Dosarul penal al deputatului Mugur Cozmanciuc trimis înapoi la DNA. Judecătorii au anulat probe din dosar

Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au admis ieri mai multe excepții invocate de către avocații deputatului PNL, Mugur Cozmanciuc, și a omului de afaceri Sorin Emanoil Ciufudean. Judecătorii au constatat că anumite probe administrate de procurorii Direcției Naționale Anticorupție au fost obținute cu încălcarea legii și astfel au decis ca acestea să fie înlăturate din cadrul dosarului. Este vorba de două adrese emise de către BRD în luna noiembrie 2020.Totodată, completul de cameră preliminară a constatat mai multe erori materiale în cadrul rechizitoriului cu privire la emiterea mandatelor de supraveghere a inculpaților din dosar și cu privire la ordonanța de începere a urmăririi penale. Prin urmare judecătorii au decis restituirea dosarului către DNA Bacău pentru înlăturarea probelor considerate a fi obținute ilegal și pentru corectarea erorilor materiale. Instanța a decis să acorde procurorilor un termen de 5 zile în care să se pronunțe dacă își vor menține decizia de trimitere în judecată a celor trei inculpați sau va reține dosarul pentru refacerea materialului de urmărire penală.

Admite, în parte, cererile şi excepţiile formulate în procedura de cameră preliminară de către inculpaţii Cozmanciuc Corneliu Mugurel şi Ciufudean Sorin Emanoil. În temeiul art.102 alin.2 Cod procedură penală exclude, ca nelegale, următoarele probe: 1. adresa emisă către Banca Română pentru Dezvoltare Groupe Societe Generale S.A. din data de 09 noiembrie 2020, ce se regăseşte la filele 59-60 din vol. VI d.u.p.; 2. răspunsul emis de Banca Română pentru Dezvoltare Groupe Societe Generale S.A. nr.33615/EV/19.11.2020, ca urmare a adresei nr.4/P/2020, ce se regăseşte la filele 61-102 din vol. VI d.u.p. Dispune excluderea fizică din materialul probator a probelor constatate ca fiind nelegale, în sensul celor statuate prin Decizia nr. 22/2018 a Curţii Constituţionale, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.177/26.02.2018. Dispune trimiterea cauzei la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciul Teritorial Bacău, în vederea restabilirii legalităţii actelor de urmărire penală, respectiv a îndreptării erorii materiale strecurate în cuprinsul Ordonanţei de începere a urmăririi penale din data de 17.01.2020 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciul Teritorial Bacău în dosarul nr.4/P/2020 (fiele 3-4 din vol. I), referitoare la data întocmirii procesului verbal de sesizare din oficiu din data de 15.01.2020 (filele 1-2 din vol.I d.u.p.), precum şi a erorii materiale strecurate în cuprinsul Ordonanţei din data de 21.10.2019 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciul Teritorial Bacău în dosarul nr.69/P/2019 (fila 41 din vol. IV d.u.p. nr.4/P/2020) referitoare la data emiterii mandatului de supraveghere tehnică nr.353 din data de 21.10.2019 (fila 39 din vol. IV d.u.p.). II. Respinge celelalte cereri şi excepţii invocate în procedura de cameră preliminară de către inculpaţii Cozmanciuc Corneliu- Mugurel şi Ciufudean Sorin Emanoil. În temeiul dispoziţiilor art. 345 alin. (2) din Codul de procedură penală, copia de pe încheierea motivată va fi comunicată procurorului şi inculpaţilor. În temeiul art. 347 alin. (3) raportat la art. 345 alin. (3) din Codul de procedură penală, dispune ca în termen de 5 zile de la comunicarea prezentei încheieri, procurorul să remedieze neregularităţile constatate şi să comunice Judecătorului de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată a inculpaţilor ori solicită restituirea cauzei. Stabileşte termen la data de 25.05.2021, Sala Secţiilor Unite, ora 10.00, cu citarea părţilor. Pronunţată în şedinţa din camera de consiliu, astăzi, 21 aprilie 2021. – este minuta deciziei judecătorilor publicată pe site-ul Curții Supreme.

 

În același timp, completul de judecată a admis solicitarea deputatului Mugur Cozmanciuc de a sesiza Curtea Constituțională cu privire la o excepție de neconstituționalitate legată de constituirea completelor de cameră preliminară în cadrul Curții Supreme. ”Admite cererea formulată de inculpatul Cozmanciuc Corneliu Mugurel. Sesizează Curtea Constituţională cu soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.311 din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 21 aprilie 2021.

Deputatul liberal Corneliu-Mugurel Cozmanciuc, preşedintele PNL Neamţ, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pe 23 februarie 2021 într-un dosar în care este acuzat de trafic de influenţă, după ce ar fi promis numirea unei anumite persoane la conducerea Administraţiei Naţionale „Apele Române”, pentru care a cerut 500.000 de lei.

În acelaşi dosar au fost deferiţi justiţiei Vlad Marcoci, la data faptei inginer în cadrul Administraţiei Naţionale „Apele Române” (ANAR), pentru cumpărare de influenţă şi omul de afaceri Sorin Emanoil Ciufudean,pentru instigare la cumpărare de influenţă.

Procurorii anticorupţie notează în rechizitoriu că, în perioada 4 – 27 noiembrie 2019, Corneliu-Mugurel Cozmanciuc ar fi pretins de la Vlad Marcoci 500.000 de lei, lăsând să se creadă că va interveni pe lângă ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor din acea perioadă, colegul său de partid Costle Alexe, pentru ca acesta să numească în funcţia de director general al Administraţiei Naţionale „Apele Române” o persoană apropiată de omul de afaceri.

„Banii urmau să fie remişi în două tranşe, iar cel care trebuia să asigure plata era omul de afaceri. Numirea respectivă nu s-a mai produs, deoarece, în data de 21 ianuarie, în funcţia de director general al ANAR a fost numită o altă persoană”, arată anchetatorii.

Rareș Neamțu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here