După mai bine de un an și 9 termene de judecată, în dosarul în care sunt judecați fostul ofițer DGA Cătălin Țibulcă și oamenii de afaceri Liviu Dobre și Vasile „Hoțu” Giurgiuveanu a fost emisă o primă sentință, dar în etapa de Cameră Preliminară @ Procedura Camerei Preliminare a fost introdusă pentru a scurta durata proceselor dar efectul a fost invers @ Deși legea prevede un termen maxim al procedurii de 60 de zile, etapa Camerei Preliminare durează și ani de zile @ La sfârșitul lunii decembrie, Tribunalul Iași a admis legalitatea rechizitoriului în care DNA îi acuză pe cei trei inculpați de mai multe fapte de luare și dare de mită, șantaj, purtare abuzivă @ Sentința nu este însă definitivă, iar până începerea judecății pe fond a dosarului urmează să mai treacă alte luni, ceea ce îi face pe inculpați să spere la o sentință cu achitare prin intervenția precripției faptelor @ Concret, DNA îl acuză pe Țibulcă că a luat mită patru miei și 20 de litri de vin de la dezvoltatorul imobiliar Liviu Dobre, infracțiune probată cu înregistrări video, obținute în urma unor acțiuni de supraveghere dar și cu tehnica specifică montată chiar în biroul fostului ofițer DGA @ De asemenea, procurorii mai arată că ofițerul Cătălin Țibulcă șantaja, furniza informații din dosare și deschidea anchete penale după cum îi dictau interesele lui Vasile Giurgiuveanu, proprietarul unor afaceri din domeniul agricol @ În mod curios, în dosarele în care erau efectuate cercetări ce-l priveau pe Giurgiuveanu sau în care acesta avea interese, șeful de la acea vreme al DGA Iași, Gabriel Coman, îl delega aproape de fiecare dată pe comisarul șef Cătălin Țibulcă
În urmă cu mai bine de un an, pe 14 decembrie 2023, Tribunalul Iași înregistra dosarul trimis în judecată de DNA și în care îi acuza pe ofițerul DGA Cătălin Țibulcă și pe oamenii de afaceri Liviu Dobre și Vasile Giurgiuveanu de comiterea unor grave fapte de corupție.
Pe 19 decembrie 2024 a fost emisă o primă sentință, însă în procedura de Cameră Preliminară, procedură reglementată de lege la o durată maximă de 60 de zile. Pentru că nerespectarea termenului nu vine și cu sancțiuni, procedura Camerei Preliminare a devenit principalul instrument folosit de apărătorii inculpaților pentru a tergiversa dosare. Scopul final este depășirea termenului la care aceștia mai pot răspunde penal, adică obținerea unor sentințe de achitare prin prescripția faptelor.
În cazul Dosarului „Corupție la Anticorupție”, sentința emisă de Tribunalul Iași în procedura de Cameră Preliminară la data de 19 decembrie 2023 nu este una definitivă. Următoarea cale de atac va mai dura cel puțin câteva luni, ceea ce înseamnă că judecarea pe fond a acuzațiilor va începe abia în a doua jumătate a anului 2025. Unele fapte reținute de procurori sunt de la începutul lui 2022.
Probele adunate de DNA, înregistrări și filaje, sunt legale
După nouă termene de judecată, în care apărătorii celor trei inculpați au invocat excepții și au contestat legalitatea probelor din dosarul întocmit de DNA, Tribunalul Iași a emis o primă decizie în faza de Cameră Preliminară.
„(…)respinge, ca nefondate, cererile și excepțiile formulate de inculpaţii Ţibulcă Gheorghe Cătălin şi Giurgiuveanu Vasile cu privire la legalitatea sesizării instanței, legalitatea administrării probelor și a efectuării actelor de urmărire penală. În temeiul art. 346 alin. (2) C. proc. pen., constată competența instanței, legalitatea sesizării instanței prin rechizitoriul întocmit în data de 11.12.2023, de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Iaşi în dosarul nr. 68/P/2021, legalitatea administrării probelor și a efectuării actelor de urmărire penală”, se arată în minuta publicată pe portalul instanțelor de judecată.
Filmat în timp ce lua mită de la un dezvoltator. Microfoane în biroul DGA
Fostul comisar DGA a fost supravegheat audio și video și surprins în timp ce lua mită patru miei și 20 de litri de vin de la dezvoltatorul imobiliar Liviu Dobre. Colegii de la Direcția Generală Anticorupție au realizat filajele dar au montat și tehnică de supraveghere în biroul ofițerului. Țibulcă stabilea împreună cu dezvoltatorul cum să decurgă ancheta și numele persoanelor pe care le chema la audieri. Ofițerul DGA a chemat-o la birou pe o angajată de la Primăria Rediu pe care a amenințat-o și a șantajat-o „să furnizeze așa zise informații compromițătoare despre primarul actual al comunei Rediu”, se arată în rechizitoriul întocmit de DNA. Omul de afaceri Liviu Dobre, care în acea perioadă era și consilier local PMP în Rediu, intrase în conflict cu primarul de atunci și dorea să candideze la Primărie.„(…) văzând că aceasta este refractară la sugestiile sale de a formula un denunț în sensul convenit de polițist cu inculpatul Dobre Liviu, inculpatul ȚIBULCĂ Gheorghe Cătălin a amenințat-o pe persoana vătămată (….) cu întocmirea unui proces-verbal de sesizare din oficiu vizând posibile fapte de natură penală săvârșite de aceasta, dându-i un termen de gândire de câteva zile pentru a decide dacă va acționa în sensul dorit de polițist”, descriu procurorii DNA cronologia faptelor.
Dosare și presiuni la comanda lui Vasile Hoțu’
Comisarul șef Cătălin Țibulcă de la Direcția Generală Anticorupție acționa la comanda omului de afaceri Vasile Giurgiuveanu, zis Hoțu’, trimis în judecată de DNA pentru o fraudă cu fonduri europene. Țibulcă a inițiat anchete care îi vizau pe adversarii politici ai lui Giurgiuveanu, pe concurenții din mediul de afaceri și pe șefii APIA Iași, care refuzau să deconteze subvenții ilegale pentru firma afaceristului.
„În acest sens, începând cu luna decembrie 2020, comisarul șef de poliție ȚIBULCĂ Gheorghe Cătălin, a inițiat acțiuni pentru identificarea unor fapte de natură a atrage răspunderea penală a primarului comunei Tătăruși din județul Iași, numitul Costel Iosub, aflat într-o stare conflictuală cu GIURGIUVEANU Vasile, cei doi fiind și contracandidați la alegerile locale organizate în luna septembrie 2020”, se arată în rechizitoriul întocmit de DNA.
De asemenea, ofițerul DGA îl anunța pe Giurgiuveanu despre cercetările efectuate de DNA în cauze ce îl vizau direct.
„Absolut toate datele din anchetă i-au fost comunicate lui Giurgiuveanu”, au constatat procurorii după ce au interceptat convorbiri vreme de mai multe luni.