale trigonometriei se bazează ele însele pe adevărul Teoremei lui Pitagora”.

Dar acest lucru nu este chiar adevărat: în prelegerea noastră prezentăm o nouă demonstrație a Teoremei lui Pitagora, care se bazează pe un rezultat fundamental în trigonometrie – legea sinusurilor – și arătăm că demonstrația este independentă de identitatea trigonometrică pitagoreică sin^2x + cos^2x = 1.”, arată demonstrația celor două eleve.

Două eleve de liceu au demonstrat Teorema lui Pitagora: de 2000 de ani matematicienii credeau că este imposibil

Johnson și Jackson au fost singurele eleve de liceu prezente la reuniunea Societății Americane de Matematică, desfășurată săptămâna trecută, în statul Georgia, potrivit postului de televiziune WWL din New Orleans.

Catherine Roberts, director executiv al Societății Americane de Matematică, le-a încurajat să-și trimită rezultatele unei publicații științifice pentru a fi evaluate. „Membrii comunității noastre pot examina rezultatele pentru a determina dacă dovada lor este o contribuție corectă la literatura din domeniul matematicii”, a spus ea.

Abordarea elevelor încă nu a fost supusă unui proces riguros academic de analiză, ce presupune să fie confirmată de alți experți în domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here