„Dosarul Taiwan”: China cere Statelor Unite să blocheze o vizită a preşedintei Taiwanului; fost candidat prezidenţial, intermediar între Trump şi Tsai Ing-wen

În acelaşi timp, „The New York Times” anunţă că Bob Dole, fost candidat republican la alegerile prezidenţiale din 1996 şi actual lobbyist al unei firme de avocatură, a intermediat conversaţia dintre Trump şi Tsai ing-Wen, pentru care ar fi militat timp de şase luni, punând în legătură membri ai echipei lui Trump cu oficiali taiwanezi.

 

Ministerul de Externe chinez a cerut Statelor Unite să blocheze o vizită a lui Tsai Ing-wen care ar urma să aibă loc luna viitoare, în cadrul căreia se speculează că ar putea avea loc şi o întrevedere la New York cu Donald Trump, înainte de inaugurarea acestuia din urmă ca preşedinte.

 

„Sperăm că Statele Unite nu îi vor admite vizita, pentru a nu trimite semnale greşite forţelor care militează pentru independenţa Taiwanului”, se arată într-un comunicat al ministerului chinez publicat de Reuters.

 

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american a răspuns însă că Statele Unite permit de multă vreme tranzitarea teritoriului său de către lideri ai Taiwanului, în conformitate cu „natura neoficială” a relaţiilor dintre cele două ţări.

 

Beijingul consideră Taiwanul – guvernat de continuatorii statului pre-comunist – ca parte integrală a Chinei, tratând problema insulei într-un manieră fermă, considerând orice recunoaştere a independenţei insulei drept o insultă. Statele Unite au renunţat la relaţiile diplomatice cu Taiwan odată cu stabilirea celor cu China, în 1979.  

 

De aceea, anunţul de săptămâna trecută a conversaţiei dintre preşedintele-ales al Statelor Unite şi cel al Taiwanului a trimis unde de şoc atât la Washington, cât şi la Beijing, iar analişti politici din ambele ţări se tem că relaţiile dintre Statele Unite şi China s-ar putea deteriora dacă Trump menţine legăturile cu Tsai Ing-wen.

 

Bob Dole, intermediar între echipa lui Trump şi oficiali taiwanezi

Deşi magnatul şi echipa lui de tranziţie au încercat să minimizeze impactul conversaţiei telefonice, susţinând că şefa statului taiwanez l-a contactat pe Trump cu scopul de a-l felicita pentru câştigarea alegerilor, „The New York Times” a publicat miercuri dimineaţă documente prin care demonstrează că apelul a avut loc în urma unor negocieri care au durat şase luni.

 

Principalul intermediar a fost Bob Dole, fostul candidat republican la alegerile prezidenţiale din 1996, în care a fost învins de Bill Clinton. Dole, acum în vârstă de 93 de ani, a acţionat din postura de lobbyist al firmei de avocatură Alston & Bird pentru a aranja mai multe întâlniri între consultanţi ai lui Trump şi oficiali taiwanezi. 

 

De asemenea, Dole a militat cu succes pentru includerea unui limbaj favorabil Taiwanului în platforma partidului republican. Firma lui Dole a fost renumerată cu 140.000 de dolari de către guvernul taiwanez în perioada mai-octombrie 2016.

 

„Cei din Taiwan văd un preşedinte nou, republican, şi ar vrea să dezvolte relaţii mai strânse cu Statele Unite” a declarat Dole în cadrul unui interviu publicat marţi.

 

Fostul candidat prezidenţial a confirmat faptul că eforturile sale de intermediar continuă, încercând să aranjeze întâlniri între o delegaţie taiwaneză şi Reince Priebus, şeful de cabinet al Casei Albe nominalizat de Trump, însă nu a specificat dacă intră în calcule şi o eventuală întâlnire între magnat şi Tsai Ing-wen.

Sursa

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here