7IAȘI a obținut de la DIICOT informații oficiale cu privire la dosarul în care este inculpat primarul Iașului, Mihai Chirica @ Documentul enumeră infracțiunile de comiterea cărora sunt acuzate nu mai puțin de 58 de persoane împotriva cărora a început urmărirea penală @ Dintre acestea, 49 au deja calitatea de inculpați, iar 9 persoane pe cea de suspecți @ Acuzațiile sunt multiple: mită, abuz în serviciu, fals, uz de fals, trafic de influență, evaziune fiscală, trafic și consum ilicit de droguri @ „Lotul Chirica” este format din 14 angajați sau foști angajați ai Primăriei Iași și ai Poliției Locale @ Dintre cei 14 inculpați, zece mai au la activ alte inculpări sau trimiteri în judecată în dosare instrumentate de către DIICOT și DNA @ DIICOT nu a făcut publice numele inculpaților din dosar, dar 7IAȘI a aflat cine sunt angajații din Primărie împotriva cărora procurorii anti-mafia au formulat deja acuzații @ Sub conducerea lui Mihai Chirica, Iașul a devenit Capitala Penală a României
Primarul Mihai Chirica se află la câteva săptămâni distanță de momentul trimiterii în judecată într-un nou dosar penal, cauză instrumentată de DIICOT Iași și în care sunt urmărite penal 58 de persoane: demnitari, funcționari, oameni de afaceri sau angajați ai unor firme care activează în domeniul imobiliar.
7IAȘI a obținut un răspuns oficial cu privire la stadiul în care se află dosarul deschis de către procurorul Daniel Horodniceanu în anul 2021. După ce procurorul ieșean a fost ales în Consiliul Superior al Magistraturii, ancheta a fost preluată de către procurorul Dragoș Bordianu. Documentul emis de DIICOT precizează în mod clar că în acest moment este începută urmărirea penală față de 58 de persoane, dintre care 49 au calitatea de inculpați și 9 au calitatea de suspecți. Infracțiunile pentru care s-a început deja urmărirea penală împotriva unor persoane sunt de o gravitate deosebită: constituirea unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influență, uzurparea funcției, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, evaziune fiscală, delapidare, spălare de bani, trafic și consum ilicit de droguri de risc și de mare risc. De asemenea, DIICOT precizează și faptul că nu pot fi furnizate informații privind alte proceduri din cadrul anchetei penale, deoarece acestea ar putea periclita rezultatul anchetei.
Lista penalillor din Primărie: Chirica, cap de afiș
DIICOT nu a făcut publice numele persoanelor puse sub acuzare, fie că este vorba de funcționari ai administrației locale sau persoane fără o calitate publică. Informațiile obținute însă de 7IAȘI arată că pe lista de inculpați se află deja 14 persoane, demnitari, șefi din Primăria Iași, funcționari și foști funcționari ai municipalității ieșene și ai Poliției Locale. Mare parte dintre aceștia sunt inculpați sau deja trimiși în judecată în alte dosare instrumentate de DNA sau DIICOT.
Cap de afiș este primarul Mihai Chirica, care are la activ mai multe inculpări penale și trimiteri în judecată: Dosarul Skoda, Dosarul Flux, Dosarul Sărărie. În dosarul de la DIICOT Iași, Chirica este secondat de doi dintre oamenii săi de încredere: arhitectul șef, Alexandru Mustiață, și directorul Direcției Juridice, Cristina Oțeleanu. Atât Mustiață cât și Oțeleanu mai au calitatea de inculpați și în alt dosar instrumentat de către DIICOT. Alături de cei trei, a fost inculpată și Raluca Mocanu, fost arhitect șef al Municipiului Iași.
Un alt trio de ”succes” care a fost inculpat în acest dosar este compus din funcționari ai Poliției Locale: fostul director, Georgel Grumeza, fostă șefă a Serviciului Control Urbanism, Mihaela Tulică, și polițistul local, Andrei Spînu. Cei trei au fost puși sub acuzare pentru emiterea unor certificate false de edificare a clădirilor ce au fost folosite la intabularea ilegală a mai multor clădiri. Tulică, cumătra primarului Mihai Chirica, mai este trimisă în judecată pentru fapte similare alături de Andrei Spînu și Georgel Grumeza, în Dosarul „Plugaru”, care a fost instrumentat de DNA.
De asemenea, a fost începută urmărirea penală și împotriva unor actuali sau foști inspectori de la Urbanism. Este vorba de funcționari care dețin sau dețineau atribuții atât în ceea ce privește autorizarea construcțiilor, cât și în privința emiterii certificatelor de atestare a edificării imobilelor.
În lista de acuzați îi regăsim pe Florin Griereașu, care și-a dat demisia de la Serviciul Urbanism, după ce numele său a fost implicat în mai multe scandaluri imobiliare. Acesta a pus capăt carierei sale în administrația publică și s-a retras la vila de peste 400 metri pătrați pe care și-a ridicat-o lângă Lacul Aroneanu. Potrivit unor informații încă neconfirmate, Grierașu mai este vizat de un alt dosar penal instrumentat de către DNA. Inspectorul Dana Vasiliu a fost pusă sub acuzare de DIICOT și este cercetată pentru implicarea sa în alte două spețe penale anchetate de DNA.
Acuzații din Lotul Chirica – Primăria Iași
Chirica Mihai – primarul municipiului Iași
Mustiață Alexandru – arhitect șef
Mocanu Raluca – șef Serviciu, fost arhitect șef
Oțeleanu Cristina – director Direcția Juridică
Pintilie Mihaela – șef Serviciu Juridic
Vasiliu Daniela – inspector Urbanism
Zlăvog Vartolomei András – inspector Urbanism, fost inspector GIS Cadastru
Florescu Doina – consilier personal al primarului, fost șef Serviciu Juridic
Grierașu Florin – fost inspector Urbanism
Pascariu Andrei – fost inspector Urbanism
Herțanu Elena – fost inspector Urbanism
Tulică Mihaela – fost șef Serviciu Control Urbanism – Poliția Locală Iași
Spînu Andrei – fost inspector Serviciu Control Urbanism – Poliția Locală Iași
Grumeza Georgel – fost director Poliția Locală Iași
Răspunsul integral al DIICOT la cererea 7IAȘI
„Vă comunicăm faptul că, în dosarul penal înregistrat la nivelul DIICOT – Serviciul Teritorial Iași, s-a început urmărierea penală față de un număr de 49 de inculpați și 9 suspecți, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală, delapidare, folosirea cu rea credință a bunurilor sau a creditului societății într-un scop contrar intereselor acesteia, abuz în serviciu, uzurparea funcției, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al comunităților europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, spălare de bani, luare de mită, trafic de influență, fals în declarații, trafic de droguri de risc și de mare risc, punerea la dispoziție cu știință cu orice titlu a unui local, a unei locuințe sau a oricărui alt loc amenajat, în care are acces publicul, pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea consumului ilicit, și infracțiunea prevăzută de articolul 12 din Legea nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție, dosarul nefiind soluționat până la această dată.
Totodată vă facem cunoscut faptul că în conformitate cu prevederile articolului 12, aliniatul 1, lit e din Legea 544/2001, nu vă pot fi furnizate informații privind procedura în timpul anchetei penale, dacă prin furnizarea acestora se poate periclita rezultatul anchetei”.